Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέσσερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Π. Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» η διευθύντρια της εν λόγω κλινικής, Περσεφόνη Παπαδοπούλου. 

Εκ των τεσσάρων ασθενών, οι δύο είχαν πολύ καλή εξέλιξη και έλαβαν εξιτήριο, ενώ τα άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, λόγω του ότι πάσχουν και από άλλα νοσήματα.

Ένα ακόμη περιστατικό ύποπτο για ιό του Δυτικού Νείλου εξετάστηκε την Πέμπτη (25/7) στο Γ.Ν.Κ.

Μάλιστα, το πρωί της Πέμπτης (25/7), στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Κ., εξετάστηκε μια γυναίκα, τα συμπτώματα της οποίας μοιάζουν πολύ με αυτά του ιού του Δυτικού Νείλου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου και σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διαπιστωθεί αν η ασθενής έχει προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

«Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και εγρήγορση σχετικά με το θέμα αυτό μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Μάλιστα τα προηγούμενα έτη, υπήρχε μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν στην Κλινική μας 17 περιστατικά, ενώ πέρυσι δεν είχαμε κανένα. Φέτος λοιπόν είχαμε δύο βαριά περιστατικά και τότε είχαμε επίσης δύο βαριά περιστατικά, αν θυμάμαι καλά, γιατί έχει αρκετά χρόνια που είχαμε τα 17 κρούσματα», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις της η κ. Παπαδοπούλου.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλα άτομα, πάνω από 50 ετών – Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Να επισημανθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου «δραστηριοποιείται» στην Π.Ε. Καβάλας, εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, ενώ το διάστημα που απαιτείται για να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο αν προσβληθεί από μολυσμένο κουνούπι, είναι από 2 έως 14 ημέρες.

«Βέβαια το 80% των περιστατικών μπορεί να είναι θετικοί στον ιό, αλλά να μην έχουν κανένα σύμπτωμα, ένα 20% εμφανίζει ελαφρά συμπτώματα, ενώ κάτω από 1% έχουν βαριά συμπτώματα όπως η εγκεφαλίτιδα και χρειάζονται να νοσηλευτούν. Αυτές συνήθως είναι βαριές περιπτώσεις, εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα και κινδυνεύουν από επιπλοκές. Αλλά είναι κάτω από 1% αυτό το ποσοστό και αυτό αφορά κυρίως σε άτομα που έχουν και άλλη παθολογία, είναι ανοσοκατασταλμένα, έχουν διαβήτη και πολλά άλλα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου, εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλα άτομα, πάνω από 50 ετών. Πρέπει να πούμε βέβαια ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από δήγμα κουνουπιού που έχει μολυνθεί από αποδημητικά πουλιά που έχουν έρθει από νότιες χώρες», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών της στον «Ε» η κ. Παπαδοπούλου.

Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και το ύποπτο για ιό του Δυτικού Νείλου, προέρχονται από την περιοχή του Νέστου

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και το 5ο ύποπτο για ιό του Δυτικού Νείλου, προέρχονται από την περιοχή του δήμου Νέστου!

«Έχουμε συχνά επικοινωνία και με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και με την κ. Παππά στη Θεσσαλονίκη (εξέταση δειγμάτων). Τα περιστατικά μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά να μην έχουν συμπτωματολογία που να μας ανησυχήσει. Όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι από την περιοχή του Νέστου. Από εκεί είχαμε και παλαιότερα τα περισσότερα κρούσματα, το 80 με 90%. Το πρόβλημα εκεί με τα κουνούπια είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Οπότε θα δούμε αν θα είναι και αυτή η ασθενής θετική, καθώς υπάρχει μεγάλη υποψία να είναι θετική», ανέφερε καταληκτικά η διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...