Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σταύρος Κιβράκης: Ο άστατος καιρός θέλει υπευθυνότητα

Ημέρα:

spot_img

Την προσοχή όλων των πολιτών, στη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, εφιστά ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.

Με αφορμή την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε πρόσφατα την περιοχή του Μυρτοφύτου του δήμου Παγγαίου, αλλά και την αστάθεια που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ο Σταύρος Κιβράκης, μιλώντας στον «Ενήμερο», επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις όταν εξελίσσονται ακραία καιρικά φαινόμενα

«Σε όλο το μηχανισμό που πρέπει να είναι έτοιμος, δηλαδή δήμοι, περιφέρειες κι όσοι εμπλέκονται γενικότερα στην πολιτική προστασία, θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Θα πρέπει να συμβάλλουν κάνοντας το αυτονόητο, δηλαδή να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Όταν βλέπουμε να υπάρχει εξέλιξη ακραίων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Αν είμαστε εν κινήσει, θα πρέπει να σταματάμε σε ασφαλές σημείο, μέχρι να υπάρξει ύφεση στα φαινόμενα», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.

Αυτή η περίοδος είναι μεταβατική προς το καλοκαίρι κι είναι συνυφασμένη με αυτά τα φαινόμενα διαχρονικά

«Βιώνουμε μια κατάσταση δυσάρεστη θα έλεγα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαμε σημαντικές καταστροφές σε ένα τμήμα του δήμου Παγγαίου, όπου οι αγρότες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε έναν άστατο καιρό που εκδηλώνεται με καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στην περιοχή μας. Έχουμε πει ξανά ότι αυτή η περίοδος είναι μεταβατική προς το καλοκαίρι κι είναι συνυφασμένη με αυτά τα φαινόμενα διαχρονικά. Η αστάθεια αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, γι’ αυτό θα πρέπει πάνω απ’ όλα να σκεφτόμαστε την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σ’ αυτή τη φάση κινδυνεύει από κεραυνούς. Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να αποφεύγουν την έκθεση σε αυτά τα φαινόμενα», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Σταύρος Κιβράκης.

Φαινόμενα που ίσως είναι ισχυρά, προβλέπονται για την Π.Ε. Καβάλας, κυρίως το μεσημέρι και τις απογευματινές με βραδινές ώρες της Τετάρτης (19/6)

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού για τα επόμενα 24ωρα στην περιοχή μας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρόβλεψη της Ε.Μ.Υ. κάνει λόγο φαινόμενα που ίσως είναι ισχυρά, κυρίως το μεσημέρι και τις απογευματινές με βραδινές ώρες της Τετάρτης (19/6). Πολλές φορές οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη, όπως έγινε με τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας (17/6). Ένα σύστημα με ισχυρά φαινόμενα εκδηλώθηκε κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Θάσου και της Καβάλας. Το ότι δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή πρόγνωση μας κάνει ακόμη πιο ευάλωτους και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε διαρκή συναγερμό. Τα φαινόμενα εύκολα μεταλλάσσονται και μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για τη ζωή, αλλά και για την περιουσία των πολιτών».

Φαινόμενα που διακρίνονται για τη ραγδαιότητα τους έχει συνήθως ο Ιούνιος

«Στατιστικά γνωρίζουμε όλοι ότι ο Ιούνιος, όπως και ο Μάιος, είναι μήνες που μας δίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία διακρίνονται από ραγδαιότητα, δηλαδή τεράστιες ποσότητες νερού σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, όπως και χαλαζοπτώσεις. Όλα αυτά δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πολίτες πρέπει πρώτα απ’ όλα να συμβουλεύονται τα δελτία καιρού, ειδικά αν είναι να ταξιδέψουν. Εμείς από τη μεριά μας επενδύουμε κυρίως στην ενημέρωση του κοινού και των πολιτών, που αν οι ίδιοι τους δεν φροντίσουν για τον εαυτό τους, κανένας φορέας δεν μπορεί να τους προστατέψει, διότι δεν είναι δυνατόν να ελέγχουμε τις κινήσεις τους, αφού δεν έχουμε το δικαίωμα. Οπότε, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους όταν εκδηλώνονται αυτά τα φαινόμενα, ιδιαίτερα όταν έχουμε καταιγίδες με πολλούς κεραυνούς ή χαλάζι, να βρίσκονται σε προστατευμένα μέρη και να μη μετακινούνται ακόμη και με τα αυτοκίνητα. Προσαρμόζουμε τα προγράμματά μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιμένουμε λίγη ώρα, καθώς αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, προκειμένου να αποφύγουμε μια δυσάρεστη εξέλιξη», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σ. Κιβράκης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...