Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Προσοχή, κυκλοφορούν πλαστά χαρτονομίσματα

Ημέρα:

spot_img

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, σχετικά με κύμα πλαστών χαρτονομισμάτων που το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται στην περιοχή μας.

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώθηκε από το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας στην πόλη μας, ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου με πλαστά χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ.

«Καλό θα είναι όλοι οι συμπολίτες μας και οι συναλλασσόμενοι να έχουν τον νου τους όταν τους προσκομίζουν τέτοια χαρτονομίσματα…»

«Πράγματι αντιμετωπίσαμε θέμα πριν από τρεις ημέρες, όταν πήγαμε ως Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας, να καταθέσουμε κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εκεί βρέθηκε πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώ και μας επισημάνθηκε από την τράπεζα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές μας, διότι υπάρχει κύμα πλαστών χαρτονομισμάτων των 100, των 200 και των 500 ευρώ. Καλό θα είναι όλοι οι συμπολίτες μας και οι συναλλασσόμενοι να έχουν τον νου τους όταν τους προσκομίζουν τέτοια χαρτονομίσματα. Πολλές φορές μάλιστα αυτοί που τα δίνουν δεν ξέρουν ότι έχουν πλαστά χαρτονομίσματα στην κατοχή τους», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γραμμένος.

«Πλέον όποιος συνάδελφος ή πολίτης προσέρχεται στο ταμείο του Δ.Σ.Κ. για να πληρώσει και χρησιμοποιεί τέτοια χαρτονομίσματα, κρατάμε τον αριθμό του χαρτονομίσματος και υπογράφει αυτός που το φέρει…»

«Λόγω αυτού του περιστατικού, εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας, λάβαμε μια απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο και πλέον όποιος συνάδελφος ή πολίτης προσέρχεται στο ταμείο του Δ.Σ.Κ. για να πληρώσει κάποια υποχρέωση και χρησιμοποιεί τέτοια χαρτονομίσματα, κρατάμε τον αριθμό του χαρτονομίσματος και υπογράφει αυτός που το φέρει και το παραδίδει στον Δ.Σ.Κ., αφού το περάσουμε φυσικά και από έναν σχετικό έλεγχο. Βέβαια από έλεγχο είχαμε περάσει και το συγκεκριμένο πλαστό χαρτονόμισμα, το οποίο και δεν έγινε αντιληπτό», συμπλήρωσε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Έγινε αντιληπτό επειδή προσκομίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας το χαρτονόμισμα και κρατήθηκε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά και το ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος το προσκόμισε»

Σε ερώτηση για το αν ο Δ.Σ.Κ. έχει αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν παρόμοιο περιστατικό, ο κ. Γραμμένος απάντησε: «Το φαινόμενο με πλαστά χαρτονομίσματα το έχουμε αντιμετωπίσει σπάνιες φορές. Αυτή τη φορά έγινε αντιληπτό επειδή προσκομίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας το χαρτονόμισμα και κρατήθηκε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά και το ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος το προσκόμισε και γι’ αυτό κάνουμε αυτήν την κίνηση σε περίπτωση που υπάρξει παρόμοια περίπτωση στο μέλλον να γνωρίζουμε ποιος το προσκόμισε και να μπορούμε να καλύψουμε το έλλειμμα στο ταμείο, ενώ και η Αστυνομία θα μπορεί να ξέρει ποια ήταν η διαδρομή του πλαστού αυτού χαρτονομίσματος».

«Πολλές φορές ακόμη κι ένα απλό μηχάνημα, όχι αυτά των τραπεζών που είναι μεγάλης αξίας, μπορεί να… ξεγελαστεί»

 «Είναι πάντως μεγάλο πρόβλημα η ύπαρξη πλαστών χαρτονομισμάτων, ειδικά για τους απλούς πολίτες. Οι έμποροι, οι υπηρεσίες, έχουν λίγο ως πολύ μηχανήματα που ελέγχουν, όμως δυστυχώς έχουν τελειοποιηθεί πλέον τόσο πολύ οι μέθοδοι πλαστογράφησης των χαρτονομισμάτων, που πολλές φορές ακόμη κι ένα απλό μηχάνημα, όχι αυτά των τραπεζών που είναι μεγάλης αξίας, μπορεί να… ξεγελαστεί και να μην εντοπίσει το πλαστό χαρτονόμισμα», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Συνήθως, επειδή δεν μπορεί να εντοπιστεί αυτός ο οποίος πρώτος ξεκίνησε την ιστορία, αυτές οι υποθέσεις πηγαίνουν στο αρχείο ή απαλλάσσονται αυτοί που προσκομίζουν το πλαστό χαρτονόμισμα…»

 Σχετικά με το πόσο «μπλεγμένος» μπορεί να βρεθεί ένας πολίτης που εν αγνοία του φέρει πλαστό χαρτονόμισμα, ο κ. Γραμμένος σημείωσε: «Ο πολίτης υφίσταται μια ταλαιπωρία καταθέσεων στην Ασφάλεια και σχηματισμού μιας δικογραφίας, ενώ αν θα πάει η υπόθεση στο ακροατήριο για να εκδικαστεί εξαρτάται από την Εισαγγελία κάθε φορά. Συνήθως, επειδή δεν μπορεί να εντοπιστεί αυτός ο οποίος πρώτος ξεκίνησε την ιστορία, αυτές οι υποθέσεις πηγαίνουν στο αρχείο ή απαλλάσσονται αυτοί που προσκομίζουν το πλαστό χαρτονόμισμα, εκτός αν είναι κάποιος ύποπτος εκ των προτέρων ότι ασχολείται με ένα τέτοιο αντικείμενο. Εμάς μας θορύβησε το γεγονός ότι μας επισημάνθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι υπάρχει μια έξαρση πλαστών χαρτονομισμάτων ειδικά στην περιοχή μας και γι’ αυτό πήραμε κι αυτά τα μέτρα. Συνήθως τα κυκλώματα διακίνησης αυτών των χαρτονομισμάτων προέρχονται από το εξωτερικό και γειτονικές χώρες. Πάντως συστήνουμε σε όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το θέμα αυτό».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...