Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προκλήσεις από τουρκικά αλιευτικά ανοιχτά της Θάσου

Ημέρα:

spot_img

Επεισοδιακή ήταν η νύχτα της Κυριακής (28-1-2018) στο Θρακικό Πέλαγος με τουρκικά σκάφη γρι-γρι να μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά.

Πέρα από την προκλητική στάση των Τούρκων αλιέων, οι Έλληνες ψαράδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και με τα αλιευτικά εργαλεία. Όπως έγραψε το kavalawebnews, oι Τούρκοι ψαράδες χρησιμοποιούν αλιευτικά εργαλεία που είναι απαγορευμένα για τους Έλληνες. Συγκεκριμένα πρόκειται για λάμπες πολύ μεγάλης ισχύος, οι οποίες στην κυριολεξία καίνε ότι βρεθεί μπροστά στο φως που εκπέμπουν. Με τον τρόπο αυτό προκαλούν καταστροφές στον θαλάσσιο πλούτο αφού εξοντώνουν τα μικρά ψάρια και τον γόνο.

Το πρωί της Κυριακής (28-1-18) τουρκικά αλιευτικά εμφανίστηκαν ανατολικά της Θάσου, γεγονός που έθεσε σε εγρήγορση τους Έλληνες αλιείς. Η συνέχεια ήταν επεισοδιακή.

Σχετικά με τα επεισόδια που προκλήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Θρακικό Πέλαγος, ο ιστότοπος inkomotini.news γράφει:

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους των ντόπιων ψαράδων, εξαιτίας της έντονης κινητικότητας που εμφανίζεται στο Θρακικό Πέλαγος από τουρκικά αλιευτικά σκάφη γρι-γρι.
«Πηγαίνουν όλο και πιο δυτικά. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουν στον Θερμαϊκό», σχολιάζουν σκωπτικά οι Έλληνες αλιείς, για να επισημάνουν ότι σε όλο το Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη ως την Καβάλα είναι μόλις 30.
Σημειώνεται πως οι Τούρκοι αλιείς συνηθίζουν να κινούνται στο όριο των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές (πάνω από αυτό θεωρούνται διεθνή ύδατα), αλλά πολλές νύχτες, όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψαράδες, το παραβιάζουν.
Μια τέτοια νύχτα φαίνεται πως είναι και η αποψινή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, 5-10 τουρκικά γρι-γρι έχουν εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος Καβάλας.
Χαρακτηριστικές είναι φωτογραφίες από το ραντάρ του σκάφους του καπετάνιου Πέτρου Καραβέτη, που κατέγραψε περισσότερα από 50 τουρκικά σκάφη να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Θάσου, στο ύψος των Αβδήρων!

Μάλιστα ο κ. Καραβέτης καταγγέλλει ότι οι Τούρκοι πολύ συχνά προκαλούν, περνώντας από πολύ κοντά τους με μεγάλες ταχύτερες. «Χθες βράδυ πέρασε ένας από την πλώρη μου στα πέντε μέτρα, εν πλήρη συσκότιση, χωρίς φώτα πορείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι μήκους πάνω από 50 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο ελληνικό σε όλη τη χώρα είναι 35 μέτρα. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με υπερσύγχρονα σκάφη τα οποία διαθέτουν πανάκριβα αλιευτικά εργαλεία, ενώ όπως με πικρία σχολιάζει ο κ. Καραβέτης, «εμείς είμαστε πενήντα χρόνια πίσω».
Επιπλέον, οι Τούρκοι δεν δεσμεύονται από τους – πολύ αυστηρούς – ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλιείας, σε αντίθεση με τους Έλληνες που έχουν περιορισμούς και ελέγχονται αυστηρά.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα μας αναφέρει ο κ. Καραβέτης:
«Η αλίευση του τόνου μας επιτρέπεται μόνο έναν μήνα περίπου τον χρόνο, με ειδική άδεια και με πλαφόν. Το δε πρόστιμο για παραβίαση του κανονισμού, ξεκινά από 42.000 ευρώ! Οι Τούρκοι όμως ψαρεύουν όσους τόνους θέλουν και όποτε θέλουν. Σε εμάς το πίσω μέρος του διχτυού πρέπει να είναι 40 χιλιοστά τετράγωνο για να φεύγουν τα μικρά ψάρια, ενώ οι Τούρκοι βάζουν ό,τι δίχτυ θέλουν».

Πηγή: inkomotini.news

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με αποφάσεις του 2012 έγινε η χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης

Νίκος Καρακεϊσογλου: Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο,...

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...