Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολιτιστικός σύλλογος Παληού: Χαμόγελα, κέφι, αλλά και υπομνήματα

Ημέρα:

spot_img

Ήταν μια βραδιά γεμάτη χαμόγελα και κέφι. Ο λόγος για την εκδήλωση κοπής πίτας του πολιτιστικού συλλόγου Παληού «Ο Μέγας Αλέξανδρος» που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο «Κουτούκι του Σαρρή». Το παρών έδωσαν πολλοί κάτοικοι του οικισμού, που πολύ γρήγορα έγιναν μία παρέα και το γλέντησαν με την ψυχή τους.

Πληθωρική η παρουσία του δήμου Καβάλας στην εκδήλωση με την Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Φίλιππα Φιλιππίδη, την πρόεδρο Δημοτικής – Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ευαγγελία Δρακονάκη, τον πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών Θεόδωρο Τζάτζαρη και την δημοτική σύμβουλο Μαρία Φραντζεσκάκη. Ανάλογη και η παρουσία της Αντιπεριφέρειας με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Μαρκόπουλο, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Αντωνιάδη, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Παπαδόπουλο και τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Γάκη.

Ευκαιρίας δοθείσης οι κάτοικοι του Παληού επέδωσαν προς τον Αντιπεριφερειάρχη και την Δήμαρχο Καβάλας δύο υπομνήματα. Το πρώτο αφορά στην δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο κόλπο του Παληού και το δεύτερο την επίλυση προβλημάτων του οικισμού.

 

Δημιουργία καταδυτικού πάρκου

 

Αναλυτικά το υπόμνημα που επιδόθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε το ενδιαφέρον μας για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο κόλπο του Παληού.

Ο καταδυτικός τουρισμός, πρόκειται για τον τουρισμό εκείνο που επισκέπτεται ένα μέρος με σκοπό την ενασχόληση του με το άθλημα των υποβρύχιων καταδύσεων, ενώ αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία εκτιμάται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ενεργοί δύτες, ενώ πάνω από τους 800.000 εξ αυτών πραγματοποιούν κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα καταδυτικό ταξίδι σε κάποιον καταδυτικό προορισμό .

Μέρος του καταδυτικού τουρισμού αποτελεί η κατάδυση σε ναυάγια τα οποία υπάρχουν σε καταδυτικά πάρκα. Τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή, είναι προφανή.

Όλοι οι παράμετροι αυτής της ιδέας όπως αυτοί που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις τις τεχνικοοικονομικές μελέτες, τους εμπλεκόμενους φορείς κλπ είναι θέματα τα οποία μπορούμε να τα συζητήσουμε διεξοδικά και με εσάς προσωπικά όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Για τον παραπάνω λόγο αιτούμαστε το συγκεκριμένο θέμα να είναι θέμα προς συζήτηση μεταξύ μας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.

 

Προβλήματα του οικισμού

 

Το υπόμνημα προς την Δήμαρχο Καβάλας αναφέρεται σε χρόνια προβλήματα του οικισμού και επισημάνει τα εξής:

Κυρία Δήμαρχε

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε κάποια χρόνια εκκρεμή θέματα που αφορούν τον οικισμό του Παληού και για τα όποια ζητούμε την επίλυση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Τα κύρια θέματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής παρά το ότι και η προηγούμενη και η παρούσα διοίκηση του συλλόγου κατ’ επανάληψη γνωστοποίησαν στην προηγούμενη Δημοτική αρχή αλλά και στην δική σας, είναι τα ακόλουθα:

 

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

 

Στον κεντρικό δρόμο του Παληού (οδός Μ. Μερκούρη) που διασχίζει ολόκληρο τον οικισμό παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο της ανάπτυξης μεγάλων ταχυτήτων από ανεύθυνους οδηγούς.

Έχουν γίνει παραστάσεις και οχλήσεις προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και ειδικότερα στο τμήμα Tροχαίας, ο Διευθυντής της οποίας επικαλείται έλλειψη προσωπικού για την επαρκή αστυνόμευση. Μόνο που αυτή η επίκληση δεν θα καλύψει ηθικά οποιονδήποτε υπεύθυνο σε περίπτωση ατυχήματος.

Ζητούμε από εσάς, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και επικουρικά αν κρίνετε απαραίτητο, με τη βοήθεια από μέρους μας από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Τοπογράφο Μηχανικό – Συγκοινωνιολόγο), να γίνει σύνταξη συγκοινωνιακής μελέτης με σκοπό την εξεύρεση τεχνικών λύσεων εξαναγκασμού των οδηγών σε ελάττωση της ταχύτητας των οχημάτων τους κατά τη διέλευσή τους μέσα από τον οικισμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την δυνατότητα τοποθέτησης σε κάθε διασταύρωση του κεντρικού δρόμου με τις κάθετες οδούς προς την θάλασσα, κατάλληλων υπερυψωμένων διαβάσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Η συγκοινωνιακή μελέτη θα καταλήξει σε άρτια τεχνική λύση η οποία εκτιμάται ότι στην τελική της μορφή θα είναι μικρού κόστους και εφαρμόσιμη άμεσα.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ¨ΚΟΡΑΛΛΙ¨

 

Το πάρκο «Κοράλλι» αποτελεί τον μοναδικό χώρο αναψυχής, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για όλους τους κατοίκους του οικισμού και ειδικά για αυτούς που έχουν παιδιά. Η λειτουργία του στα προηγούμενα χρόνια ήταν υποτυπώδης χωρίς να παρέχει εκείνες τις υπηρεσίες που θα μπορούσε λόγω της τοποθεσίας του και της επισκεψιμότητάς του.

Το αίτημα μας προς εσάς αφορά την εφαρμογή κανόνων λειτουργίας του πάρκου από τον οποιοδήποτε επαγγελματία αναλάβει την λειτουργία του και να υπάρξει δέσμευσή του όπως παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες όχι μόνο στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται εντός, αλλά και στον συνολικό περιβάλλοντα χώρο φροντίζοντας για την συντήρησή του και τον ευπρεπισμό του. Ζητάμε επίσης την επίστρωση τάπητα στο μικρό γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στον χώρο παιδιάς του πάρκου το οποίο αποτελεί πόλο έλξης των παιδιών του οικισμού.

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ

 

Το σημείο που συναντώνται η οδός Θεοφίλου και η Περιμετρική οδός του οικισμού του Παληού είναι το πλησιέστερο σημείο με τον υφιστάμενο ήδη κατασκευασμένο κόμβο της Εγνατίας οδού από και προς τον οικισμό.

Στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας υπάρχει μελέτη οδοποιίας σύνδεσης της περιμετρικής οδού με τον κόμβο. Λόγω παρέλευσης δεκαετίας από την σύνταξή της είναι απαιτητή η επικαιροποίησή της με μικρό κόστος.

Επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του έργου οδοποιίας είναι η απόκτηση της γης από τον Δήμο Καβάλας. Με μια πρώτη έρευνα που έγινε από μας από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (τοπογράφο μηχανικό – συγκοινωνιολόγο), καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει ήδη η απαλλοτρίωση μιας έκτασης από την Εγνατία Οδό (έκταση με ΚΑΕΚ 21025ΕΚ00298) ενώ έχει συνταχθεί τα παρελθόντα έτη πράξη αναλογισμού και απαλλοτρίωσης από την Πολεοδομία Καβάλας κατά μήκος της περιμετρικής οδού στο ύψος της οδού Θεοφίλου. Επομένως το κόστος απόκτησης της γης για τις ανάγκες του έργου κατασκευής της συνδετήριας οδού του οικισμού με τον κόμβο του Παληού δύναται να είναι από μικρό έως και μηδαμινό. Προς αποφυγή δε της διέλευσης μεγάλων φορτηγών μπορεί να τοποθετηθεί στην είσοδο ελεγκτής ύψους οχημάτων (αψίδα).

 

ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ:

 

Είναι χρόνιο το αίτημά μας και ευελπιστούμε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ικανοποιηθεί επί των ημερών σας, αφού έχουμε πληροφορίες ότι μελετάτε σχέδιο σύνδεσης με αστική συγκοινωνία των χωριών Αμυγδαλεώνα, Χαλκερού και Παληού με την πόλη της Καβάλας.

Πιστεύουμε ότι τα αιτήματά μας είναι ουσιώδη και η ικανοποίησή τους θα δώσει λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του οικισμού μας χρόνια τώρα.

Γνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά αν υπάρχει βούληση από μέρους σας θα δοθούν λύσεις.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες, στη διάθεση σας για περεταίρω συνεργασία, αν μας ζητηθεί.

 

 

Τα υπομνήματα υπογράφουν:

 

1) Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Πρόεδρος: Σοφία Πανανή

Αντιπρόεδρος: Μαρία Κωσταντινίδου

Γραμματέας: Αγγελιάδης Ιορδάνης

Ταμία: Περτζεμλίδης Μάκης

 

2) Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Παληού

Πρόεδρος: Σοφιανόπουλος Σάκης

Αντιπρόεδρος: Σωτηρέλης Γιάννης

Γραμματέας: Φραγκίδου Πολιάννα

Ταμίας: Βουρτζούμη Χρύσα

Μέλος: Πανανή Σοφία

Μέλος: Τσαχαλίδου Νέλη

 

3) Ομάδα κατοίκων Παληού (ακολουθούν υπογραφές κατοίκων)

 

4) Διαδικτυακή Ομάδα κατοίκων Παληού (ακολουθούν υπογραφές κατοίκων)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...