Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Παρουσιάστηκαν οι ηχητικές συσκευές για άτομα με αναπηρία όρασης

Ημέρα:

spot_img

Η παρουσίαση των νέων ηχητικών συστημάτων προειδοποίησης και πληροφόρησης του πράσινου για άτομα με αναπηρία όρασης, η τοποθέτηση των οποίων ολοκληρώθηκε την Τρίτη (10/10), πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής από την περιφερειακή ένωση τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, στο πεζοδρόμιο του ξενοδοχείου «Ωκεανίς».

Πρόκειται για έξι συσκευές (τρία ζεύγη) που τοποθετήθηκαν πιλοτικά στους ιστούς των φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Ερυθρού Σταυρού με Δαγκλή. Από τη συσκευή εκπέμπεται ένα ακουστικό σήμα για να μπορεί αυτή να εντοπιστεί από τα άτομα με αναπηρία όρασης, η ένταση του οποίου αυξομειώνεται αυτόματα, ανάλογα με το θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι συσκευές

Οι συσκευές διαθέτουν, για τους μερικώς βλέποντες, οθόνη Led  με φωτεινή ένδειξη στα ελληνικά και στα αγγλικά που αναφέρει «Παρακαλώ περιμένετε – Please wait» όσο στη διάβαση υπάρχει κόκκινη ένδειξη για τους πεζούς. Με το πάτημα είτε του ειδικού κομβίου στο κάτω μέρος της συσκευής, που προορίζεται για τα άτομα με αναπηρία όρασης, είτε της μεγάλης κίτρινης επιφάνειας στην μπροστινή όψη της συσκευής, ενεργοποιείται το σύστημα και στο επόμενο πράσινο για τους πεζούς θα ακούγεται η ηχητική προειδοποίηση, ενώ ταυτόχρονα το κουμπί στο κάτω μέρος της συσκευής που δείχνει με βέλος και την κατεύθυνση της διάβασης, θα δονείται.

Κατά τη διάρκεια του κόκκινου για τους πεζούς και εφόσον πατηθεί και ενεργοποιηθεί η συσκευή, ακούγονται πληροφορίες στα ελληνικά και στα αγγλικά για το όνομα της οδού στην οποία βρισκόμαστε και για την κατεύθυνση που είναι μπροστά μας.

Μ. Κρεμύδας: «Ανοίγονται νέοι ορίζοντες προς την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την αυτονομία των ατόμων με οπτική αναπηρία…»

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί η περιφερειακή ένωση τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα την Καβάλα, με τη βοήθεια του δήμου Καβάλας τοποθετήσαμε τα νέα ηχητικά φανάρια προηγμένης τεχνολογίας που είναι υποστηρικτικά σε άτομα με προβλήματα όρασης κι όχι μόνο. Πρόκειται για μια συνεργασία που άρχισε πριν λίγους μήνες με την δήμαρχο Καβάλας. Όταν το πρωτοείδαμε μας έκανε εντύπωση για το πόσο εξυπηρετικό είναι και για τις πληροφορίες που δίνει και είναι χρηστικές για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, αλλά και για έναν τουρίστα. Αν επεκταθεί και σε άλλους δρόμους, θα έχουμε ένα δίκτυο πληροφόρησης από αυτά τα συστήματα προς όλους τους πολίτες. Νομίζω ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες προς την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την αυτονομία των ατόμων με οπτική αναπηρία», τόνισε με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Μάκης Κρεμύδας, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία, όπως είπε, είναι πάντα δίπλα τους, καθώς και τους αντιδημάρχους, Δήμο Τουλκίδη, Μαρία Φραντζεσκάκη και Ευαγγελία Δρακονάκη, την τεχνική υπηρεσία του δήμου, αλλά και την πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Αναστασία Ιωσηφίδου.

Δ. Τουλκίδης: «Είναι η αρχή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τέτοιες παρεμβάσεις που βοηθούν τους συμπολίτες μας»

«Εγκαινιάζουμε μια ιδέα που μας έδωσε η περιφερειακή ένωση τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, για το σύστημα που βοηθά στην προσπελασιμότητα των ατόμων με αναπηρία όρασης. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια πιλοτική εφαρμογή για να δούμε τα προβλήματα και τη συνδεσιμότητα με τα υπάρχοντα φανάρια που έχουμε διορθώσει στην πόλη. Με χαρά παραλαμβάνουμε το έργο και νομίζω ότι είναι η αρχή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τέτοιες παρεμβάσεις που βοηθούν τους συμπολίτες μας στην κινητικότητά τους, καθώς κύριο μέλημα όλων μας είναι το πώς αντιμετωπίζουμε τα άτομα με τις λιγότερες ευκαιρίες από τους υπόλοιπους. Στην Καβάλα και με τη βοήθεια του κ. Κρεμύδα κάνουμε μια καλή προσπάθεια κι είμαστε αρωγοί σ’ ό,τι μας ζητήσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμος Τουλκίδης.

Από ανακυκλώσιμα υλικά δημιουργείται η συσκευή – Αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Με το νέο ηχητικό σύστημα υπάρχει άρτιος και ασφαλής προσανατολισμός, όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία όρασης, είτε είναι κάτοικοι της πόλης, είτε επισκέπτες, αλλά και για τους τουρίστες από το εξωτερικό, αφού οι πληροφορίες δίνονται και στα αγγλικά. Στο πλαϊνό μέρος της συσκευής υπάρχει ανάγλυφη απεικόνιση που περιγράφει τον δρόμο που μας ενημερώνει για το αν ο δρόμος είναι διπλής  κατεύθυνσης, αν διακόπτεται από νησίδα, αν υπάρχει ποδηλατοδρόμος, κ.λ.π..

Η συσκευή λειτουργεί απρόσκοπτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από -25 βαθμούς Κελσίου έως και +60 βαθμούς Κελσίου και σε σχετική υγρασία από 0 έως 95%. Οι συσκευές διαθέτουν ημερήσιο και νυχτερινό πρόγραμμα για τη μείωση εκπομπής θορύβου το βράδυ, έχουν ρολόι πραγματικού χρόνου και συγχρονίζονται με τη θερινή και τη χειμερινή ώρα. Η συσκευή δημιουργείται από ανακυκλώσιμα υλικά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...