Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΖΑΪΤΗ: Το μήνυμα της πρόληψης πρέπει να φτάσει σε όλες τις γυναίκες

Ημέρα:

spot_img

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεών του το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018 ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Καρκίνος του Μαστού. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», στο πλαίσιο της καθιέρωσης του Οκτωβρίου, ως μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, με ομιλήτρια τη Γενική Χειρουργό-Ειδική Χειρουργό Μαστού κα. Νατάσα Παζαΐτη.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας  Μαρίνα Φιλιππίδου που ευχαρίστησε θερμά την κα Παζαϊτη για την ανταπόκρισή της και την γενικότερη προσφορά της στις γυναίκες με το έργο που επιτελεί, ενώ η Γενική Γραμματέας του Λυκείου  Βένη Γρηγοριάδου αναφέρθηκε στο βιογραφικό της ομιλήτριας. Πολλές ήταν οι γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και αρκετές από αυτές έθεσαν ερωτήματα στην κα Παζαϊτη. Το Δ.Σ. του Λυκείου ευχαριστεί ιδιαίτερα την κα Ντόρα Καλαντζή εκπρόσωπο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας στο Κεντρικό Λύκειο Αθηνών για την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή της στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η γιατρός  κα Παζαΐτη μίλησε για τον πιο συχνό καρκίνο για τις γυναίκες, αυτόν του μαστού με δεδομένο ότι πλήττει το 13% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δε θα πρέπει να τρομάζει τις γυναίκες, καθώς με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπορεί να καταπολεμηθεί.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ίδιος, είπε η κα Παζαϊτη, σε όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερους τρόπους ανάπτυξης και συμπεριφοράς. Κάθε καρκίνος του μαστού έχει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα, το δικό του μοριακό προφίλ και αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Η γνώση της ταυτότητας του καρκίνου μας βοηθάει να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά την θεραπεία του. Ο καρκίνος είναι γονιδιακή νόσος. Δημιουργείται από βλάβες στα γονίδια που ελέγχουν την κυτταρική λειτουργία και κυρίως την αύξηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στον οργανισμό μας. Τις γονιδιακές αυτές βλάβες μπορεί ένα άτομο να τις κληρονομήσει από τους γονείς του ή να δημιουργηθούν τυχαία στην διάρκεια της ζωής του από διάφορους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ηλικία των γυναικών κατά την εμφάνιση του καρκίνου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη θεραπεία και την επιβίωση. Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Εάν και ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό στις ηλικίες 30-40 ετών ωστόσο τείνει να είναι πιο επιθετικός, να αυξάνεται γρήγορα σε μέγεθος και συχνά να οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση δεύτερου καρκίνου στο μαστό αλλά και καρκίνου των ωοθηκών. Επιπλέον, καθώς οι νέες γυναίκες είναι ανυποψίαστες και δεν υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο ανακαλύπτουν τον καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.  «Το θέμα της πρόληψης όχι μόνο του Καρκίνου του Μαστού, αλλά όλων των καρκίνων, έχει να κάνει με την καλή σωματική μας υγεία, η οποία εξασφαλίζεται με την άσκηση, τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, τη διατήρηση σωστού βάρους και την αποφυγή του καπνίσματος και των καρκινογόνων ουσιών στο περιβάλλον», τόνισε η Ειδική Χειρουργός Μαστού κα Νατάσα Παζαΐτη.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, επεσήμανε η κα Παζαϊτη, εξασφαλίζει ότι, ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης καρκίνου, ο εντοπισμός θα γίνει σε τόσο πρώιμο στάδιο ώστε με ελάχιστη χειρουργική και φαρμακευτική παρέμβαση να επιτυγχάνεται η απόλυτη θεραπεία. Η αυτοψηλάφηση από την ηλικία των 25 ετών, ο κλινικός έλεγχος και το υπερηχογράφημα μαστού από την ηλικία των 30 και η ετήσια ψηφιακή μαστογραφία από την ηλικία των 40, είναι οι επιβεβλημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι που οφείλει να κάνει κάθε γυναίκα στην πορεία της ζωής της.  Η αυτοεξέταση και η τακτική κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό είναι πολύ σημαντικές στην πρώιμη εντόπιση του καρκίνου του μαστού. Η συχνότητα κλινικής εξέτασης είναι καθορισμένη σε μία εξέταση ανά έτος για τις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και σε μία φορά ανά διετία στις μικρότερες ηλικίες. Θυμηθείτε ότι ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις και μεταβολές στο μαστό που εσείς με την αυτοεξέταση δύσκολα θα ανιχνεύσετε. Η μαστογραφία όμως αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο διάγνωσης της νόσου. Κάθε γυναίκα μετά τα 40, αλλά και ακόμη και σε νεαρότερη ηλικία μετά από ιατρική υπόδειξη, πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία ετησίως. Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος βοηθά καθοριστικά στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου και μάλιστα στα αρχικά της στάδια προλαμβάνοντάς την πριν αποτελέσει σημαντική απειλή για την υγεία και τη ζωή μας. Στις κλασικές διαγνωστικές εξετάσεις προστίθεται μία νέα πρωτοποριακή εξέταση. Tο NAF (Nipple Aspirate Fluid) Τεστ ΠΑΠ Μαστού είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος αξιολόγησης του κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού που οφείλουμε στον διεθνούς αναγνώρισης ερευνητή-ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου (1959). Το τεστ ΠΑΠ μαστού συνιστά μία μη επεμβατική, ανώδυνη και σύντομη σε διάρκεια, κυτταρική εξέταση των εκκριμάτων της θηλής του μαστού.

Η γυναίκα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, το διαχρονικό της εχθρό, είπε η κα Παζαϊτη, έχει στη διάθεσή της τα όπλα να τον νικήσει. Η ψυχική δύναμη με την οποία την προίκισε η φύση γίνεται το σπαθί της. Η θέληση για ζωή γίνεται η ασπίδα της. Το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην οικογένεια την κάνει μαχητική και ατρόμητη. Η ομορφιά της σβήνει τα σημάδια της μάχης. Σε αυτή τη μάχη όμως χρειάζεται και συμμάχους. Σύμμαχος και συνοδοιπόρος πρέπει να είναι ο γιατρός της. Η σχέση που αναπτύσσεται με τον θεράποντα ιατρό είναι σχέση ζωής που πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, τη συναισθηματική αμοιβαιότητα και ασφάλεια. Σύμμαχος και συνοδοιπόρος πρέπει να είναι ο σύντροφος που θα σταθεί δίπλα της σε κάθε στάδιο της θεραπείας με στοργή και αφοσίωση. Σύμμαχοί της είναι τα παιδιά της που θα την φροντίσουν, θα την εμψυχώσουν και θα αναλάβουν κάποιες ή και όλες τις ευθύνες που η ίδια είχε μέχρι τώρα επωμιστεί. Σύμμαχος και συνοδοιπόρος πρέπει να είναι το φιλικό της περιβάλλον, το επαγγελματικό της περιβάλλον, το κοινωνικό της περιβάλλον αλλά και οργανώσεις ή/και ομάδες γυναικών που βίωσαν την ίδια νόσο. Η γυναίκα που αντιμετωπίζει έναν καρκίνο δεν έχει ανάγκη τη λύπη και τη συμπόνια κανενός. Έχει ανάγκη όμως την ελπίδα, το θάρρος, την κατανόηση, και την αγάπη όλων. Σήμερα, στη θεραπευτική χειρουργική του μαστού έχει ενσωματωθεί η ογκοπλαστική χειρουργική, που στόχο έχει να αποκαταστήσει αισθητικά τον χειρουργημένο μαστό, αφήνοντας στο παρελθόν τα παλαιότερα εξωπραγματικά αποτελέσματα δυσμορφιών και ακρωτηριασμών που προκαλούσε το χειρουργικό νυστέρι.

«Η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια έγινε πιο συντηρητική» επεσήμανε η γιατρός. Η μαστεκτομή έχει αντικατασταθεί από την απλή ογκεκτομή ή την τεταρτεκτομή του μαστού. Η ογκοπλαστική έχει ενσωματωθεί στην ογκολογική χειρουργική του καρκίνου του μαστού συνδυάζοντας την θεραπεία με το καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η ογκοπλαστική περιλαμβάνει μία σειρά από τεχνικές αναδιανομής και μετάθεσης του μαστικού ιστού ώστε να αποκατασταθεί το σχήμα και ο όγκος του χειρουργημένου μαστού. Επιπλέον περιλαμβάνει και τεχνικές πλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση της ασυμμετρίας που δημιουργείται στον άλλο μαστό. Ακόμα και στις περιπτώσεις που επιλέγεται η μαστεκτομή, ο χειρουργημένος μαστός αποκαθίσταται πλήρως. Μοντέρνες τεχνικές ανάπλασης με χρήση ειδικών υλικών (διατατήρες ιστών, ενθέματα σιλικόνης, βιοσυνθετικά πλέγματα) αλλά και αυτόλογων ιστών (μυοδερματικοί κρημνοί, μεταφορά λίπους) προσφέρουν στον ειδικό χειρουργό τη δυνατότητα να ανακτήσει πλήρως το χειρουργημένο μαστό και στη γυναίκα την εικόνα του τραυματισμένου σώματός της. Η αποκατάσταση του μαστού ολοκληρώνεται με την αναδημιουργία θηλής και θηλαίας άλω με το ιατρικό τατουάζ θηλής.

***Η Νατάσα Παζαΐτη είναι μία από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής μαστού. Σπούδασε στο τμήμα της Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 2004. Πήρε την ειδικότητά της στη Γενική Χειρουργική από την Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Ογκοπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του μαστού στο St Thomas Hospital του King’s College του Λονδίνου, στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και στις παθήσεις και στη Χειρουργική Μαστού στη Μονάδα Μαστού του Guys’ Hospital του King’s College και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην αποκατάσταση συμπλέγματος θηλής θηλαίας άλω με ‘micropigmentation’ στο Finishing Touches Group της Μεγάλης Βρετανίας. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Μαστού της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών. Η εξειδίκευσή της πιστοποιήθηκε με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού από το European Board of Breast Surgery. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων διαγνωστικής προσέγγισης και χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού στην Αθήνα, το Μιλάνο και το Παρίσι. Επιπροσθέτως έχει εκπαιδευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο University of Dundee και στο European Institute of TeleSurgery στο Στρασβούργο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...