spot_img

Τελευταία Θέματα

spot_img
spot_img

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

spot_img

Μεροληπτική κατανομή της αλιείας του τόνου

Για καταφανή μεθόδευση σε βάρος της περιοχής μας, η οποία αφορά την αλίευση τόνου, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του το πρωί της Τετάρτης (15/6) με επαγγελματίες του χώρου της αλιείας και κυρίως με αυτούς που ασχολούνται με το ψάρεμα και την εμπορία του τόνου.

«Επί δεκαετίες ο τόνος υπήρξε ένα πολύ σημαντικό αλιευτικό κεφάλαιο για την περιοχή μας. Με μια κατανομή που έκανε πέρυσι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατάφερε με ένα τέχνασμα το 90% των αδειών αλιείας τόνου να περάσει στην Κάρπαθο, απογυμνώνοντας πρακτικά όλες τις άλλες περιοχές από την δυνατότητα αλίευσης τόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μαρκόπουλος.

Κάθε δυνατή ενέργεια για να μπει η λογική πάνω από σκοπιμότητες, συμφέροντα ή αφέλεια…

«Εκτός από την αξία του ως αλίευμα, ο τόνος έχει μια ακόμη σημαντική αξία, καθώς εξάγεται στην Ιαπωνία. Ο πρώτος χώρος από τον οποίο γίνονται εξαγωγές ιστορικά, είναι η ιχθυόσκαλα της Καβάλας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως περιφέρεια, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τη λογική πάνω από την οποιαδήποτε προσέγγιση που βασίζεται σε σκοπιμότητες, σε συμφέροντα ή στην αφέλεια και στην ελαφρότητα της προσέγγισης, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σημαντική κατανομή δικαιωμάτων αλίευσης τόνου στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Υπάρχουν άνθρωποι με μηχανήματα, υποδομές, εξοπλισμό κι όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Ε.Ε., προκειμένου να μπορέσουν να συμβάλλουν στην αλίευση ενός προϊόντος που δίνει σημαντική προστιθέμενη αξία, βοηθώντας την εθνική οικονομία όταν εξάγεται», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. έστειλε από πέρυσι επιστολές για το θέμα, αλλά ο υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδειξε ενδιαφέρον

Το προαναφερθέν τέχνασμα αφορά στο ότι το αρμόδιο υπουργείο καθιέρωσε μια κατηγορία ψαριών με τον τίτλο μεγάλα πελαγικά είδη, αθροίζοντας έτσι τον τόνο με τον ξιφία. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της άθροισης και ξέροντας ότι ο ξιφίας υπάρχει κυρίως στο νότιο Αιγαίο, δημιούργησε μια κατανομή που κατηύθυνε μεροληπτικά το 90% των αδειών στην Κάρπαθο. «Είναι μια καταφανής μεθόδευση σε βάρος της περιοχής μας. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, έστειλε επιστολές από πέρυσι, όμως ο υπουργός δεν έδειξε ενδιαφέρον, δεν έλαβε υπόψη τις παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά μας και για αυτό επανερχόμαστε», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.