Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δικαίωση για τα «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης» / Δηλώσεις των προέδρων των εργαζομένων

Ημέρα:

spot_img

Του Κώστα Χατζηγεωργίου

Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», με την οποία η εταιρεία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση που έλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για αναστολή της άδειας λειτουργίας (την οποίο είχε εγκρίνει, υπό την μορφή τροποποίηση της παλαιάς άδειας, η διεύθυνση ανάπτυξης της ΠΕ Καβάλας).

Μετά την εξέταση των υπομνημάτων τόσο της επιχείρησης όσο και της αντίθετης πλευράς, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αναστείλει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να παραπέμψει την όλη υπόθεση στην εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης» και η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο του ’17. Αυτό έχει κι ως αποτέλεσμα να σταματήσει και το ψυχολογικό μπούλιγκ που δέχθηκε το σύνολο των εργαζομένων σήμερα στην βιομηχανία, αφού το ΣτΕ σε κάθε περίπτωση γνωμοδότησε και απεφάνθη. Και το αναφέρουμε αυτό, διότι ενώ πληροφορίες μιλούν για παραγγελίες της τάξεως των 130.000 τόνων από αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, φήμες έθεταν υπό αμφισβήτηση την λειτουργία του εργοστασίου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο των εργαζομένων της εταιρίας «Λιπάσματα Ν. Καρβάλης» κ. Γιώργο Θεοφυλακτίδη, μας είπε ότι, τελικά έπρεπε να φθάσει η όλη υπόθεση στο ΣτΕ για να επιβεβαιωθεί το αυτονόητο. Και συνέχισε λέγοντας ότι, σε κάθε περίπτωση εργαζόμενοι και διοίκηση, προσπαθούν να υπάρχει κανονικότητα στην λειτουργία του εργοστασίου και βέβαια να καλυφθούν οι ανάγκες των μεγάλων παραγγελιών που δέχεται από τις αγορές. Εδώ σημείωσε ότι, τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού ως γνωστόν η ποιότητα του λιπάσματος που παράγεται και πριν και σήμερα, θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως γι’ αυτό και υπάρχει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον. Και έκλεισε λέγοντας:

«Το να πηγαίνεις καθημερινά στην δουλειά σου και να σου λένε κάποιοι ότι, σήμερα ίσως είναι και η τελευταία μέρα που δουλεύεις, εμένα στο χωριό μου το λένε εκβιασμό ή αν προτιμάτε, ψυχολογική βία. Αυτό δεχθήκαμε και πάλι το τελευταίο διάστημα από τους λίγους πλέον που έμειναν για να παραπληροφορούν τον κόσμο, έχοντας και ως υποστηρικτή μόνο μια συγκεκριμένη επιχείρηση ΜΜΕ που λόγω ίδιων συμφερόντων έλεγε και έγραφε κάθε μέρα ότι ήθελε. Εν πάση περιπτώσει, εμάς ως εργαζόμενους μας ενδιαφέρει η παραγωγή να πηγαίνει, όπως και πάει, καλά και από κει και πέρα, να μην παραπληροφορούν τους εργαζόμενους και τον κόσμο γενικότερα. Αυτή η πόλη που λέγεται Καβάλα, χρειάζεται τα μεροκάματα και την απασχόληση, ιδίως τώρα στα χρόνια της γενικευμένης ανεργίας. Όλα τα άλλα, είναι να ‘χαμε να λέγαμε».

Δηλώσεις των  Προέδρων εργαζομένων των εταιριών CENTROFARO και PFIC

Την απόφαση του ΣτΕ σχολίασαν οι πρόεδροι των εργαζομένων των εταιρειών CENTROFARO και PFIC, Πολυμένης Κούνδουρος και Βασίλης Κοργιανόγλου επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Πρόεδρος εργαζομένων εταιρείας CENTROFARO κ. Πολυμένης Κούνδουρος

Είναι μια δίκαιη απόφαση και κατά την δική μου άποψη, αφού αποδεικνύει ότι, η κοινή λογική είναι πάνω από κάθε σκοπιμότητας και συμφέροντος . Το εργοστάσιο με την συμβολή φυσικά και όλων των εργαζομένων, συνεχίζει την αδιάκοπη λειτουργία του και βέβαια η διοίκηση, επιλύει όπου χρειάζεται τα διάφορα ζητήματα που έτσι κι αλλιώς είχε υπ όψη της. Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, θα σας αναφέρω και το θέμα της λειτουργίας του λιμανιού, που όπως έπεσε στην αντίληψη μου, κάποιοι διαστρέβλωσαν και πάλι τα πράγματα και έδωσαν την δική τους εκδοχή, ενώ δεν είναι έτσι . Να σας ενημερώσω λοιπόν με την ευκαιρία ότι, το λιμάνι του εργοστασίου, λειτουργεί νόμιμα και χωρίς κανένα πρόβλημα, μετά την προσωρινή άδεια που έλαβε εγκαίρως. Και λέω προσωρινή, γιατί αυτή δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να εκδοθεί η κανονική. Λυπάμαι που κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι, το εργοστάσιο είναι βασικός οικονομικός πνεύμονας της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής και στην προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν τα προσωπικά τους ζητήματα, δεν διστάζουν να δημιουργούν κάθε λογής πρόβλημα, παραποιώντας την αλήθεια ή ακόμη και την πραγματικότητα.

Βασίλης Κοργιανόγλου Πρόεδρος εργαζομένων εταιρείας PFIC

Δεν ξέρω τι άλλο να πω, αφού όπως έχουμε αντιληφθεί, όχι μόνο εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά κι όλος ο κόσμος, όσα κατά καιρούς ανακοινώνονται, από την μικρή πλέον ομάδα των πρώην εργαζομένων του εργοστασίου, όχι απλά δεν ισχύει, αλλά είναι ήδη και ποινικά κολάσιμα. Ενημερωτικά θα σας αναφέρω ότι, από την ομάδα αυτή ήδη, 9 άτομα έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους, βλέποντας ότι, τα όσα υποστήριζαν παρακινούμενοι οι μέχρι πρότινος καθοδηγητές τους, δεν ισχύει. Αντιλήφθηκαν με λίγα λόγια ότι, το εργοστάσιο δεν θα σταματήσει την λειτουργία του, επειδή κάποιοι θέλουν να καταστραφούν όλα, αρκεί αυτοί να πάρουν τα λεφτά που διεκδικούν. Γι’ αυτό κι ένα – ένα τα όσα υποστηρίζουν καταρρίπτονται και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν. Εδώ όμως να σημειωθεί και η στάση και των τριών εταιριών που διαχειρίζονται το εργοστάσιο, δεν λειτουργεί εκδικητικά, αλλά αντιλαμβάνονται την παραπλάνηση τους και τους επαναπροσλαμβάνουν. Αυτό το στοιχείο παρακαλώ να το προσέξετε ιδιαίτερα, γιατί δηλώνει και την όλη αντίληψη της διοίκησης πρώτον, αλλά όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων, που δεν αντιδρούμε στην επαναπρόσληψη τους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...