Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: Μην σας πανικοβάλλει ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ημέρα:

spot_img

Καθησυχαστικοί σχετικά με τη δραστηριότητα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Π.Ε. Καβάλας, εμφανίστηκαν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αναστασία Αντωνίου, ο γενικός γραμματέας Αλέξης Πολίτης και το μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ. Χαριτίνη Μελισσοπούλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη (28/8) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε, καθώς το 80% των περιπτώσεων αφορά μία ίωση καλοκαιρινή. Μόνο το 1% εμφανίζει έντονη συμπτωματολογία που χρειάζεται νοσηλεία», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

Πρέπει να προσέχουμε μέχρι τέλη τουλάχιστον του Οκτώβρη και να αποφεύγουμε το τσίμπημα των κουνουπιών

«Είναι ένας ιός που πρώτη φορά απομονώθηκε στην επαρχία του Δυτικού Νείλου από οπού πήρε το όνομά του. Ο ιός μεταναστεύει με τα αποδημητικά πουλιά και με το κοινό κουνούπι τσιμπώντας τα πουλιά αυτά το μεταφέρουν στον άνθρωπο. Το καλό μπορώ να πω στοιχείο του ιού είναι ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Χρειάζεται να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους που είναι πιο ευαίσθητοι στα τσιμπήματα κουνουπιών. Η περιφέρεια έχει φροντίσει και έχει κάνει τρεις αεροψεκασμούς μέχρι σήμερα ο τελευταίος τη Δευτέρα, οπότε εμείς θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά την προσωπική μας ασφάλεια στο σπίτι και στο σχολείο.  Δυστυχώς είμαστε σε έναν κλοιό λοιμώξεων από το κοινό κουνούπι, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος αν παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η εποχή που διανύουμε δεν θεωρείται η τελική περίοδος για το τσίμπημα των κουνουπιών, καθώς το τελευταίο επεισόδιο παρατηρήθηκε πέρυσι στη Γαλλία στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε πρέπει να προσέχουμε μέχρι τέλη τουλάχιστον του Οκτώβρη και να αποφεύγουμε το τσίμπημα των κουνουπιών», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις της η κ. Αντωνίου.

58 δείγματα έχουν σταλεί μέχρι σήμερα για ταυτοποίηση στο ΑΠΘ

Από τη μεριά του ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αλέξης Πολίτης ανέφερε ότι μέχρι και τις 26 Αυγούστου ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων που απεστάλησαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ ήταν 58, το 2018 είχαν σταλεί μόλις έξι δείγματα. Από τα 58 δείγματα είπε ότι τα 21 ήταν θετικά, τα περισσότερα από τον δήμο Νέστου, ενώ τα 25 ήταν τα αρνητικά. Συμπλήρωσε δε ότι για ακόμη 12 δείγματα υπάρχει αναμονή για το αποτέλεσμά τους. Μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Καβάλας καταγράφηκαν δυο θάνατοι ενός άνδρα 64 ετών και μιας γυναίκας 92 ετών. Και τα δυο άτομα είχαν υποκείμενα νοσήματα.  Σχετικά με τις αιμοδοσίες ο κ. Πολίτης είπε ότι έχει αποκλειστεί προς ώρας ο δήμος Νέστου, ενώ από για τους αιμοδότες Καβάλας και Θάσου  ακολουθείται μία διαδικασία που καθυστερεί λίγο την όλη προσπάθεια για αιμοδοσία, αφού στέλνονται δείγματα στο ΑΠΘ προκειμένου να ταυτοποιηθούν για να διαπιστωθεί ότι είναι καθαρά και να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Η Χαριτίνη Μελισσοπούλου εξήγησε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος, ωστόσο είπε ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες σωστού μαγειρέματος, ενώ συμπλήρωσε ότι σπάνια μεταδίδεται στο εργαστήριο στους επαγγελματίες υγείας με μετάγγιση αίματος σε μεταμοσχευθέντες ασθενείς και από τη μητέρα στο βρέφος είτε κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

«Από αυτούς που θα τσιμπήσει και θα μολύνει το κουνούπι οι 8 στους 10 δεν θα το καταλάβουν δεν έχουν κανένα σύμπτωμα περνάει και τελειώνει. Από τους υπόλοιπους υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί πυρετός, εξάνθημα, έντονη αδυναμία και κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες. Οι περισσότεροι από αυτούς θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες μέρες και θα αναρρώσουν πλήρως. Όσο προχωράμε μικρό μικραίνει το ποσοστό κι ένας από αυτούς θα νοσήσει από λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Από αυτούς που θα νοσήσουν από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα πάλι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό κινδυνεύει να καταλήξει. Μεγάλο ρόλο παίζει η συννοσηρότητα, συνήθως με άτομα που είναι άνω των 60 ετών που έχουν πεσμένη άμυνα στον οργανισμό τους είναι καρκινοπαθείς  έχουν υπέρταση, ζαχαρώδη, διαβήτη, νοσήματα νεφρών και μεταμοσχευθέντες» ανέφερε σχετικά η κ. Μελισσοπούλου.

Τα μέτρα αυτοπροστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

«Στη βαριά κλινική εικόνα με σοβαρή νόσο θα έχουμε υψηλό πυρετό πονοκέφαλο που δεν περνάει με παυσίπονα και τότε θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Θα εμφανιστεί αυχενική δυσκαμψία, αποπροσανατολισμός, είναι βαριά συμπτώματα που αναγνωρίζονται εύκολα και είναι και σπάνια δεν συναντιούνται συχνά όλα αυτά. Η καλύτερη πρόληψη είναι η προστασία είτε από την περιφέρεια με αεροψεκασμούς που είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας του γενικού πληθυσμού αλλά και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να προφυλαχθούμε είτε με ατομικά μέτρα στο σπίτι και στη γύρω περιοχή. Είναι επίσης η χρήση εντομοαπωθητικών, τα οποία σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό μπορούμε να τα προμηθευτούμε γιατί θα πρέπει να περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες εγκεκριμένες από το κράτος. Επίσης δεν ψεκάζουμε σε ερεθισμένο δέρμα με ανοιχτές πληγές φοράμε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια όταν θα βγούμε έξω επειδή ο ιός μεταδίδεται και από το απλό κουνούπι και από το κουνούπι τίγρης και αυτά τα κουνούπια κυκλοφορούν σε διαφορετικές ώρες μέσα στο 24ωρο. Καλό είναι να είμαστε προστατευμένοι όλο το εικοσιτετράωρο. Κάνουμε καθημερινά ντους για να απομακρύνουμε τον ιδρώτα μας γιατί αυτός προσελκύει τα κουνούπια. Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες όταν κοιμόμαστε και στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά αρκεί να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι και χρησιμοποιούμε σίτες σε πόρτες και παράθυρα, ανεμιστήρες στο σπίτι, κλιματιστικά, εντομοαπωθητικά χώρου και προσπαθούμε να μειώσουμε τα σημεία όπου τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους. Ακόμη και στην αυλή μας εκεί που έχουμε μία πισινούλα, πιατάκια σε γλάστρες με στάσιμο νερό, παιδικά παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούνται και κρατούν υγρασία και νερά, αδειάζουμε τα ελαστικά από τα στάσιμα νερά και τα νερά της βροχής, καθαρίζουμε τα αγριόχορτα και δεν κάνουμε αλόγιστη χρήση νερού στα ποτίσματα», ανέφερε καταληκτικά η κ. Μελισσοπούλου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...