Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η έννοια του δικαίου βρίσκεται στην ψυχή

Ημέρα:

spot_img

Ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (19/9) στον ισόγειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας.

Σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος, αλλά και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των δικαστηρίων, έδωσαν το «παρών» στον αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.

«Η έννοια του δικαίου βρίσκεται μέσα στην ψυχή του ανθρώπου»

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σας και προσευχόμαστε μαζί για την έναρξη του νέου χρόνου των δικαστηρίων. Η έναρξη με τη προσευχή και τον αγιασμό δίνει πάντοτε την ευκαιρία σε όλους και όλες να δώσουν την σκέψη τους αφημένη στη χάρη του Θεού. Ο Χριστός λέει ότι χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, αλλά και η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου είναι εκείνη που οδηγεί τον άνθρωπο στο να κρίνει και να αποφασίζει. Μπορεί τα δικαστήρια δημοσία να εκφράζονται και να αποφαίνονται με αποφάσεις για υποθέσεις ανθρώπων, πολιτών αλλά και πολλών θεμάτων σημαντικών για την χώρα μας. Μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά αν ο καθένας σκεφτεί τον εαυτό του θα δει ότι η έννοια του δικαίου, όπως έχει καθοριστεί μέσα στα συγγράμματα και τις παραδόσεις των διαφόρων πολιτισμών, βρίσκεται μέσα στην ψυχή του ανθρώπου», τόνισε αρχικά στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ.

«Το δίκιο του αδυνάτου είναι αυτό που χτυπιέται σήμερα…»

«Τα δικαστήρια δεν είναι ένας χώρος που εκφράζει ένα φόβο ή απέχθεια. Αν ήταν δυνατόν να μην λειτουργούν τα δικαστήρια. Αφού όμως λειτουργεί η παραβατικότητα και σύγκρουση με τον νόμο, τότε τα δικαστήρια είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να διαφυλάξουν την ισορροπία στην ανθρώπινη δικαιοσύνη, γιατί η δικαιοσύνη του Θεού είναι πάνω από οποιαδήποτε άλλα νοήματα και ανθρώπινα κατασκευάσματα. Μεγάλη σημασία έχει ο λόγος του αδυνάτου του Λυσία, του ρήτορος της αρχαιότητας. Αλλά και ο λόγος των αδυνάτων ενώπιον των δικαστών ήταν εκείνος που εγράφη από τον Λυσία αλλά τον απηύθυνε ο ίδιος ο αδύνατος άνθρωπος. Το δίκιο του αδυνάτου είναι αυτό που χτυπιέται σήμερα και δυστυχώς ο αδύνατος άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει ο ίδιος για τον εαυτό του και να αποδεχτεί την δικαιοσύνη, γιατί δεν γνωρίζει ανθρώπους και πρόσωπα. Εδώ ακριβώς έγκειται το μέγεθος της δυνάμεως και της παρουσίας του δικαστού ή του δικηγόρου ή όποιου ανθρώπου θέλει να επιβάλλει το σωστό και το πρέπον. Αγαπώ τα δικαστήρια και κάθε φορά που περνάω από το Δικαστικό Μέγαρο το σταυρώνω. Σας εύχομαι καλή και ευλογημένη χρονιά γεμάτη από θάρρος και δύναμη», συμπλήρωσε σχετικά στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...