Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντατικά συνεχίζονται οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Ημέρα:

spot_img

Εντατικά συνεχίζονται οι ψεκασμοί που ξεκίνησαν τον Απρίλιο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Με την άνοδο της θερμοκρασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντατικοποιηθεί, όπως είναι φυσιολογικό, το πρόγραμμα των ψεκασμών. Θα εκδώσουμε και πάλι οδηγίες προς τους πολίτες για το τι μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν από τα κουνούπια», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και οι υπηρεσίες, αλλά πρέπει να είναι και οι πολίτες, γιατί τα κουνούπια είναι το σοβαρότερο θέμα δημόσιας υγείας παγκοσμίως…»

«Κάθε χρόνο λέμε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα μας επηρεάσει η παρουσία των κουνουπιών κι αν θα έχουμε πάλι επιδημίες από ασθενείς όπως είναι αυτή του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ υπάρχει και θέμα ελονοσίας σε κάποιες περιοχές της χώρας, ευτυχώς όχι στην περιοχή μας, προς το παρόν τουλάχιστον. Είμαστε άρα σε διαρκή ετοιμότητα και οι υπηρεσίες, αλλά πρέπει να είναι και οι πολίτες, γιατί τα κουνούπια είναι το σοβαρότερο θέμα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Είναι αυτά που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, πιο πολύ και από τους πολέμους», επισήμανε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Η μεγαλύτερη προστασία πρέπει να αφορά κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους – Αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στα σπίτια μας

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδόπουλο, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι δυνατό να εξαφανιστούν  τα κουνούπια, άρα τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να τα παίρνουν οι πολίτες σε δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα τσιμπήματα για να μειώνουμε την πιθανότητα να μας τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι.  Τα μέτρα αυτά είναι οι σίτες στα σπίτια, αλλά και η χρήση αντικουνουπικών. Μάλιστα όπως με έμφαση σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, η μεγαλύτερη προστασία πρέπει να αφορά κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να μη δημιουργούμε εστίες αναπαραγωγής τους που σημαίνει στάσιμο νερό. Τότε πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των κουνουπιών τα οποία δρουν τοπικά κι άρα ουσιαστικά τα «προσκαλούμε» να μας τσιμπήσουν.

Καλύτερα τα πράγματα στην παρούσα φάση σε σχέση με πέρυσι λόγω του ότι δεν είχαμε πολλές βροχές

«Ελπίζω και φέτος με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια του καιρού να πάμε καλά και να έχουμε όσο το δυνατό μικρότερη όχληση», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το πως έχει η κατάσταση με τα κουνούπια στην παρούσα φάση απάντησε: «Είναι καλύτερα φέτος τα πράγματα, γιατί δεν έχουμε πολλές βροχές. Οι ανθρωπογενείς δράσεις και εστίες είναι πολλές από τα στάσιμα νερά που δημιουργούμε εμείς. Επίσης όπου υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μην έχουμε διαρροές. Αυτά πρέπει να τα περιορίσουμε όσο το δυνατό γίνεται».

Το 70 με 80% των ψεκασμών στην Π.Ε. Καβάλας στοχεύει στην περιοχή του δήμου Νέστου

Τέλος, αναφορικά με το ποια είναι η περιοχή όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ψεκασμών στην Π.Ε. Καβάλας, ο Χρήστος Παπαδόπουλος απάντησε: «Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, δηλαδή το 70 με 80%, στοχεύει στην περιοχή του δήμου Νέστου, καθώς εδώ και αιώνες είναι τόπος αναπαραγωγής και φυσικό περιβάλλον για τα κουνούπια, ενώ έχουμε και τους ορυζώνες που μας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος είναι εκεί και είναι λογικό. Είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που αναπτύσσονται σε αυτόν τον βαθμό τα κουνούπια. Τα αποτελέσματα των αεροψεκασμών πάντως πιστεύω ότι θα φανούν σύντομα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...