Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Ο δήμος Καβάλας τιμώντας την 105η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας στις 26 Ιουνίου 1913 από το Πολεμικό Ναυτικό, διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης την Τρίτη (26/6).

Πιο συγκεκριμένα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η δήμαρχος ύψωσε στον ιστό έναντι του παλιού δικαστικού μεγάρου (Καμάρες), τη σημαία που κυμάτιζε στο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη για τα Ελευθερία της το 2016.

Δ. Τσανάκα: «Την ελληνική σημαία υψώσαμε κι εμείς σήμερα για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας είναι ελεύθερη, για να δείξουμε ότι η Μακεδονία μας είναι ελεύθερη»

Στις 10 το πρωί της Τρίτης (26/6) η σημαία μεταφέρθηκε σε πομπή από την παραλία και δια μέσου της οδού Κουντουριώτου, σε ανάμνηση της ίδιας πορείας που διένυσε πριν 105 χρονιά το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού μετά την απόβασή του στο λιμάνι της πόλης, έφτασε στις Καμάρες όπου έγινε η έπαρσή της. Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνου από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο στο παλαιό μνημείο πεσόντων της πόλης.

«Εδώ από το μπαλκόνι των παλιών δικαστηρίων ο πλωτάρχης Κριεζής απευθύνθηκε στους ελεύθερους Καβαλιώτες που τον περίμεναν από κάτω με τις ελληνικές σημαίες. Την ελληνική σημαία υψώσαμε κι εμείς σήμερα για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας είναι ελεύθερη, για να δείξουμε ότι η Μακεδονία μας είναι ελεύθερη», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Θ. Μαρκόπουλος: «Πρέπει να στρέψουμε τη μνήμη μας σε αυτούς που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια, στο Πολεμικό Ναυτικό και την 7η Μεραρχία Πεζικού που απελευθέρωσαν την πόλη»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος υπογράμμισε: «Πριν από 105 χρόνια σαν σήμερα η Καβάλα συμπλήρωσε 522 χρόνια σκλαβιάς και απελευθερώθηκε από μια κατοχή, η οποία άφησε πολλά στίγματα πάνω στην πόλη. Καταρχάς συνετέλεσε στην αλλαγή του ίδιου του ονόματος της πόλης σε μια εκ βάθρων καταστροφή της και την είσοδό της σε μια νέα βάση την οποία γνωρίζουμε ως Καβάλα τα τελευταία 105 χρόνια. Πρέπει να στρέψουμε τη μνήμη μας σε αυτούς που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια, στο Πολεμικό Ναυτικό και την 7η Μεραρχία Πεζικού που απελευθέρωσαν την πόλη και να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλους».

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...