Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Είναι απρόβλεπτος ο ιός του δυτικού Νείλου

Ημέρα:

spot_img

Δεν συνδέονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Π.Ε. Καβάλας, με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο παραμένει το ίδιο εδώ και τρία χρόνια, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι τόσο απρόβλεπτος, καθώς κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να τον σταματήσει και με ποιον τρόπο μπορείς να ελέγξεις μία επιδημία σε κάποια περιοχή. Η ιατρική, αλλά και οι επιδημιολόγοι προσπαθούν να διερευνήσουν, ποιες είναι οι συνθήκες που τον ευνοούν και για ποιους λόγους κάθε φορά αναπτύσσεται σε μία περιοχή και άλλες σε κάποια άλλη», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Για παράδειγμα πέρυσι δεν είχαμε κανένα περιστατικό ιού του Δυτικού Νείλου στην Π.Ε. Καβάλας και φέτος έχουμε και μάλιστα είμαστε και από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που έχουμε περιστατικά!»

«Άρα δεν είναι το θέμα αν κάνουμε εμείς κάτι καλά ή όχι, αφού τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, αν μιλήσουμε για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και για την περιφέρειά μας γενικότερα, είναι τα ίδια εδώ και τρία χρόνια. Για παράδειγμα πέρυσι δεν είχαμε κανένα περιστατικό ιού του Δυτικού Νείλου στην Π.Ε. Καβάλας και φέτος έχουμε και μάλιστα είμαστε και από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που έχουμε περιστατικά!  Άρα δεν είναι θέμα προγράμματος καταπολέμησης, αλλά θέμα οικολογίας του ιού», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

«Αυτό που μπορεί να προστατέψει σ’ ένα μεγάλο βαθμό από τον ιό, είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας…»

«Αυτό όμως που διεθνώς λένε όλες οι μελέτες κι αυτό που μπορεί να προστατέψει σ’ ένα μεγάλο βαθμό από τον ιό, είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας. Τα προγράμματα καταπολεμούν τα κουνούπια, έχουν καλή εφαρμογή κυρίως σ’ ό,τι αφορά τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία. Το κουνούπι όμως που μεταδίδει τον ιό του δυτικού Νείλου, είναι αυτό που έχουμε στα σπίτια μας, είναι αυτό που αναπτύσσεται στο αστικό περιβάλλον κι εκεί είναι το πρόβλημα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να λάβουμε τα ατομικά μέτρα κι αυτά είναι που θα μας προστατέψουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα είτε τις ώρες αιχμής όπου τα κουνούπια δραστηριοποιούνται το απόγευμα, βάζοντας σίτες, εντομοαπωθητικά και στο σώμα μας και στα ρούχα μας και να φοράμε μακριά μανίκια. Αυτά λοιπόν είναι που θα πρέπει να τα κάνουν όλοι για να προστατευτούν από τα τσιμπήματα, καθώς ελαττώνοντάς τα, μειώνουμε και την πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με τον ιό», υπογράμμισε καταληκτικά για το θέμα ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Εάν δοθούν αυστηρές εντολές και εμπλακεί και η αστυνομία οπωσδήποτε μαζί με τις άλλες υπηρεσίες, τότε το κάπνισμα μπορεί να σταματήσει μέσα σε μία εβδομάδα στη χώρα»

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, στη διάρκεια των δηλώσεών του στον «Ε», αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (29/7) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έστειλε σχετική εγκύκλιο στις Περιφέρειες για την ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου και ζητεί την ορθή και αυστηρή τήρηση του νόμου σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, εστιατόρια, αθλητικούς χώρους. Όπως αναφέρεται στόχος της εγκυκλίου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.

«Όσον αφορά τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα λέγαμε ότι είχαμε σκληρή εφαρμογή του. Προσπαθήσαμε να τον εφαρμόσουμε αν και από την αρχή δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί πλήρως σε καμία περιοχή της Ελλάδος κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι δεν υπήρξε ανάλογη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ή ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν επαρκούσαν. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί από μία Διεύθυνση Υγείας και μόνο ένας τέτοιος νόμος. Θα πρέπει λοιπόν να εμπλακούν και άλλες υπηρεσίες, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή και συνεργασία με τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και θα πρέπει επίσης να υπάρξει και αυστηρή εφαρμογή του νομού στις δημόσιες υπηρεσίες. Εκεί είναι ευθύνη των προϊσταμένων των υπηρεσιών να εφαρμόσουν πολύ σκληρά το νόμο, διότι δεν νοείται δημόσιοι λειτουργοί να καπνίζουν μέσα σε δημόσιους χώρους. Εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει αυτό και εάν δοθούν αυστηρές εντολές και εμπλακεί και η αστυνομία οπωσδήποτε μαζί με τις άλλες υπηρεσίες, τότε το κάπνισμα μπορεί να σταματήσει μέσα σε μία εβδομάδα στη χώρα», τόνισε σχετικά με το θέμα ο κ. Παπαδόπουλος.

Που θα απαγορεύεται το κάπνισμα σύμφωνα με την εγκύκλιο Κικίλια

Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).

  1. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.

III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

  1. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
  2. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
  3. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης

α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...