Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δωρεάν σχολικά γεύματα σε 9 δημοτικά της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Δωρεάν σχολικά γεύματα σε 1.183 μαθητές εννέα δημοτικών σχολείων της Καβάλας, θα διατίθενται από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», το οποίο αποτελεί συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) του τομέα Ψυχικής Υγείας Καβάλας, με τη συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.Η οικονομική στήριξη του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Αct4Greece, υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχει στρατηγική συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» δόθηκε την Πέμπτη συνέντευξη τύπου στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν  ο κ. Μιχαήλ Σωτηρίου, Πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, ο κ. Αναστάσιος Καρασαββόγλου, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και ο κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.

Ο κ. Μιχάλης Σωτηρίου στην εισήγηση του ανέφερε ότι «ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Νομού Καβάλας – ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας και ο ΚΟΙΣΠΕ των Τρικάλων, επιλέχτηκαν να υλοποιήσουν στην επαρχία πιλοτικά το πρόγραμμα ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ (Β’ φάση του προγράμματος σε συνέχεια της Αττικής), ως επιπρόσθετη ενισχυτική δράση στο Πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που υλοποιούν τριάντα Δήμοι στη χώρα.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Εθνικής Τράπεζας και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) του Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Καβάλας (με την ουσιαστική συνδρομή και του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας).

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Τομέα Ψυχικής Υγείας Καβάλας – ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, λειτουργεί από το 2013 (έγκριση σκοπιμότητας ίδρυσης από το Υπουργείο Υγείας το 2011), αποτελεί επίσημο φορέα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, εποπτεύεται και ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας.

Η οικονομική στήριξη του προγράμματος ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ γίνεται διαμέσου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Act4Greece που υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα. Υπάρχει, επίσης, στρατηγική συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Ο προϋπολογισμός για τα ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ στην Καβάλα (1.183 μαθητές) και τα Τρίκαλα (1.202 μαθητές) ανέρχεται στο ποσό έως 586.000 ευρώ για το διάστημα 15 Δεκεμβρίου 2016 – 14 Ιουνίου 2017. Η Act4Greece, συγκεντρώνει χρήματα (crowd funding) από ιδιώτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό τα οποία χρησιμοποιεί για την ενίσχυση προγραμμάτων Πρόνοιας, Υγείας και Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, Έρευνας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καθώς και της Νεανικής & Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, Περιβάλλοντος και Αειφορίας.

Οι ανάγκες παροχής ζεστών, υγιεινών γευμάτων σε δημοτικά σχολεία καλύπτονται διαμέσου του Προγράμματος Πρόνοια, Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Δωρεές γι’ αυτό μπορούν να πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, απ’ ευθείας ή ηλεκτρονικά στο λογαριασμό: 080/005124 (ΙΒΑΝ:GR950110080000000800512411 / ΒΙC: ETHNGRAA) – www.act4greece.gr.

Τον έλεγχο για την πλήρη διαφάνεια της διαχείρισης ανέλαβε η Grant Thornton International, διεθνής συμβουλευτικός οίκος επιχειρήσεων.

Βασικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βασισμένο σε ολοκληρωμένες δράσεις, όπως το παρόν πρόγραμμα. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Εργασίας συντονίζει τις ενέργειες και τους φορείς.

Σημαντική είναι και η συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου) που καθόρισε το πρόγραμμα διατροφής, τους κανόνες υγιεινής και τις προδιαγραφές των χώρων εστίασης σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας, παρασκευής και διανομής των γευμάτων.

Τα ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ προωθούν την απαραίτητη και ορθή διατροφή εξασφαλίζοντας στα παιδιά ενέργεια και θρεπτικά συστατικά συμβάλλοντας στην καλή σωματική και νοητική λειτουργία, την ανάπτυξη, βάζοντας τα θεμέλια της καλής υγείας. Παράλληλα, με το κοινό γεύμα στο σχολείο ενισχύεται η κοινωνικότητα, η ομαδικότητα και η ψυχική υγιεινή.

Τα γεύματα έχουν επιλεγεί να χαρακτηρίζονται από ποικιλία και να παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ίνες, ανόργανα συστατικά κ.ά.

Ποια σχολεία ωφελούνται

Με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί από την Αναπλ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, την Εθνική Τράπεζα και τον ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας, τα εννέα (9) Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας που ωφελούνται από τη δράση αυτή είναι: το 2ο, το 5ο, το 7ο, του Αμυγδαλεώνα, το 1ο και το 2ο  Κρηνίδων, του Ζυγού, των Φιλίππων και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Το σύνολο των ατόμων που φοιτούν στα σχολεία αυτά ανέρχεται σε 1.183 μαθητές και μαθήτριες».

Τα γεύματα θα παρασκευάζονται σε συνεργασία με επιλεγμένους προμηθευτές που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής, ασφάλειας και μεταφοράς τροφίμων και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.

Η αρχή γίνεται (9 Ιανουαρίου 2017) με τα 2ο και 7ο Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία, ενώ μέχρι τις 18 Ιανουαρίου θα επεκταθεί συνολικά στις προαναφερόμενες 9 σχολικές μονάδες.

Το σύνολο των δωρεάν υγιεινών γευμάτων που θα προσφερθούν στους μαθητές των συγκεκριμένων Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, εκτιμάται στα 115.000 γεύματα.

Ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας θα γίνεται στο Γ.Ν.Κ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο διοικητής του Γ.Ν.Κ., Τάσος Καρασαββόγλου, επισήμανε στις δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Από την πρώτη στιγμή θέλαμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το πρόγραμμα ως Γ.Ν.Κ. με κάθε τρόπο. Μια τέτοια δράση αντιστοιχεί σε μια από τις βασικές παραμέτρους της διοίκησης με έντονη κοινωνική παρεμβατικότητα και συμβολισμούς, προσφέροντας πολλά σε μια κατηγορία πληθυσμού, που πρέπει να προσέχουμε. Στηρίζουμε το πρόγραμμα και είμαστε ευτυχείς που συμπράττουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι στις εγκαταστάσεις του Γ.Ν.Κ. θα γίνεται ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, που θα διασφαλίζει την ποιότητα των μεσημεριανών σχολικών γευμάτων, γεγονός που θα πρέπει να εφησυχάζει τους γονείς των μαθητών.

Το πρόγραμμα μπορεί να επιφέρει άρση των κοινωνικών ανισοτήτων

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κώστας Μπαντίκος, χαρακτήρισε πρωτοποριακό το εν λόγω πρόγραμμα που θα «τρέξει», με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές.

«Μπορεί να επιφέρει την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας των μαθητών. Στόχος των διαφόρων προγραμμάτων στα σχολεία μας είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών και με το εν λόγω πρόγραμμα υπάρχει μια μεγάλη παιδαγωγική διάσταση, πέραν των διατροφικών αναγκών τους, αφού οι μαθητές, εκτός ότι θα τρώνε σωστά, θα μπορέσουν να αναπτύξουν άλλες δραστηριότητες, όπως να κοινωνικοποιηθούν, να φροντίσουν για την υγιεινή τους, αλλά και να περάσει μέσα τους και το θέμα της ανακύκλωσης».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...