Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διχάζουν οι… επιδοτούμενες θερμάστρες για καπνιστές

Ημέρα:

spot_img

Την άποψή τους για τις… επιδοτούμενες θερμάστρες που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ώστε να μην κρυώνουν όσοι καπνίζουν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατέθεσαν με δηλώσεις τους στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης και Μιχάλης Μεταξάς αντίστοιχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η επίσημη αρχή εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και είναι ανάλογα του βάρους του αδικήματος. Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να επιδοτήσει θερμάστρες για να μην κάθεται ο κόσμος που καπνίζει στο κρύο!

«Είναι πρωτόγνωρο σαν άκουσμα, να μπει δηλαδή στη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο και το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν σε θερμάστρες»

«Δεν μπορώ να πω ότι μου φάνηκε αστεία η πρόταση. Σίγουρα πάντως είναι πρωτόγνωρο σαν άκουσμα, να μπει δηλαδή στη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο και το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν σε θερμάστρες σε εξωτερικούς χώρους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Βαφείδης.

«Από την άλλη μπορεί να κρύβει και κάποιες αλήθειες η πρόταση αυτή, γιατί ο αντικαπνιστικός νόμος σε πολλές περιοχές δεν είχε την ισχύ που είχε στην Π.Ε. Καβάλας. Η Καβάλα ήταν από τις πρώτες πόλεις που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος. Δεν θέλω να σχολιάσω που οφείλεται το γεγονός ότι η Καβάλα «τίμησε» πρόωρα τον αντικαπνιστικό σε σχέση με άλλες περιοχές, όμως ίσως σε άλλες πόλεις δεν έγιναν οι κατάλληλες επενδύσεις σε εξωτερικούς χώρους, τον είχαν πάρει πιο αψήφιστα τον νόμο και θα μπουν τώρα στη διαδικασία να το κάνουν για τη φιλοξενία των καπνιστών. Σίγουρα πιστεύω ότι θα υπάρξουν λεπτομέρειες μελλοντικά από τον υπουργό, σχετικά με το τι ακριβώς αφορά αυτή η πρόταση. Πάντως εμείς ως φορείς της αγοράς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη από τη Διεύθυνση Υγείας σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «E» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

Μ. Μεταξάς: «Το να βγαίνουν και να λένε ότι θα δώσουμε επιδότηση θερμάστρας, σαν ανέκδοτο μου ακούγεται, γιατί έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν εξωτερικούς χώρους που θερμαίνονται»

«Καλό είναι να μην αναγγέλλονται μέτρα, τα οποία δεν είναι οριστικά ή δεν έχουν στέρεες βάσεις υλοποίησής τους. Το να βγαίνουν και να λένε ότι θα δώσουμε επιδότηση θερμάστρας, σαν ανέκδοτο μου ακούγεται, γιατί έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν εξωτερικούς χώρους που με τον έναν ή άλλο τρόπο θερμαίνονται», επισήμανε από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Καφεζυθοπωλών, Μιχάλης Μεταξάς.

«Το θέμα δεν είναι να αγοράσουμε νέες θερμάστρες, αλλά να δούμε το κόστος λειτουργίας αυτών, είτε είναι ρεύματος, είτε είναι υγραερίου. Θα πρέπει λοιπόν τα όποια μέτρα ανακοινώνονται να είναι κοστολογημένα και να είναι σίγουρο το πως θα εφαρμοστούν, γιατί μόνο σύγχυση προκαλούν στην αγορά και τους επαγγελματίες», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Μεταξάς.

Δεν έχουν αρχίσει ουσιαστικά οι έλεγχοι στην Καβάλα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Σχετικά με το αν έχουν γίνει κάποιοι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Καβάλα, ο κ. Βαφείδης δήλωσε: «Στην Καβάλα δεν έχει γίνει κάτι ακόμη, αλλά υπάρχει μια εικόνα του αντικαπνιστικού νόμου, αφού τηρούνταν σε μεγάλο βαθμό, περισσότερο από κάποιους άλλους νομούς. Κάποια στιγμή είχε πέσει στα χέρια μου ένας πίνακας με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω του αντικαπνιστικού στην περιφέρειά μας κι ήταν πολύ ψηλά η δική μας περιοχή. Τα ποσά στην Αττική από τα πρόστιμα ήταν αστεία μπροστά σε αυτά που είχαν επιβληθεί σε εμάς. Ο καιρός μέχρι τώρα βοηθά, οπότε δεν έχουμε εικόνα για την εφαρμογή του νόμου. Ο νόμος πάντως υφίσταται από το 2010, τηρήθηκε εν μέρει στην περιοχή μας, σε άλλες όχι. Το ζητούμενο είναι να γίνει ο συντονισμός από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να δούμε τη βάση της τήρησης του νόμου. Εκκρεμεί η συνάντηση με την Περιφέρεια για να πάρουμε περισσότερες εξηγήσεις για την εφαρμογή του και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, καθώς ακόμη είμαστε σε αναμονή».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...