Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαγνωστικές εξετάσεις: Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν τα ΑΜΕΑ

Ημέρα:

spot_img

«Όταν συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια και δυστυχώς τα «βατράχια» είναι ο απλός κόσμος που δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του, σε θέματα οικονομικά, στην αποκατάσταση της υγείας του. Εμείς είμαστε αυτοί που εισπράττουμε τις δυσλειτουργίες της κατάστασης που έχει ανακύψει με τα διαγνωστικά κέντρα», επισήμανε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Α.Μ.Ε.Α., Μάκης Κρεμύδας.

«Η υγεία δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει ή να πούμε δε βαριέσαι θα το δούμε αύριο. Κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος μας. Κι όταν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ποσά για να κάνουμε τις εξετάσεις που χρειαζόμαστε, εκεί σαφώς η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο, πολλές φορές φτάνοντας στο σημείο να είναι μη αναστρέψιμα τα πράγματα όταν χάνεται πολύτιμος χρόνος», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Κρεμύδας.

Άνοιξαν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά με αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες θα υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων αποφάσισε την Τετάρτη (12/6), να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα με γενική απεργία, με άλλη μορφή, η οποία επηρεάζει άμεσα τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Έτσι, μετά το «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και τη μη παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό, αποφασίστηκε το άνοιγμα των κέντρων, αλλά με αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες θα υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ. ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018.

Πώς πλήττονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν την Τετάρτη (12/6) οι Ενώσεις Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους (χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15%) και στη συνέχεια θα καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και θα ζητούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό. Μάλιστα, οι Ενώσεις κάλεσαν τα μέλη τους να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά, καθώς και ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς ή ασθενείς που απειλείται η ζωή τους. Τη διαδικασία αυτη, ωστόσο, «ακύρωσε» το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικα κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού. Με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός, οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πρέπει να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, χωρίς να δικαιούνται να ζητήσουν να αποζημιωθούν. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τις συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οπότε στην περίπτωση αυτή αλλάζουν τα δεδομένα και για τους ασφαλισμένους και τις αξιώσεις τους. Ωστόσο, επιχειρώντας να δείξει ο κ. Ξανθός ότι υπάρχει plan B για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων του ιδιωτικού κλάδου ΠΦΥ, και με δεδομένο ότι στις δομές του εξυπηρετεί έως και το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ανέφερε ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς ραντεβού στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ή Κέντρα Υγείας για το διάστημα των κινητοποιήσεων.

«Το χέρι μπαίνει βαθιά στην τσέπη, μιας και αναγκαζόμαστε όλοι να πληρώνουμε τη συμμετοχή μας που τις περισσότερες φορές είναι μεγάλη…»

«Σαφώς είναι μια δύσκολη κατάσταση, η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες πολιτών που δυσκολεύονται με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Άτομα που ανήκουν στους χρονίως πάσχοντες ή έχουν κάποια αναπηρία, χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση από τους γιατρούς και από εξετάσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να γίνεται η εκτίμηση της κατάστασής τους. Η διαδικασία αυτή στα δημόσια νοσοκομεία έχει περιορισμένο αριθμό που δικαιολογούν αυτές τις εξετάσεις και τις περισσότερες φορές είναι μόνο για αυτούς που νοσηλεύονται. Ο υπόλοιπος αριθμός που μπορούν να μπαίνουν στη λίστα είναι ελάχιστος για εξέταση που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, αφού όπως μας λένε η υγεία είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά τελικά διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας, το χέρι μπαίνει βαθιά στην τσέπη, μιας και αναγκαζόμαστε όλοι να πληρώνουμε τη συμμετοχή μας που τις περισσότερες φορές είναι μεγάλη», υπογράμμισε σχετικά στις δηλώσεις του ο Μάκης Κρεμύδας.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, με τις οικογένειές μας το πρόβλημα»

«Την Πέμπτη (13/6) έγινα μάρτυρας ενός περιστατικού συναδέλφου που χρειάστηκε να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικό κέντρο και πλήρωσε 50 ευρώ. Το ποσό αυτό στις ημέρες μας είναι πολύ σημαντικό και δεν μπορεί εύκολα να το διαθέτει ο καθένας. Σαφώς και ήταν μεγάλη η δυσαρέσκειά του, όταν του ανακοινώθηκε το ποσό και δεν ξέρω πόσο μπορεί ο καθένας από εμάς να προστατευτεί, γιατί είμαστε ασφαλισμένοι, πληρώνουμε εισφορές κάθε μήνα και τελικά αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε εμείς και τις εξετάσεις μας και τις επισκέψεις μας σε ιατρικά κέντρα, γιατί η δημόσια περίθαλψη δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, με τις οικογένειές μας το πρόβλημα», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Κρεμύδας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...