Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεκάδες ετοιμόρροπα κτίσματα στην Καβάλα

Ημέρα:

spot_img

Δεκάδες είναι τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα παλιά κτίσματα στον αστικό ιστό της Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, μόνος αρμόδιος για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος, είναι η ελληνική πολιτεία, η οποία να σκύψει πάνω από αυτό δίνοντας σημαντικά κίνητρα σε όσους θέλουν και μπορούν να επισκευάσουν αυτά τα «μνημεία», όπως τα χαρακτήρισε.

«Ο ιδιοκτήτης είναι έρμαιο της μη ύπαρξης υποβοήθησης ή οικονομικής ενίσχυσης. Δεν είναι δυνατόν στις περισσότερες των περιπτώσεων να συντηρήσει κανείς αυτά τα κτήρια…»

«Είναι ένα θλιβερό γεγονός που το συναντά κανείς σε όλη την ελληνική επικράτεια, δυστυχώς, με την κείμενη νομοθεσία περί διατηρητέων και λοιπών κτισμάτων. Υπάρχει μια διαδικασία που λέγεται «χαρακτηρισμός ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτισμάτων», η οποία διενεργείται από τις αρμόδιες κατά τόπους Διευθύνσεις Δόμησης σήμερα, πρώην Πολεοδομίες, όπου με συγκεκριμένα στοιχεία υποβάλλονται οι ιδιοκτήτες σε κάποια μέτρα προστασίας για να μην έχουμε επικίνδυνες πτώσεις. Βέβαια αυτό δεν είναι μέτρο ουσίας, αλλά ένα μέτρο στοιχειώδους προστασίας. Ο ιδιοκτήτης είναι έρμαιο της μη ύπαρξης υποβοήθησης ή οικονομικής ενίσχυσης. Δεν είναι δυνατόν στις περισσότερες των περιπτώσεων να συντηρήσει κανείς αυτά τα κτήρια. Θλιβερά παραδείγματα έχουμε στην πόλη μας που τα βλέπουν οι πολίτες σε πολλούς δρόμους και γειτονιές. Εμείς τα θεωρούμε «μνημεία», αλλά είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Κάτι πρέπει να γίνει όμως έστω και την ύστατη στιγμή. Πολλές φορές το έχουμε επισημάνει το πρόβλημα. Το φάρμακο πρέπει να είναι δραστικό και να αλλάξουν ρότα κάποιοι που παίρνουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή» 

«Πρέπει δραστικά η Πολιτεία να σκύψει κάποια στιγμή στο πρόβλημα πιο θαρραλέα. Η ανυπαρξία κάποιων κινήτρων ή ευνοϊκών ρυθμίσεων καθιστά αποτρεπτική την όποια παρέμβαση προσπαθούν να κάνουν οι ιδιώτες στα κτήρια αυτά. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί κεντρικά η πολιτεία. Να το δει με ανοιχτά μάτια και ευήκοον ους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Αναφορικά με το πόσο επικίνδυνα είναι τα παλιά αυτά κτήρια, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: «Βέβαια είναι επικίνδυνα. Αυτό το βλέπει ο κάθε πολίτης περπατώντας σε όλους τους δρόμους της πόλης. Υπάρχουν προειδοποιητικές ταινίες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλού όχι. Κάτι πρέπει να γίνει όμως έστω και την ύστατη στιγμή. Πολλές φορές το έχουμε επισημάνει το πρόβλημα, έχουν γίνει σχετικές ημερίδες, τις επόμενες ημέρες έχουμε μια ακόμη ημερίδα για την Παναγία με συνεργασία των συλλόγων αρχιτεκτόνων και Κάστρου, πάντα γίνονται δράσεις, αλλά το φάρμακο πρέπει να είναι δραστικό και να αλλάξουν ρότα κάποιοι που παίρνουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

«Είναι δεκάδες τα κτίσματα αυτά έχω την αίσθηση, ελπίζω να μην είναι περισσότερα των 100…»

Τέλος, σε σχέση με τον αριθμό των κτηρίων αυτών, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Είναι δεκάδες τα κτίσματα αυτά έχω την αίσθηση, ελπίζω να μην είναι περισσότερα των 100. Είναι διάσπαρτα στην πόλη, σε κεντρικούς δρόμους της, αλλά και σε γειτονιές. Είναι πάντως αξιολογότατα κτίσματα. Ακόμη και ιδιοκτήτες που έχουν θέληση και οικονομική δυνατότητα να τα διορθώσουν, δεν μπορούν να το κάνουν αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο κι ένα είδος οικονομικής ενίσχυσης. Χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...