Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γρηγόρης Χιόνης: Θετικά τα μέτρα για τους πολύτεκνους

Ημέρα:

spot_img

Μέτρα προς τη θετική κατεύθυνση, τα οποία όμως από μόνα τους δεν είναι αρκετά για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και ως κίνητρα για τους νέους γονείς να αποκτήσουν παιδιά, χαρακτηρίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Τριτέκνων Καβάλας, Γρηγόρης Χιόνης, τα όσα ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2020 θα εγγραφεί η δαπάνη για την παροχή του εφάπαξ ποσού των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, σε εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, η κ. Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε ότι όχι μόνον δεν θα κοπεί κανένα επίδομα, αλλά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο πλαίσιο της άσκησης δίκαιης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.

Εκτός από τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 για κάθε παιδί

Η αρμόδια υφυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες την ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, τονίζοντας ότι τις προγραμματικές θέσεις στον τομέα της ευθύνης της διαπερνά ο στόχος για την άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Έτσι εκτός από το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, αυξάνεται και το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Επίσης, ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, αξιολογώντας την πρόοδό του, στοχεύοντας στη βελτίωσή του, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το τριακοστό της έτος.

Τα νέα μέτρα δεν διορθώνουν την αδικία που είχαν υποστεί οι τρίτεκνες οικογένειες από την αναδιάρθρωση των ποσών των επιδομάτων

«Φυσικά και όλα αυτά τα μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν μπορεί κανείς να πει το αντίθετο. Είχε γίνει μία μεγάλη ανακατανομή και αναδιάρθρωση των ποσών των επιδομάτων των παιδιών από την προηγούμενη κυβέρνηση, μία αναδιάρθρωση βέβαια που ωφέλησε τις οικογένειες με ένα, δύο ή τέσσερα παιδιά, ενώ δεν ωφέλησε και τόσο τις τρίτεκνες οικογένειες και είχαμε τότε πάρα πολλά παράπονα, που τα είχαμε εκφράσει. Αυτά τα νέα μέτρα δεν διορθώνουν βέβαια αυτήν την αδικία. Απλά έστω και τα 2.000 ευρώ που δίνονται για την κάθε γέννηση παιδιού, αλλά και η αύξηση του αφορολογήτου είναι ένα επιπλέον θετικό μέτρο και κίνητρο για όλους», υπογράμμισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Χιόνης.

Εκτός από τα επιδόματα υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα κάνουν τα νέα ζευγάρια να αποφασίσουν να κάνουν παιδί

«Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα επιδόματα γενικότερα, δεν είναι από τους παράγοντες που θα κάνουν τα νέα ζευγάρια να αποφασίσουν να κάνουν παιδί. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δει το κράτος πιο ζεστά. Είναι κυρίως η παιδεία και το πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί μέσα στην οικογένεια, το σχολείο, η υγεία του κλπ. Φυσικά, η όποια βοήθεια οικονομική, είτε μέσω φοροαπαλλαγών, είτε μέσω από επιδομάτων εντάσσονται όλα σε ένα πακέτο που πρέπει κάθε κυβέρνηση να δίνει για να βοηθήσει τον κόσμο να αποφασίσει να κάνει το πρώτο παιδί ή τα επιπλέον παιδιά από αυτά που έχει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Τριτέκνων Καβάλας.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των νέων πολύτεκνων οικογενειών, ειδικά τα χρόνια της κρίσης…»

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι η εικόνα με τις πολύτεκνες οικογένειες στην Π.Ε. Καβάλας κι αν ο αριθμός τους φθίνει, ο κ. Χιόνης απάντησε: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των νέων πολύτεκνων οικογενειών. Ειδικά τα χρόνια της κρίσης εδώ και μία δεκαετία δηλαδή ο αριθμός των νέων πολυτέκνων έχει μειωθεί πάρα πάρα πολύ, δραματικά θα λέγαμε. Γι’ αυτό λέμε ότι μόνο τα χρήματα δεν αρκούν. Είναι όλοι οι παράγοντες μαζί που επηρεάζουν όλα αυτά τα χρόνια τους νέους να τεκνοποιήσουν. Και το κράτος δεν βοήθησε όσο έπρεπε και δεν βλέπει το δημογραφικό όπως πρέπει. Άρα είναι λογικό και οι πολίτες να είναι ως προς αυτό το θέμα ακόμη πιο διστακτικοί».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...