Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Γραμμένος: Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ημέρα:

spot_img

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας επικύρωσε την από 9-6-2021 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος περί προστασίας των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους, στο πλαίσιο της διευθέτησης των οφειλών τους και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας εν όψει εφαρμογής των ρυθμίσεων του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα επιφέρουν σειρά πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί «Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λυσιτελής προστασία κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος σημείωσες πως με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να στηρίξουν τις ευάλωτες οικονομικά οικογένειες.

Ειδικότερα ο κ. Γραμμένος  τόνισε: «Πράγματι το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος και της Συντονιστικής τους Επιτροπής και έλαβε απόφαση για το χρονικό διάστημα 18/6 – 31/7 να απέχουν οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας από πράξεις εκτελεστικής διαδικασίας, πράξεις εκτέλεσης, πράξεις πλειστηριασμών κατά των ευάλωτων νοικοκυριών και ιδίως κατά των πλειστηριασμών που στρέφονται κατά της πρώτης κατοικίας μετά από αποφάσεις που έχουν εκδώσει οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης οι οποίες έχουν πάρει τα δάνεια από τις τράπεζες, τα περιβόητα φαντ όπως λέγονται».

Πρόσθεσε πως «με την απόφαση μας αυτή επειδή για να γίνει ένας πλειστηριασμός απαιτείται η σύμπραξη δικηγόρων από την στιγμή που δεν υπάρχει η υπογραφή του δικηγόρου δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Έτσι προσπαθούμε και εμείς στο μέτρο του δυνατού να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους ευάλωτους συμπολίτες μας από τυχόν πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα για τον νέο πτωχευτικό κώδικα όπως ψηφίσθηκε με τον νόμο 4748/20, δεν έχουν εκδοθεί κάποια διατάγματα που προβλέπονται, αλλά και κυρίως δεν έχει συσταθεί ο περίφημος φορέας απόκτησης και επανεκμίσθωσης. Δηλαδή ο φορέας που θα παίρνει τα ακίνητα και θα μπορεί να τα μισθώνει εκ νέου στους πρώην ιδιοκτήτες τους, αυτούς δηλαδή που θα χάσουν το ακίνητο τους με τον πλειστηριασμό. Άρα ο μόνος τρόπος είναι αυτός και επειδή οι τράπεζες έχουν την ιστορία εναντίον των οφειλετών δεν υπάρχει προς το παρόν πλήρης εξασφάλιση των συμπολιτών μας και για αυτό προχωρήσαμε στην εν λόγω απόφαση μας».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Γραμμένος, τα παραπάνω ισχύουν για τους πλειστηριασμούς και τις διαταγές πληρωμής που επισπεύδονται από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης και όχι από τους ιδιώτες.

«Αν ένας ιδιώτης έχει διαφορά με κάποιον άλλο ιδιώτη εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία και να απαγορεύσουμε στον ιδιώτη να εισπράξει την απαίτησή του. Άρα μιλάμε για τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Τον Αύγουστο έτσι και αλλιώς οι πλειστηριασμοί από τον νόμο δεν επιτρέπονται οπότε με την απόφαση μας αυτή εξασφαλίζεται ένα ικανό χρονικό διάστημα έτσι ώστε και κάποιοι δανειολήπτες να μπορέσουν να επωφεληθούν από τις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα και του πτωχευτικού νόμου και οι τράπεζες πάλι να μην μπορούν να μπουν στη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Βέβαια έχω την πληροφόρηση ότι υπήρξε ένα μορατόριουμ μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και Τραπεζών σχετικά με το να μην προχωρήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί δανειοληπτών που αφορούν πρώτη κατοικία αλλά επειδή δεν υπάρχει κάτι γραπτό ή κάτι επίσημο, εμείς θεωρήσαμε ότι από την πλευρά μας πρέπει να συμβάλλουμε με την απόφαση μας αυτή να βοηθήσουμε τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες στην προστασία της πρώτης κατοικίας», τόνισε καταληκτικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...