Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βγάζουν στο σφυρί και τους Φιλίππους

Ημέρα:

spot_img

«Σε περίπτωση που πραγματικά συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι τραγικό για εμάς ως Έλληνες πολίτες και για την ίδια τη χώρα μας», τόνισε με δήλωση που έκανε στον «Ενήμερο» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης, αναφορικά με το διαφαινόμενο πέρασμα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στο Υπερταμείο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μερικά μόνο από τα 587 μνημεία και πολιτιστικά ακίνητα, τα οποία περιλαμβάνονται στα 10.119 που με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πιο γνωστή ως Υπερταμείο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (μνημείο UNESCO).

Παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές εξαιρέσεις

Να σημειωθεί ότι παρά τα επίμονα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το υπουργείο Πολιτισμού έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη σχετικό κατάλογο με τα μνημεία που το ίδιο εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν.

Παράλληλα, παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί και παρά τις αντιδράσεις τοπικών και επιστημονικών φορέων, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές εξαιρέσεις, ούτε έχει εκδώσει σχετική τροποποιητική απόφαση, επικαλούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να «ακούσουμε τι λένε και οι θεσμοί».

«Το να ξεπουλάς, τέτοιους χώρους, ουσιαστικά σημαίνει ότι ξεπουλάς την ίδια σου την ιστορία…»

«Αυτά τα μνημεία μας χαρακτηρίζουν, καθώς εκεί αποτυπώνεται το παρελθόν αυτού του λαού. Είναι αδιανόητο να πωλούνται, ουσιαστικά και κυριολεκτικά, γιατί περί αυτού πρόκειται. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο σκοπός του Υπερταμείου και από ποιους γίνεται εκεί η διαχείριση. Το να ξεπουλάς, να το πω με αυτή τη λέξη που έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα για τέτοιους χώρους, ουσιαστικά σημαίνει ότι ξεπουλάς την ίδια σου την ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του στον «Ε» ο Ηλίας Καλανταρίδης.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι η μόνη λύση που εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η εξαίρεση των σχετικών ακινήτων και η θεσμική θωράκιση ως προς την προστασία τέτοιων μνημείων

Γενικότερα, η επιμονή του υπουργείου Οικονομικών να δίνει γενικές διαβεβαιώσεις, αλλά στη συνέχεια να μην προχωράει στις αναγκαίες κινήσεις και εξαιρέσεις, αρνούμενο να ικανοποιήσει ακόμη και το σχετικό αίτημα του ίδιου του υπουργείου Πολιτισμού, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία ότι όντως μεθοδεύεται ουσιαστικά η εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι η μόνη λύση που εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αφενός η εξαίρεση των σχετικών ακινήτων και αφετέρου η θεσμική θωράκιση ως προς την προστασία τέτοιων μνημείων.

«Νομίζω ότι αν εξελιχθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, θα είναι κάτι που δυστυχώς θα κοστίσει πολύ σε όλους μας…»

«Βέβαια θα πει κανείς με τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει κάτι τέτοιο. Φτάσαμε στο σημείο να ξεπουλάμε την ιστορία μας, όπως για παράδειγμα υπό τη μορφή των παραχωρήσεων που κάνουμε με την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» κι αυτό πραγματικά μας πονάει πάρα πολύ. Φτάσαμε να πουλάμε την ιστορία μας, για την οποία χύθηκε αίμα χιλιάδων Ελλήνων που υπερασπίστηκαν αυτά τα εδάφη. Τώρα βλέπουμε να ξεπουλιούνται τα πάντα απλά με μια υπογραφή. Νομίζω ότι αν εξελιχθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πράγματα, θα είναι κάτι που δυστυχώς θα κοστίσει πολύ σε όλους μας», σημείωσε καταληκτικά στη δήλωσή του για το θέμα ο Ηλίας Καλανταρίδης.

Αυτό που ενδιαφέρει το Υπερταμείο δεν είναι τόσο η κυριότητα, όσο η διαχείριση των μνημείων, δηλαδή να μπορεί να εισπράττει αυτό τα έσοδα από τα εισιτήρια

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τόνισαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι αυτό που ενδιαφέρει το Υπερταμείο δεν είναι τόσο η κυριότητα, όσο η διαχείριση των μνημείων, δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί να εισπράττει αυτό τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Αυτό εξηγεί γιατί το Υπερταμείο επιμένει πρώτα να συμπεριληφθούν τα μνημεία στη μεταβίβαση και μετά να εξαιρεθούν, ώστε να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη ότι το Υπερταμείο διαχειρίζεται και αυτά που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση.

Ποια μνημεία του νομού Καβάλας βρίσκονται στη λίστα

Τα μνημεία του νομού Καβάλας περιλαμβάνονται στη λίστα είναι:

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Μέγαρο Τόκου – Αρχαιολογική Συλλογή Καβάλας (Στεγάζει αρχαιότητες και τα γραφεία της ΕΦΑ Καβάλας)

Τείχος της χερσονήσου της Παναγίας

Αρχαιολογικός χώρος “Αμυγδαλιές” Πολυστύλου (τάφοι ρωμαϊκών χρόνων) και  “Απιδιά” Πολυστύλου (τάφοι παλαιοχριστανικών χρόνων)

Αρχαιολογικός χώρος “Τούμπα Πολυστύλου”  (προϊστορικός οικισμός, ρωμαϊκή εγκατάσταση, πιθανόν αγροικία, και πρωτοβυζαντινή βασιλική

Επίσης περιλαμβάνεται το πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτου Δράμας (Στεγάζει υπηρεσίες της ΕΦΑ Δράμας)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...