Σύμφωνος με το νέο θεσμό «τσάντα στο σχολείο» είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, βάσει των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο» τη Δευτέρα (29/1).
Ωστόσο, με έμφαση υπογράμμισε ότι ο νέος αυτός θεσμός δεν θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί τόσο ξαφνικά, αλλά να εφαρμοζόταν αφού είχε προηγηθεί καλύτερη ενημέρωση, τόσο των ίδιων των εκπαιδευτικών, όσο φυσικά και των γονέων.
Οι ώρες που ασχολείται το παιδί με τα μαθήματα στο σπίτι θα πρέπει να λιγοστέψουν
«Με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκαν τα σχολεία μας, ότι μπορούμε για ένα σαββατοκύριακο τον μήνα ή αν θέλουμε μετά από συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων για δυο σαββατοκύριακα κάθε μήνα, να αφήνουμε τις τσάντες των παιδιών στο σχολείο, ώστε εκείνο το σαββατοκύριακο να μην ασχοληθούν καθόλου με τα μαθήματα στο σπίτι, να είναι πιο χαλαρά και να μπορέσουμε εμείς να τα βρούμε πιο ξεκούραστα από Δευτέρα συνεχίζοντας τα μαθήματά μας. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται στο εξωτερικό, όπου όμως οι συνθήκες εφαρμογής του, ιδίως στη Φινλανδία, είναι εντελώς διαφορετικά. Η χώρα μας είναι μια από αυτές με τον υψηλότερο δείκτη μαθημάτων στο σπίτι, δίνουμε δηλαδή πολλές εργασίες και ώρες απασχόλησης του παιδιού. Αυτές οι ώρες που ασχολείται στο σπίτι θα πρέπει σταδιακά να λιγοστέψουν, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για άλλες δραστηριότητες και αν μπορούμε κάποια στιγμή να τα κάνουμε όλα στο σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Απόστολος Μουμτσάκης.
Θετικά είδαν τον νέο θεσμό οι περισσότεροι γονείς – Τα όποια προβλήματα θα διορθωθούν στην πορεία
«Προσωπικά συμφωνώ με τον νέο θεσμό. Βέβαια έχει μικροπροβλήματα. Κάθε πρόγραμμα στην εφαρμογή του έχει κάποια ζητήματα. Το κυριότερο για εμένα είναι ότι έγινε κάπως απότομα. Δεν προηγήθηκε καμιά ενημέρωση προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά και προς τους γονείς, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες υπήρχαν κι αυτό είναι πολύ βασικό. Αν υπήρχε σωστή ενημέρωση νομίζω ότι δεν θα υπήρχαν οι αντιδράσεις από μια μικρή μερίδα γονιών. Οι περισσότεροι το είδαν θετικά και δεν είχαμε πολλές αντιδράσεις. Είναι κάτι που στην πορεία θα δούμε τα προβλήματά του και θα τα διορθώσουμε», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.
Το τελευταίο σαββατοκύριακο κάθε μήνα θα εφαρμόζεται η «τσάντα στο σχολείο»
Η «τσάντα στο σχολείο» ή «σαββατοκύριακο χωρίς τσάντα» θα εφαρμοστεί στα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Μουμτσάκη τα περισσότερα σχολεία έχουν πάρει απόφαση ο νέος θεσμός να ισχύει το τελευταίο σαββατοκύριακο κάθε μήνα.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα ζητούν οι εκπαιδευτικοί από τους μαθητές τους τη Δευτέρα της οποίας θα προηγείται το «σαββατοκύριακο χωρίς τσάντα», ο κ. Μουμτσάκης απάντησε: «Έχουμε συμφωνήσει, όπως λέει άλλωστε και το έγγραφο του υπουργείου, τη Δευτέρα να μην πιέζουμε τους μαθητές, οι οποίοι θα έρχονται ξεκούραστοι, καθώς δεν θα ασχολούνται με μαθήματα και εργασίες».
Στα… σκαριά και η «Λευκή Εβδομάδα»;
Τέλος, ο Απόστολος Μουμτσάκης αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται και για την εφαρμογή της «Λευκής Εβδομάδας», στη διάρκεια της οποίας, αν τελικά αυτή εφαρμοστεί, να μπορούν οι μαθητές να κάνουν χειμερινές διακοπές με τους γονείς τους.
«Και πάλι από την Αθήνα μιλάνε για «Λευκή Εβδομάδα», αλλά δεν ξέρω αν τελικά θα εφαρμοστεί. Οι πληροφορίες μιλούν για την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, για κλείσιμο των σχολείων για εννιά μέρες. Υπάρχουν πιέσεις προς το υπουργείο από τους ξενοδόχους, όπως ακούμε. Οι ημέρες της «Λευκής Εβδομάδας» δεν θα χαθούν, αλλά θα αναπληρωθούν στο τέλος της χρονιάς. Με την Ομοσπονδία που συζήτησα, εμάς δεν μας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουν οι γονείς με τα παιδιά στο σπίτι, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν χρήματα για διακοπές. Δεν υπάρχει επίσημη απάντηση και γι’ αυτό το θέμα. Όλα τα μαθαίνουμε τελευταία στιγμή, όπως και με τις «τσάντες στο σχολείο», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Α. Μουμτσάκης.