Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Πριν από κάθε νομική επεξεργασία αναγκαίος είναι ο θείος φωτισμός

Ημέρα:

spot_img

Τον προστάτη των δικαστικών και δικηγόρων Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη τίμησε ο δικαστικός και δικηγορικός κόσμος της Καβάλας.

Το πρωί της Τετάρτης 3/10, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, τελέστηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και ακολούθησε δεξίωση στο καφέ «Franco’s».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Δικηγόρος – Πτυχιούχος Θεολογίας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π.Α.Μ.Θ.

Ειδικότερα, ο κ. Ιωσηφίδης στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

Aποτελεί μέγιστη τιμή και εξαιρετικό προνόμιο η ανάθεση εκφώνησης του πανηγυρικού λόγου, στη μνήμη του εορταζόμενου σήμερα Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, τον οποίον ιδιαίτερα τιμούμε όλοι μας.

Σήμερα η Εκκλησία μας, τιμά την μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Επισκόπου Αθηνών και πολιούχου της πρωτεύουσας, ο οποίος έγινε κοινωνός της Ευαγγελικής αλήθειας από τον Απόστολο των εθνών Παύλο, κατά τα κηρύγματα του στην Αθήνα.

Ο Άγιος Διονύσιος, έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Υπηρετούσε την δικαιοσύνη ως μέλος του ανώτατου δικαστηρίου γνωστού ως Άρειος Πάγος. Όταν έφθασε στην Αθήνα ο φωτιστής των Εθνών Απόστολος Παύλος, αφού πρώτα κήρυξε την αλήθεια του Χριστού στην περιοχή μας και βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή την Αγία Λυδία στους Φιλίππους, της Ελληνικότατης Μακεδονίας, συνέχισε το θεάρεστο του έργο και κήρυξε τον Ευαγγελικό Λόγο στην Πνύκα ενώπιον των Αθηναίων.

Η ομιλία αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο επιφανής Αθηναίος Δικαστής να πιστέψει στο Χριστό, ανταποκρινόμενος άμεσα στο κάλεσμα του Ουρανίου Πατρός μέσω του Αποστόλου Παύλου. Η μεταστροφή αυτή τον οδήγησε να ενστερνισθεί το χριστιανικό λόγο. Σύντομα και με τη χάρη του Θεού κατάφερε να συνδυάσει, πρώτος αυτός, τον ανθρώπινο νόμο με το Θείο νόμο. Με την τόλμη, την αγαθή προαίρεση, και τη διορατικότητά του, διέκρινε την αλήθεια αυτών που κήρυττε ο απόστολος Παύλος και χωρίς πολλές περιστροφές πίστεψε στο Χριστό, προσφέροντας στην ανθρωπότητα μοναδικό παράδειγμα μεταστροφής και μετάνοιας. Έτσι κατηχήθηκε από τον ίδιο τον Παύλο, βαπτίσθηκε και  αξιώθηκε να διαδεχθεί τον πρώτο επίσκοπο των Αθηνών Άγιο Ιερόθεο στον  Επισκοπικό Θρόνο.

Υπήρξε δεινός ρήτορας και με την αγιασμένη του προσωπικότητα, προσέλκυσε  πλήθη Αθηναίων, οι οποίοι βαπτίζονταν, και έτσι αυξανόταν συνεχώς κατά τον πρώτο εκείνο αιώνα το πλήρωμα της εκκλησίας. Παράλληλα, συνέγραψε πλήθος θεολογικών κειμένων, τα οποία αποτελούν ακόμα και σήμερα, κοσμήματα της Πατερικής γραμματείας.

Ο Άγιος Διονύσιος ως Αρεοπαγίτης, υπηρέτησε την δικαιοσύνη και μέσω της απονομής της τον ίδιο τον άνθρωπο. Το ανεπτυγμένο αίσθημα δικαίου που υπήρχε στην ψυχή του, συνετέλεσε καταλυτικά ώστε να συγκινηθεί από τον Ευαγγελικό λόγο, ο οποίος κηρύσσει απερίφραστα το δίκαιο μεταξύ των ανθρώπων. Και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού συνέχισε  να λειτουργεί με κριτήριο την δικαιοσύνη. Και έτσι με αυτό τον τρόπο, κατόρθωσε να υπερβεί την ανθρώπινη δικαιοσύνη, με σκοπό τη σωτηρία των ανθρώπων.

Σήμερα όμως μαζί με τον Άγιο Διονύσιο, γιορτάζει και όλος ο δικαστικός κόσμος καθώς, ο Άγιος λόγω της ιδιότητος του Αρεοπαγίτη που κατείχε, έχει ορισθεί από την Εκκλησία μας ως προστάτης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, Δικαστών και Δικηγόρων.

Η καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου ως ημέρα απόδοσης τιμής στον Αρεοπαγίτη και Άγιο Διονύσιο τιμά όλο το δικαστικό σώμα γιατί αναγνωρίζεται έτσι έμπρακτα το εύθραυστο της ανθρώπινης κρίσης. Χωρίς φωτισμό και διάκριση είναι πολύ εύκολο η κρίση που εκφέρουμε στις δικαστικές αίθουσες κάθε ημέρα να αστοχήσει και κάθε αστοχία, ισοδυναμεί με αδικία. Ο Άγιος μας είπε ότι αναγκαίος πριν από κάθε νομική επεξεργασία, είναι ο θείος φωτισμός.

Το ανθρώπινο δίκαιο είναι πάντα σχετικό. Απόλυτη είναι μόνο η Θεία δικαιοσύνη προς την οποία οφείλει να τείνει κάθε τι ανθρώπινο, και ας μην το καταφέρνει ποτέ. Το αλάνθαστο ανήκει στον θεό όχι στους ανθρώπους, που απλά εμπνέονται και οδηγούνται από την Θεία Δικαιοσύνη. Η αποκλειστική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας δεν αρκεί, για να πραγματώνεται αλάνθαστη δικαιοσύνη στον κόσμο. Εξάλλου ο Χριστός μας είπε ότι κανείς άνθρωπος δεν σώζεται απλά με την τήρηση του νόμου, αλλά χρειάζεται και το πνεύμα της Θείας Δικαιοσύνης που αποκτάται με τον καθημερινό μας αγώνα.

Ο Διονύσιος έβαλε στον ίδιο ζυγό το Δίκαιο με το Άγιο. Η ζεύξη αυτή δείχνει στην σημερινή ιδίως εποχή την στενή σχέση του Δικαίου με το Ιερό. Όσο περισσότερο δίκαιη κρίνεται μια απόφαση τόσο εξαγιάζεται ο κριτής και η κρίση του. Αυτή είναι η αιτία που ο Άγιος Διονύσιος καθιερώθηκε προστάτης των δικαστών διότι συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά τα οποία επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν το σωστό δικαστή: αδέκαστος, ανεπηρέαστος, αμερόληπτος και ακριβοδίκαιος.

Όλα αυτά συνοδευόμενα με την Πίστη του στο Χριστό και στην Ανάσταση του.

Τις ημέρες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας, η ύψιστη αποστολή της Δικαιοσύνης γίνεται ακόμα πιο σημαντική, δεδομένου ότι καλείται να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της συνοχής της.

Τον καιρό της ειρήνης θεματοφύλακας της δημοκρατίας είναι η δικαιοσύνη και γενικότερα ο νομικός κόσμος της χώρας που εγγυάται την ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Από όποιο μετερίζι και αν υπηρετεί ο νομικός την δικαιοσύνη, χρειάζεται την θεία φώτιση για να συλλειτουργήσει κατά την απονομή της.

Εύχομαι σε όλους μας ανεξαιρέτως, ο ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών του Αγίου Ιερομάρτυρα Διονυσίου του Αρεοπαγίτου να μας ενισχύει στο δύσκολο έργο μας, να κατευθύνει σωστά τη σκέψη μας, να μας φωτίζει στις δύσκολες αποφάσεις που καθημερινά λαμβάνουμε και να μας καθοδηγεί ώστε, να υπηρετούμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης, προς όφελος των συνανθρώπων και της πατρίδας μας.

Χρόνια πολλά, και ευλογημένα!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...