Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έχει δρόμο ακόμα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Θάσο

Ημέρα:

spot_img

Η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Θάσο ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (15/7) στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, υπό την προεδρία του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Στρατή Πλωμαρίτη.

Πρόσφατα, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 5/7/19, τέθηκε το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στις νησιωτικές περιοχές. Τη σύσκεψη απασχόλησε το πως θα καταστεί δυνατή η συνεργασία όλων των φορέων, ώστε σχετικά σύντομα να αποκτήσει η Θάσος την πολυπόθητη μονάδα. «Υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία μιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Θάσο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε το πλαίσιο, τώρα υπάρχει και εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε, ο καθένας από τη δική του πλευρά, τις ενέργειες και τα βήματα εκείνα, προκειμένου πραγματικά αυτό το σημαντικό έργο αυτή η σημαντική ιατρική δομή να γίνει πράξη», ανέφερε αρχικά στην εισήγησή του ο διοικητής του ΓΝΚ, Τάσος Καρασαββόγλου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από το ΓΝΚ

«Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε το αίτημα που προβλέπει ο νόμος γιατί παρόλο που έχει υποβληθεί πριν την ψήφιση του νόμου, θα πρέπει να επανέλθουμε και να υποβάλουμε το αίτημα για να πάει στο και ΚΕΣΥ, να γνωμοδοτήσει αυτό, να βγει η απόφαση του υπουργού που θα λέει ότι εγκρίνεται η λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Kέντρο Yγείας Πρίνου της Θάσου. Στη συνέχεια η Υγειονομική Περιφέρεια θα πρέπει να αιτηθεί το προσωπικό όπως προβλέπεται και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί πάλι από το υπουργείο. Μιλάμε για μόνιμο προσωπικό, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα χρειάζεται μόνιμο προσωπικό για να ξεκινήσει τη λειτουργία της», συμπλήρωσε.

Το ΓΝΚ θα έχει την ευθύνη εποπτείας, κατά κάποιο τρόπο, της λειτουργίας της μονάδας στη Θάσο, θα έχει την ευθύνη εκπαίδευσης του προσωπικού, τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού

Ο κ. Καρασαββόγλου είπε επίσης ότι το ΓΝΚ ήταν θετικό από την πρώτη στιγμή για τη δημιουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και έδωσε όλες τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της μονάδας αυτής, ενώ, όπως σημείωσε, θα δώσει και πέντε μηχανήματα όταν αρχίσει η λειτουργία της. Είπε ακόμη ότι το τμήμα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου έχει να παίξει και αυτό ένα ρόλο, αφού θα έχει την ευθύνη εποπτείας, κατά κάποιο τρόπο, της λειτουργίας της μονάδας στη Θάσο, θα έχει την ευθύνη εκπαίδευσης του προσωπικού, τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού. Μάλιστα, την Τρίτη (16/7) θα ξεκινήσει η διαδικασία με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου Καβάλας, με την οποία θα επαναδιατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει η μονάδα εκεί υποστηριζόμενη επιστημονικά.

Τον προβληματισμό του για τις προσλήψεις προσωπικού εξέφρασε ο Θ. Μαρκόπουλος

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα του προσωπικού και για το κατά πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί αυτό να βρεθεί και να καλυφθούν οι δαπάνες. Ο κ.  Καρασαββόγλου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τη βαθμίδα που θα επιλεχθεί, καθώς αν είναι στη μέση βαθμίδα ή στην υψηλή βαθμίδα ο μόνιμος γιατρός που πρέπει να προσληφθεί τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι ελκυστική η πρόταση και να υπάρξουν υποψηφιότητες σε μισό χρόνο με εννέα μήνες, ίσως και νωρίτερα.

Αρωγός στην προσπάθεια δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Εκ μέρους του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο συνεργάτης του, Απόστολος Παυλίδης, είπε ότι είναι αυτονόητη η χρησιμότητα και σημαντική να γίνει η συγκεκριμένη μονάδα στη Θάσο. «Μας βρίσκει όλους σύμφωνους, είμαστε θετικοί σε αυτό πρέπει να είμαστε σε επαφή όλοι οι φορείς για να κάνει ο καθένας μας το καλύτερο για να το φέρουμε. Έχει γίνει επαφή με το υπουργείο Υγείας για να δούμε ποια είναι η θέση του νέου υπουργού απέναντι στο θέμα. Φυσικά και υπάρχει συνέχεια στο κράτος.  Δεν έχει αλλάξει κάτι είναι ενήμεροι για το ΦΕΚ της 5ης Ιουλίου το οποίο αναφέρεται συνολικά βέβαια σε Κέντρα Υγείας και όχι ειδικά στη Θάσο. Καταρχήν είναι θετική η εικόνα και αυτό το οποίο επισημάνω είναι ότι επεξεργάζονται στοιχεία για το πώς θα καλύψουν το προσωπικό. Εστιάζουν ιεραρχικά τα θέματα καθώς το προσωπικό είναι το πιο σημαντικό και το αν θα μπορέσουν να προκηρύξουν μόνιμου προσωπικού όπως ζητάτε και εσείς. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ θετικό και φυσικά θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια», είπε ο κ. Παυλίδης.

Θέμα βούλησης της νέας κυβέρνησης το αν θα προχωρήσει η Μ.Τ.Ν. υποστήριξε η Τάνια Ελευθεριάδου

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πασχαλίδης επικεντρώθηκε στο θέμα των χώρων που θα απαιτηθούν για τη νέα μονάδα, ενώ ο Κ. Αντωνιάδης εκ μέρους του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου ανέφερε ότι η περιφέρεια είναι αρωγός στην προσπάθεια του ΓΝΚ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου σημείωσε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει αναφέροντας ότι «όλα τα άλλα είναι θέμα βούλησης της τωρινής κυβέρνησης, της περιφέρειας. Από τη θέση αντιπολίτευσης εγώ θα το παρακολουθήσω από αύριο κιόλας το θέμα, θα δω τι μπορεί να γίνει και θα πιέσω προς κάθε πλευρά για να γίνει αυτό το έργο που είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας για τη Θάσο».

Λ. Κυριακίδης: «Είμαστε αποφασισμένοι σε κάθε περίπτωση να πιέσουμε και εμείς όσο μπορούμε»

«Ο δήμος Θάσου θα είναι αρωγός σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου αυτή η μονάδα να τεθεί σε λειτουργία στο συντομότερο χρονικό διάστημα και είμαστε αποφασισμένοι σε κάθε περίπτωση να πιέσουμε και εμείς όσο μπορούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να κάνει αυτά που χρειάζονται, ώστε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα καθώς χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Έγινε το πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα να μη δοθεί η εντύπωση στον κόσμο ότι βγαίνοντας από εδώ σήμερα είναι θέμα απλά χρόνου μιας σύντομης διαδικασίες για να λειτουργήσει η μονάδα», δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης. Τέλος, ο διευθυντής του Κ.Υ. Πρίνου, Θ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να γίνει η μονάδα και συμφώνησε απόλυτα με τον διοικητή του ΓΝΚ ότι θα πρέπει πρώτα από όλα ή παράλληλα με την μονάδα να προταχθεί το θέμα με το προσωπικό, αλλά και να προσληφθούν ένας καρδιολόγος, ένας ακτινολόγος καθώς και προσωπικό για το ασθενοφόρο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη Επιχειρηματική Αποστολή της Kourtidis Group στην Αμερική

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Β....

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στην Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και...

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως...

Έλλειψη προσωπικού και στον κλάδο της οικοδομής

Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές,...