Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άλυτο το πρόβλημα έκδοσης οικοδομικών αδειών στους δήμους της Π.Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Το οξύ πρόβλημα που αφορά το χρόνο έκδοσης οικοδομικών αδειών, λόγω της έλλειψης προσωπικού στους δήμους της Π.Ε. Καβάλας που συνεπάγεται αδυναμία σύστασης πολεοδομίας, τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (6/6) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Όπως τόνισαν στις δηλώσεις που έκαναν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόσο ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, όσο και οι τέσσερις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το πρόβλημα σε αυτήν την φάση τουλάχιστον, μοιάζει να είναι δισεπίλυτο.

Δήμαρχος Νέστου: «Είμαστε στο κόκκινο – Ζητάμε βοήθεια από τους υπόλοιπους»

«Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τη διοίκηση, αυτό που εντόπισα ήταν ότι η τεχνική υπηρεσία ήταν αποδεκατισμένη, λόγω του ότι η προηγούμενη διοίκηση φρόντισε με το νόμο της κινητικότητας, δυο μέρες πριν φύγει, να διώξει σχεδόν όλους τους υπαλλήλους. Σχεδόν εδώ και τρία χρόνια δουλεύουμε με τρεις ανθρώπους και τους τελευταίους έξι μήνες η τρίτη υπάλληλος (τοπογράφος) είναι σε κύηση και λείπει. Ο δήμος Νέστου δουλεύει με δυο μηχανικούς Τ.Ε. και Π.Ε. Είναι αδύνατο να επιστατήσει στα έργα, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε επιτροπές, πόσο μάλιστα να κάνουμε πολεοδομία και να εκδίδουμε άδειες. Είμαστε σχεδόν ο τελευταίος δήμος (βάσει στατιστικών Π.Ε.Δ.) που μπορεί να ανταποκριθεί η τεχνική του υπηρεσία. Είμαστε στο κόκκινο και γι’ αυτό ήρθαμε στη σύσκεψη για να ζητήσουμε βοήθεια από τους υπόλοιπους», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος.

Δήμαρχος Θάσου: «Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δήμος Καβάλας, πρέπει συντεταγμένα οι τέσσερις δήμοι να διεκδικήσουμε στελέχωση των υπηρεσιών»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, υπογράμμισε στις δηλώσεις του: «Με μια υπάλληλο που εκπαιδευόταν και με τόσες πολλές οικοδομικές άδειες (εκκρεμούν), δεν θέλουμε να προκαλέσουμε περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών που θέλουν να επενδύσουν ή να κτίσουν στο νησί. Θα τα βάλουμε κάτω για να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις σε οικοδομικές άδειες, ποιες είναι οι δυνατότητες από την πλευρά της υπηρεσίας του μητροπολιτικού δήμου, γιατί να σημειώσουμε ότι είναι υποχρέωση του μητροπολιτικού δήμου (Καβάλας) να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Αν λοιπόν κρίνουμε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δήμος Καβάλας, θα πρέπει συντεταγμένα οι τέσσερις δήμοι να διεκδικήσουμε στελέχωση των υπηρεσιών, ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ούτε ν’ αντιδικήσουμε, αλλά νομίζω ότι η ανάγκη μας ενώνει και πρέπει έτσι να πορευθούμε».

Θ. Μαρκόπουλος: «Δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση…»

Στη λακωνική δήλωσή του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, σημείωσε: «Δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση και σε καμιά περίπτωση δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μια καλή διάθεση, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε ό,τι το καλύτερο για την περιοχή μας. Η αγωνία είναι κοινή και θα συζητήσουμε όλοι μαζί, ώστε να βρούμε την απαιτούμενη λύση».

Δήμαρχος Καβάλας: «Δεν είναι καθόλου εύκολο το πρόβλημα – Έχουμε πολλές υποχρεώσεις, δεν μπορούμε να δώσουμε μηχανικούς»

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να δώσει αλλού μηχανικούς, λόγω των αυξημένων αναγκών που ο ίδιος έχει.

«Έχουμε να κάνουμε Β.Α.Α. και πολλά άλλα, με τι θα τα κάνουμε; Έξω μελέτες δεν μπορούμε να δώσουμε. Πως θα γίνει δηλαδή; Εμείς θα την πληρώνουμε πάντα; Μακάρι να είχα να δώσω μηχανικούς. Η Αλεξανδρούπολη στον οργανισμό της έχει ενώσει την τεχνική υπηρεσία με την πολεοδομία και τα βγάζει πέρα κι έχει πολλούς μηχανικούς, ενώ σε εμάς πως θα γίνει; Οι υπάλληλοι έχουν και δικαιώματα. Δεν είναι καθόλου εύκολο το πρόβλημα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε πολλές υποχρεώσεις, δεν μπορούμε να δώσουμε μηχανικούς», ανέφερε σχετικά η δήμαρχος Καβάλας.

Φ. Αναστασιάδης: «Ακόμη πιο σοβαρό το πρόβλημα στο δήμο Παγγαίου»

Τέλος, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε: «Στο δήμο Παγγαίου το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό, γιατί είναι ένας δήμος με έντονο πολεοδομικό ενδιαφέρον, αφού υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μια λύση, ώστε να μπορέσουμε να εκδίδουμε τις άδειες, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Το κλίμα πιστεύω είναι καλό και θα υπάρξει συνεννόηση, ώστε μετά τη σύσκεψη να βγει λευκός καπνός».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...