Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Σε Καβάλα και Ελευθερούπολη θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες

Ημέρα:

Δύο άτυπα hotspots για την φιλοξενία των Σύρων και Ιρακινών προσφύγων θα δημιουργηθούν στην Καβάλα και την Ελευθερούπολη. Σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης των φορέων του νομού, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, οι πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στην Καβάλα από την Τετάρτη και αυτοί που θα φτάσουν σήμερα το απόγευμα, θα φιλοξενηθούν στο εκθεσιακό κέντρο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΔΥΡΗΣ» στην Καρβάλη και στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης.

Η κλειστή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Καβάλας με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, των τεσσάρων βουλευτών, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Γιώργου Παπαφιλίππου, Κώστα Μορφίδη και Νίκου Παναγιωτόπουλου, των δημάρχων Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη, Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου και Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, αστυνομικών και λιμενικών αρχών και άλλων παραγόντων. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλο ζήτησε σε έντονο τόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να ασχοληθεί με την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων όπως είναι η στέγαση και η σίτιση των προσφύγων. Ζήτησε επίσης από τους κυβερνητικούς βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επικοινωνία των τοπικών φορέων με την κεντρική εξουσία. Προς το παρόν πάντως παραμένει άγνωστο ποιος θα καλύψει το κόστος της φιλοξενίας των προσφύγων που τώρα επιβαρύνει τους δήμους.

Σήμερα το απόγευμα αναμένονται στην Καβάλα περίπου άλλοι 800 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη. Στο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΔΥΡΗΣ θα φιλοξενηθούν περί τους 1200 και οι υπόλοιποι στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης.

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Καβάλας

Μετά το τέλος της σύσκεψης η Αντιπεριφέρεια Καβάλας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Με αφορμή τις αιφνίδιες αφίξεις και τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη φορέων, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γ. Παυλίδη, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων Ν. & Θ. κ.κ. Προκοπίου, καθώς και εκπροσώπου της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλου, των βουλευτών του Ν. Καβάλας κ.κ. Δ. Εμμανουηλίδη, Κ. Μορφίδη, Γ. Παπαφιλίππου & Ν. Παναγιωτόπουλου, των Δημάρχων: Καβάλας κας Δ. Τσανάκα, Νέστου κ. Ε. Τσομπανόπουλου, Παγγαίου κ. Φ. Αναστασιάδη & Θάσου κ. Κ. Χατζηεμμανουήλ, υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Καβάλας (Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) και της προϊσταμένης του Τμήματος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρύζα – Γιαβάση, η οποία εκπροσώπησε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Εκ μέρους όλων των συμμετασχόντων στη σημερινή σύσκεψη συμφωνήθηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

Έγινε κοινά αποδεκτό ότι καμία από τις πόλεις της ΠΕ Καβάλας δεν πρέπει να μετατραπεί, de facto, σε «hot spot» ή σε κέντρο φιλοξενίας.

Μετά από ευρεία ανταλλαγή απόψεων και προκειμένου να διαφυλαχτούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των φιλοξενουμένων διαπιστώθηκε ότι οι υπάρχουσες δομές και υποδομές και συνολικά οι αντοχές προσωρινής φιλοξενίας προσδιορίζονται στον αριθμό περίπου χιλίων (1000) ατόμων στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στον Ν. Καβάλας.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές ανέλαβαν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση το παραπάνω συμπέρασμα της σύσκεψης για το όριο φιλοξενίας καθώς και όλα τα άλλα συμπεράσματα της σύσκεψης.

Στην ΠΕ Καβάλας συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, των Δημάρχων του νομού, εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά περίπτωση των αρμοδίων Αντιδημάρχων και των Υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Καβάλας.

Όλοι οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όχι μόνο το μεταναστευτικό, αλλά το σύνολο των αναγκών όλης της κοινωνίας, που διαβιώνει μέσα στην κρίση.

Η Περιφέρεια θα διαθέσει την κινητή ιατρική μονάδα για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους φιλοξενούμενους.

Η περιφέρεια θα συνδράμει τους οικείους δήμους σε ζητήματα φιλοξενίας που θα τεθούν, στον βαθμό που είναι δυνατόν.

Σημειώνεται ότι η αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για το θέμα ανήκει στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο απουσιάζει πλήρως στην πράξη.

Ήδη από τον κ. Περιφερειάρχη ανατέθηκε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Καβάλας να εκτιμήσει την κατάσταση στους χώρους όπου φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από υγειονομικής πλευράς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...