Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο τρόποι για να ζητήσει κάποιος διαζύγιο. Ο ένας τρόπος ο εύκολος και ο πιο οικονομικός είναι το συναινετικό διαζύγιο. Ο άλλος τρόπος είναι το διαζύγιο με αντιδικία. Και με τους δύο τρόπους είναι απαραίτητο από το νόμο να έχετε δικηγόρο.

Το συναινετικό διαζύγιο είναι το διαζύγιο που συνιστάται για τους λόγους που προανέφερα εφόσον έχουν οι σύζυγοι έχουν λύσει τα ζητήματα της επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των παιδιών. Το διαζύγιο με αντιδικία είναι χρονοβόρο, ψυχοφθόρο και με αρκετά έξοδα και για τις δύο πλευρές. Μια τέτοια δίκη μπορεί να φθάσει μέχρι το Εφετείο ή ακόμη και τον Άρειο Πάγο σε ακραίες περιπτώσεις.

Για το συναινετικό διαζύγιο έχω γράψει και μιλήσει στο παρελθόν σε διάφορα άρθρα στο blog. Επί του παρόντος θα πρέπει να πούμε ότι με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης ορίζεται ότι το συναινετικό διαζύγιο πλέον θα βγαίνει με άλλη διαδικασία και όχι με δικαστική απόφαση. Δηλαδή θα υπογράφονται από τους συζύγους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους έγγραφες συμφωνίες για τη λύση του γάμου, την ρύθμιση επιμέλειας, επικοινωνία ανηλίκων τέκνων τους ακόμη και για τη διατροφή αυτών τουλάχιστον για μία διετία. Ο συμβολαιογράφος θα συντάσσει πράξη με την οποία θα βεβαιώνει τη λύση του γάμου και θα επικυρώνει τις παραπάνω συμφωνίες τις οποίες θα ενσωματώνει σε αυτήν. Η πράξη θα υπογράφεται από τους συζύγους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Ο γάμος θα λύνεται με την κατάθεση αντιγράφου συμβολαιογραφικής πράξης που περιέχει την παραπάνω συμφωνία στον αρμόδιο ληξίαρχο που τέλεσε το γάμο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα https://kavala-lawyer.blogspot.gr/2017/09/pos-na-zitiseis-diazygio.html

video άρθρου https://www.youtube.com/watch?v=hYHCOVKrCIk

Γιώργος Γιαγκουδάκης

Δικηγόρος Καβάλας

Διαζύγια – Ποινικά – Αστικά

https://kavala-lawyer.blogspot.gr

giagkoud@yahoo.com