Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για τη Μακεδονία στην Καβάλα

Ημέρα:

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (6/6) στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι διαδηλωτές που γέμισαν την πλατεία Ελευθερίας, αλλά και τους γύρω δρόμους, ανέρχονταν περίπου στις 5.000, ενώ δεν ήταν λίγοι κι αυτοί που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, προερχόμενοι από την Ξάνθη και την Κομοτηνή.

Στο συλλαλητήριο κυριάρχησαν τα συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, εκατοντάδες ήταν και οι ελληνικές σημαίες, ενώ πολλά ήταν και τα πανό που αναρτήθηκαν από συλλόγους και φορείς.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν οι μητροπολίτες Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Ελευθερουπόλεως και Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, οι δήμαρχοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, πρώην βουλευτές και πολιτευτές, πρόεδροι φορεών και συλλόγων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών.

Η κεντρική ομιλήτρια του συλλαλητηρίου, νομικός Αριάδνη Νούκα, στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ότι η Μακεδονία μας δεν παραχωρείται, είναι μια και ελληνική. Μετά τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι πολίτες υψώνουν τη φωνή τους στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ανοίγει τις αλυτρωτικές τάσεις που χρόνια τώρα οι Σκοπιανοί προάγουν, ανοίγει την όρεξη για εδαφικές διεκδικήσεις. Σε αυτό δεν θα συναινέσουμε, δεν θα υποχωρήσουμε».

Από τη μεριά της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε: «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Είναι αγώνας που αφορά το όνομα της Μακεδονίας και το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Δεν το παραδίδουμε έτσι εύκολα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος υπογράμμισε: «Και ο Απόστολος Παύλος διάβηκε τη Μακεδονία και ήρθε σε αυτό ακριβώς το σημείο. Εδώ είναι η Μακεδονία και πουθενά αλλού. Η προσέλευση είναι μεγάλη και απόλυτα ικανοποιητική».

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης επισήμανε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ένα δυνατό «παρών» στον αγώνα για την Μακεδονία και να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική».

Ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, δήλωσε: «Βλέποντας τις ελληνικές σημαίες αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η καρδιά μας χτυπά με το όνομα Μακεδονία. Η ψυχή μας είναι γραμμένη με το όνομα Ελλάδα, είναι έτοιμη να αντισταθεί εδώ στην Καβάλα».

Ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονας σημείωσε: «Για άλλη μια φορά διατρανώνουμε ότι η Μακεδονία είναι μια και αδιαπραγμάτευτη. Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, ανέφερε: «Η επιτυχία μας θα είναι να πεισθούν εκείνοι που έχουν την ευθύνη της πολιτείας, ότι η πλειονότητα του λαού μας δεν συμφωνεί με αυτό που σκέφτονται μερικοί να πράξουν, να δώσουν δηλαδή το όνομα της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων».

 

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...