Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

ΟΕΒΕ ΑΜ-Θ: Διόδια στους μεθοριακούς σταθμούς

Ημέρα:

Με αφορμή την σχεδιαζόμενη κατασκευή δέκα νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό, τα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (Ο.Ε.Β.Ε.) Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας: 

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε, από τον Τύπο, για την κατασκευή δέκα καινούργιων σταθμών διοδίων σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν τον οδικό άξονα Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή μας, στα σημεία Μέστη, Καβάλα, Ασπροβάλτα και Στρυμονικό Σερρών.
Οι καινούργιοι αυτοί σταθμοί, για την πρόθεση δημιουργίας των οποίων δεν υπάρχει, πλέον, αμφιβολία, καθώς η Εγνατία Οδός Α.Ε. προκήρυξε το έργο, προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς διοδίων, δημιουργώντας μία πιο ασφυκτική οικονομική ατμόσφαιρα στους επαγγελματίες και μη οδηγούς.
Με τη δημιουργία καινούργιων σταθμών διοδίων βάλλεται ακόμα περισσότερο η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία, μία σειρά από επαγγέλματα και επιχειρήσεις, μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτές και τις οικογένειές τους, αλλά και το σύνολο των τουριστικών ροών, καθώς το κόστος των μετακινήσεων εκτοξεύεται, δεδομένου ότι θα αυξηθεί και το κόστος των καυσίμων το επόμενο διάστημα.
Η δημιουργία καινούργιων σταθμών διοδίων, θα εξαναγκάσει οδηγούς και οχήματα, είτε από την Ελλάδα, είτε ερχόμενα από το εξωτερικό, να προτιμήσουν τις παράπλευρες της Εγνατίας οδούς, οδηγώντας σε μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους από τη μειωμένη είσπραξη διοδίων. Εξάλλου, πρέπει, ήδη, να έχει γίνει αντιληπτό, ότι η παράλογη εμμονή σε εισπρακτικά μέτρα, μειώνει τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, κάτι που εύγλωττα εμφανίζεται, πλέον, σε όλες τις στατιστικές.
Ταυτόχρονα, η χρήση από τους οδηγούς των παράπλευρων της Εγνατίας οδών, θα οδηγήσει σε έξαρση φαινομένων που είχαν έως σήμερα σχεδόν εξαλειφθεί, όπως τα μπλοκαρίσματα των δρόμων από «ουρές» με φορτωμένες νταλίκες, τα συνεχή και θανατηφόρα ατυχήματα, το ξεκλήρισμα οικογενειών και τα εκατομμύρια των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες, για να μη παραλείψουμε και την μη αμελητέα επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των ασφαλιστικών φορέων.
Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, σίγουρα δεν μπορεί να έρθει με (νέα) εισπρακτικά μέτρα και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, που οι εναπομείναντες επαγγελματίες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους σε ένα χαοτικό, συνεχώς εναλλασσόμενο και συνάμα για πολλούς άδικο και μη ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα, κλείνοντας, παράλληλα, τα αυτιά τους σε άστοχες και εξοργιστικές παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, για μεταφορά των εδρών και των οικογενειών τους σε όμορες χώρες(!).
Ως κύριοι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Σερρών, φέροντας ευθύνη για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και αμέτοχοι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περαιτέρω λεηλάτηση των εισοδημάτων μας, που θα οδηγήσουν, αναπόφευκτα, σε νέο ντόμινο λουκέτων, σε νέες στρατιές ανέργων, στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, σε ένταση του φαινομένου της μετανάστευσης και στη φτωχοποίηση ακόμα μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού σε μία ευαίσθητη εθνικά περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Αντί αυτού, προτείνουμε την κατασκευή διοδίων στους συνοριακούς σταθμούς, ούτως ώστε να αποτραπεί η «αιμορραγία» εσόδων από τους συμπολίτες μας που μεταβαίνουν για αγορές σε άλλες χώρες και παράλληλα, να διασφαλιστούν τα έσοδα του κράτους, καθώς θα καθίσταται βέβαιη η είσπραξη από ξένα οχήματα και νταλίκες. Επίσης, προτείνουμε την καθιέρωση «βινέτας» στις συνοριακές εισόδους, όπως εφαρμόζεται στη Βουλγαρία, που θα επιφέρει μόνιμα και σίγουρα έσοδα στο ελληνικό κράτος και περαιτέρω ασφάλεια στο οδικό δίκτυο, καθώς οι νταλίκες θα χρησιμοποιούν μόνο την Εγνατία οδό και όχι τις παράπλευρες οδούς.

 

Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δράμας
Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Έβρου
Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης
Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ροδόπης
Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Σερρών

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...