Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καθαροί οι έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα στο εργοστάσιο Λιπασμάτων

Ημέρα:

spot_img

Απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας (23/4) η Θεοδώρα Κουλουρά, χημικός μηχανικός και αναπληρώτρια διευθύντρια του εργοστασίου της ”Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Καβάλας”, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Όπως τόνισε αρχικά η κ. Κουλουρά, η συνέντευξη δόθηκε σε συνέχεια της λαϊκής συνέλευσης που έγινε πρόσφατα στη Νέα Καρβάλη, όπου, όπως είπε, ”παρά το ότι μας δόθηκε ο λόγος δεν κατέστη δυνατό να πούμε τις θέσεις μας”.

”Σε όλα τα επίπεδα ελέγχων διαπιστώθηκε η σύννομη λειτουργία της εταιρείας”

”Το εργοστάσιο λειτουργεί από το 1965 όμως από τότε μέχρι σήμερα έχουν ανανεωθεί και αντικατασταθεί τα περισσότερα βιομηχανοστάσια, με αποτέλεσμα οι μονάδες που λειτουργούν να είναι μεταξύ των νεότερων μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρεία ”Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Καβάλας” αλλά και η PFIC έχουν δεχτεί τον τελευταίο καιρό πάρα πολλούς ελέγχους σε πολλαπλά επίπεδα και τακτικούς και εκτάκτους και κατά τη διάρκεια τους έχουν ληφθεί μετρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε όλες δε τις μετρήσεις οι τιμές ήταν πολύ κάτω από τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές. Επομένως σε όλα τα επίπεδα ελέγχων διαπιστώθηκε η σύννομη λειτουργία της εταιρείας”, σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών της η κ. Κουλουρά.

Σταθμός ελέγχου περιβάλλοντος που είναι τοποθετημένος σε κάποια απόσταση από το εργοστάσιο δείχνει αποτελέσματα πολύ κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια

”Εκτός από τους ελέγχους που κάνει η εταιρεία στην πηγή εκπομπής, προσπαθεί και ελέγχει και σε άλλα επίπεδα, μεταξύ των οποίων και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, για αυτό και διαθέτει έναν σταθμό ελέγχου περιβάλλοντος, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε κάποια απόσταση από το εργοστάσιο, ώστε να ελέγχει και γύρω το τι γίνεται. Και σε αυτές τις μετρήσεις ο σταθμός δείχνει ότι είμαστε πολύ κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης και από τους ομιλούντες, ότι στη Νέα Καρβάλη έχουν γίνει μετρήσεις από άλλους σταθμούς ανεξάρτητους, συγκεκριμένα έγινε αναφορά στις αρχές του 2015 και διαπιστώθηκε ότι οι μετρήσεις ήταν εντός των ορίων”, συμπλήρωσε σχετικά η αναπληρώτρια διευθύντρια του εργοστασίου λιπασμάτων.

”Δεν μπορεί να στοχοποιηθεί και δεν καταλαβαίνουμε γιατί έχει στοχοποιηθεί μια συγκεκριμένη πηγή…”

Η κ. Κουλουρά, μιλώντας για τον σταθμό ελέγχου περιβάλλοντος της τότε νομαρχίας, είπε ότι κατά περιόδους στο παρελθόν βρισκόταν σε διάφορα σημεία γύρω από την πόλη, ένα από αυτά και η Νέα Καρβάλη.

”Επομένως υπάρχουν μετρήσεις από τον σταθμό ελέγχου περιβάλλοντος και σε καμιά περίπτωση οι μετρήσεις αυτές δεν έδειξαν υπερβάσεις των ορίων, συνήθως δε ήταν πολύ κάτω από αυτά. Εκτός από την εταιρεία μας στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες που πιθανά συνεισφέρουν σε κάποια ρύπανση. Επιπροσθέτως η ρύπανση είναι ένα συστημικό πρόβλημα που μπορεί να προέρχεται από πολλαπλές πλευρές (αυτοκίνητα, κεντρικές θερμάνσεις, παραγωγικές μονάδες της περιοχής). Άρα δεν μπορεί να στοχοποιηθεί και δεν καταλαβαίνουμε γιατί έχει στοχοποιηθεί μια συγκεκριμένη πηγή”, ανέφερε σχετικά η κ. Κουλουρά.

”Εμείς σαν εργοστάσιο προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε σε καθημερινή βάση και αυτό γίνεται με την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται”

”Στις συνεντεύξεις που έχουμε δώσει για το θέμα αρκετές φορές υπήρχε αμφιβολία από κάποιους για την ορθότητα των μετρήσεων. Δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο για αυτό, από κανένα. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι μετρήσεις μπορεί να γίνονται από το εργοστάσιο, αλλά υπάρχουν συστήματα επιβεβαίωσης των μετρήσεων, είτε από ανεξάρτητους φορείς, είτε μέσα από διαδικασίες πιστοποίησης, διαπίστευσης και βαθμονόμησης των οργάνων αυτών. Άρα υπάρχουν κι άλλα μέσα για να πειστεί κανείς κι έχουν πειστεί οι υπηρεσίες για την ορθότητα των μετρήσεων. Εμείς σαν εργοστάσιο προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε σε καθημερινή βάση και αυτό γίνεται με την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται. Προσπαθούμε να ακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, καταρχήν μαθαίνοντας πως εξελίσσεται στον τομέα λιπασμάτων και κατά δεύτερον εισάγοντας τις βελτιώσεις μέσα στις εγκαταστάσεις μας. Είναι ένα δυναμικό σύστημα ενός εργοστασίου που συνεχώς πρέπει και προσπαθεί να βελτιώνεται. Συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς, είμαστε στο διοικητικό συμβούλιο της Fertilizers Euro, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι ποιες εξελίξεις υπάρχουν και πως μπορούν να ενσωματωθούν στα εργοστάσια λιπασμάτων και προσπαθούμε να τις εφαρμόζουμε”, υπογράμμισε καταληκτικά η κ. Κουλουρά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...

«Περπατάει» το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου της...

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ξεπερασμένο πλέον το οργανόγραμμα του 2012 Οι απαιτήσεις για ιατρικό...

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: Ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...

Πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκά Βραβεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Επιχειρήσεων...