Στις 133 από 43 ανέρχονται πλέον οι μόνιμες παθήσεις που περιέχονται στον νέο πίνακα παροχών αναπηρίας, ο οποίος ψηφίστηκε και είναι νόμος του κράτους από τις 28 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομαρχιακού συλλόγου Α.ΜΕ.Α. Καβάλας, Μάκη Κρεμύδα, η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολύ θετικό γεγονός, καθώς τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ωστόσο υπάρχει κι ένας προβληματισμός από το ότι με κάποιες μικρές τροποποιήσεις γίνεται μείωση των ποσοστών αναπηρίας!

«Τεχνηέντως μειώνουν τα ποσοστά, άρα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όταν πρόκειται για συντάξεις ή κάποιο αναπηρικό επίδομα…»

«Είναι μια διεκδίκηση για την οποία προσπαθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι που την πετύχαμε πρόσφατα», δήλωσε σχετικά με το θέμα στον «Ενήμερο» ο Μάκης Κρεμύδας.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι μέσα στις παθήσεις, στις οποίες προστέθηκαν οι επιπλέον, διαπιστώνουμε μικρές τροποποιήσεις, οι οποίες όμως είναι καίριες και ουσιαστικές, που δυσχεραίνουν την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία κατά την αξιολόγησή τους, γιατί τεχνηέντως μειώνουν τα ποσοστά, άρα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όταν πρόκειται για συντάξεις ή κάποιο αναπηρικό επίδομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμύδας.

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αλλαγών – «λαθών», αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου φτάσουμε στο επίπεδο να λέμε ότι διορθώθηκαν όλες οι αλλαγές που έγιναν εις βάρος των ατόμων με αναπηρία…»
«Είμαστε, ως χώρος, σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση. Συμμετέχουμε στην επιτροπή όπου παρουσιάζονται τα διάφορα προβλήματα και οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος, προκειμένου να διορθωθούν αυτές οι αλλαγές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης αυτών των αλλαγών – «λαθών», αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου φτάσουμε στο επίπεδο να λέμε ότι διορθώθηκαν όλες οι αλλαγές που έγιναν εις βάρος των ατόμων με αναπηρία για την αξιολόγησή τους στα ΚΕ.Π.Α.», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Α.ΜΕ.Α. Καβάλας.

Ξεκίνησε από την Αθήνα, πιλοτικά, ο νέος τρόπος αξιολόγησης των Α.ΜΕ.Α.

Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε και ισχύει πιλοτικά στην Αθήνα ο νέος τρόπος αξιολόγησης των Α.ΜΕ.Α., εμπεριέχοντας τη διαδικασία μέσω 13 ερωτήσεων για τη λειτουργικότητα του Α.ΜΕ.Α. και της αναπηρίας που αντιμετωπίζει.

«Η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν γίνεται για το κακό των Α.ΜΕ.Α., αλλά για να δει με ποιους τρόπους μπορούν να διευκολυνθούν περαιτέρω. Από την πλευρά μας, ως καλοπροαίρετοι, θεωρούμε ότι αυτά που λέγονται από πλευράς κυβέρνησης είναι έτσι και δεν θέλουμε να τα αμφισβητήσουμε. Όμως διαμηνύουμε ότι είμαστε σε επαγρύπνηση κι ότι δεν θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση η διαδικασία αυτή να γίνει «Δούρειος Ίππος» για την περιστολή των δικαιωμάτων των Α.ΜΕ.Α. στην αξιολόγησή τους στα ΚΕ.Π.Α.», επισήμανε καταληκτικά σχετικά με το εν λόγω θέμα ο Μάκης Κρεμύδας.