Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
spot_img

Εντατικά συνεχίζονται οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Ημέρα:

Εντατικά συνεχίζονται οι ψεκασμοί που ξεκίνησαν τον Απρίλιο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στην Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Με την άνοδο της θερμοκρασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντατικοποιηθεί, όπως είναι φυσιολογικό, το πρόγραμμα των ψεκασμών. Θα εκδώσουμε και πάλι οδηγίες προς τους πολίτες για το τι μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν από τα κουνούπια», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και οι υπηρεσίες, αλλά πρέπει να είναι και οι πολίτες, γιατί τα κουνούπια είναι το σοβαρότερο θέμα δημόσιας υγείας παγκοσμίως…»

«Κάθε χρόνο λέμε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα μας επηρεάσει η παρουσία των κουνουπιών κι αν θα έχουμε πάλι επιδημίες από ασθενείς όπως είναι αυτή του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ υπάρχει και θέμα ελονοσίας σε κάποιες περιοχές της χώρας, ευτυχώς όχι στην περιοχή μας, προς το παρόν τουλάχιστον. Είμαστε άρα σε διαρκή ετοιμότητα και οι υπηρεσίες, αλλά πρέπει να είναι και οι πολίτες, γιατί τα κουνούπια είναι το σοβαρότερο θέμα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Είναι αυτά που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, πιο πολύ και από τους πολέμους», επισήμανε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Η μεγαλύτερη προστασία πρέπει να αφορά κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους – Αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στα σπίτια μας

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδόπουλο, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι δυνατό να εξαφανιστούν  τα κουνούπια, άρα τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να τα παίρνουν οι πολίτες σε δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα τσιμπήματα για να μειώνουμε την πιθανότητα να μας τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι.  Τα μέτρα αυτά είναι οι σίτες στα σπίτια, αλλά και η χρήση αντικουνουπικών. Μάλιστα όπως με έμφαση σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, η μεγαλύτερη προστασία πρέπει να αφορά κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να μη δημιουργούμε εστίες αναπαραγωγής τους που σημαίνει στάσιμο νερό. Τότε πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των κουνουπιών τα οποία δρουν τοπικά κι άρα ουσιαστικά τα «προσκαλούμε» να μας τσιμπήσουν.

Καλύτερα τα πράγματα στην παρούσα φάση σε σχέση με πέρυσι λόγω του ότι δεν είχαμε πολλές βροχές

«Ελπίζω και φέτος με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια του καιρού να πάμε καλά και να έχουμε όσο το δυνατό μικρότερη όχληση», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το πως έχει η κατάσταση με τα κουνούπια στην παρούσα φάση απάντησε: «Είναι καλύτερα φέτος τα πράγματα, γιατί δεν έχουμε πολλές βροχές. Οι ανθρωπογενείς δράσεις και εστίες είναι πολλές από τα στάσιμα νερά που δημιουργούμε εμείς. Επίσης όπου υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να ειδοποιούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μην έχουμε διαρροές. Αυτά πρέπει να τα περιορίσουμε όσο το δυνατό γίνεται».

Το 70 με 80% των ψεκασμών στην Π.Ε. Καβάλας στοχεύει στην περιοχή του δήμου Νέστου

Τέλος, αναφορικά με το ποια είναι η περιοχή όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ψεκασμών στην Π.Ε. Καβάλας, ο Χρήστος Παπαδόπουλος απάντησε: «Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, δηλαδή το 70 με 80%, στοχεύει στην περιοχή του δήμου Νέστου, καθώς εδώ και αιώνες είναι τόπος αναπαραγωγής και φυσικό περιβάλλον για τα κουνούπια, ενώ έχουμε και τους ορυζώνες που μας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος είναι εκεί και είναι λογικό. Είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που αναπτύσσονται σε αυτόν τον βαθμό τα κουνούπια. Τα αποτελέσματα των αεροψεκασμών πάντως πιστεύω ότι θα φανούν σύντομα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ντίνος Κλειτσιώτης: Το 1 εκατ. που δεν πήγε να ψηφίσει είναι σε αναμονή

Ντίνος Κλειτσιώτης: Ο τρόπος φορολόγησης των αντικειμενικών κριτηρίων πραγματικά...

Πάρης Παρασχούδης: Να εφαρμοστεί ο χώρος Σένγκεν και στα χερσαία σύνορα

Για την πιθανότητα άνισου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Θάσο και...

Εντάσεις για την μεταφορά της πιάτσας των ταξί από την Αβέρωφ

Χρήστος Ιωαννίδης: Δεν επιμένουμε για λόγους αισθητικής, αλλά για...

Η Αλιεία ως κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Άρθρο του Αντώνη Φραντζή, Συμβούλου Αλιείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Η...

Καβάλα: Μαχαίρωσε τον φίλο του μετά από καβγά

Ένας άντρας νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο...

Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει...

Λεωνίδας Παππάς: Η άνοδος μας είναι αργή, δεν είναι αυτό που θέλαμε

«Το 60% των εκλογέων δεν πήγε στην κάλπη /...