Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Είναι μεγάλο ρίσκο για τον εν διαστάσει σύζυγο να μπορεί και να μην παίρνει συναινετικό διαζύγιο;

Ημέρα:

spot_img

του Δικηγόρου Γιώργου Γιαγκουδάκη

Καλημέρα, σήμερα θα γράψω για το συναινετικό διαζύγιο και συγκεκριμένα για τον εν διαστάσει σύζυγο που θέλει, αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα να πάρει συναινετικό διαζύγιο.

Όπως γνωρίζετε όλοι και από προηγούμενα μου άρθρα το συναινετικό διαζύγιο πλέον βγαίνει πολύ γρήγορα. Συγκεκριμένα κατ’ άρθρο 1441 A.K. μετά από 10 μέρες από την υπογραφή των συμφωνητικών για την λύση του γάμου, την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων γίνεται η συμβολαιογραφική πράξη συναινετικής λύσης του γάμου και από της καταχωρήσεώς της στο αρμόδιο ληξιαρχείο έχει λυθεί ο γάμος.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο εν διαστάσει σύζυγος μπορεί να πάρει συναινετικό διαζύγιο γιατί έχει συμφωνήσει με τη σύζυγό του και μάλιστα αρκετές φορές δεν υπάρχουν καν παιδιά και η μόνη συμφωνία που πρέπει να κάνει είναι για τη λύση του γάμου με συναινετικό τρόπο. Στις περιπτώσεις αυτές ο εν διαστάσει σύζυγος δεν προχωράει για διάφορους λόγους στο συναινετικό διαζύγιο που μπορεί να είναι από αμέλεια, από οικονομικούς λόγους κλπ. Δεν προχωράει άμεσα στο συναινετικό διαζύγιο, παρότι είναι γρήγορο και παρότι είναι προς το συμφέρον του.

Τι εννοώ με αυτό θα σας εξηγήσω. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η σύζυγος έχει ακόμη την ικανότητα τεκνοποιίας, είναι σε διάσταση με το σύζυγο, αρκετές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως να έχει συνάψει σχέσεις με άλλον άντρα.
Έγραψα και στο παρελθόν για αυτή την περίπτωση στο άρθρο μου με τον τίτλο “είσαι εν διαστάσει σύζυγος και πιθανόν να μη σου το είπε κανείς αυτό”. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 1465 Α.Κ.) λειτουργεί μέσα στο γάμο αλλά και κατά τη διάρκεια της διάστασης των συζύγων ανεξάρτητα από τη διάρκειά της και 300 μέρες από τη λύση του ένα ΝΟΜΙΜΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ, το οποίο είναι βέβαια μαχητό (Τεκμήριο καταγωγής από γάμο). Τι κάνει αυτό το τεκμήριο;
Θεωρεί ότι το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε 300 ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του τεκμαίρεται νομίμως ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας δηλ. το τέκνο αυτό θεωρείται ότι είναι τέκνο γεννημένο σε γάμο. Αυτό το τεκμήριο με λίγα λόγια δημιουργεί ένα νέο τοπίο μέσα στο γάμο, που σημαίνει ότι κατά τη διάσταση αν γεννηθεί ένα νέο τέκνο ή 300 μέρες μετά τη λύση του γάμου το οποίο προήλθε από τρίτο πρόσωπο (βιολογικό πατέρα) με την εν διαστάσει σύζυγο – μητέρα του αυτό νομικά θα το “χρεωθεί” ο νόμιμος σύζυγός της, ο εν διαστάσει σύζυγός της ή πρώην σύζυγος αν το τέκνο γεννηθεί στις 300 μέρες από τη λύση του γάμου, γιατί απλά ο νόμος προστατεύει τα ανήλικα τέκνα…… Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του άρθρου στο blog

https://kavala-lawyer.blogspot.gr/2018/02/synainetiko-diazygio-en-diastasei-syzygos-risko.html

Γιώργος Γιαγκουδάκης,

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων /Οικογενειακού δικαίου

στη Καβάλα – https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μουσικό πάρτι με τον Christos Kafas στο Παλλάδιο

WHITE NIGHT PARTY Την Παρασκευή 24/05, η Καβάλα έχει...

Ημερίδα «Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια» με ομιλητή τον Κώστα Φραγκογιάννη

Η Περιφέρεια ΑΜΘ κοντά στις εξελίξεις της εξωστρέφειας διοργανώνει...

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και τον καλλιτεχνικό...

Αναγκαία η εκβάθυνση του λιμανιού της Καβάλας

Χρήστος Τζανάκος: Το βάθος διαφοροποιείται από τις αφιξοαναχωρήσεις των...

Τουριστικό «κενό» μετά το Πάσχα στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Είναι αναμενόμενο, γιατί η αγορά είναι προσανατολισμένη...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...