Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Γ. Κατρούγκαλος: Το υπουργείο δεν μπορεί να ακυρώσει τις απολύσεις στα λιπάσματα

Ημέρα:

Δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείο να ακυρώσει τις απολύσεις των εργαζομένων στα λιπάσματα, ανέφερε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα ο Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε:

«Από την άλλη μεριά, όπως γνωρίζετε, δεν είναι δυνατόν, ακόμα και όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις και ενδεχομένως και μεθοδευμένες ενέργειες -θα έλεγα εγώ- όπως στην παρούσα περίπτωση, απολύσεις να ανατραπούν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας. Δεν υπάρχει παρόμοια αρμοδιότητα. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στα δικαστήρια».

Ο υπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι «ιδιαίτερα προβληματικό ζήτημα είναι οι τριγωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στη μητρική εταιρεία, την ELFE AE και σε εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί –φαίνεται ως παρένθετες- με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταβίβαση δραστηριότητας από τη μία στην άλλη και με αυτόν τον τρόπο να παρακάμπτεται η υποχρέωση του εργοδότη να τηρεί ακόμα και αυτήν την κολοβή, την ελλιπή εργασιακή νομοθεσία».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας για την εξεύρεση λύσης, ενώ δήλωσε πως εκκρεμεί έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ, για το οποίο αναμένεται η τελική υπογραφή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Ν.  Χουλιαράκη.

Υπέρμετρες προσδοκίες

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες και ενδεχομένως έχουν δοθεί και διαβεβαιώσεις στην πλευρά των απολυμένων εργαζομένων ότι θα επικρατήσουν πλήρως.

«Θυμίζω δηλώσεις στελεχών. Η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Φωτίου τον Ιούνιο λίγο πολύ τους είπε, εμφανιζόμενη μπροστά τους, ότι προωθείται νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, ώστε να καταστεί δυνατή η αυτοδιαχείριση της βιομηχανίας από τους εργαζόμενους στα πλαίσια της κοινωνικής συνεταιριστικής. Αν είναι δυνατόν!

Τρεις κυβερνητικοί Βουλευτές για εντυπωσιασμό είπαν ότι αν δεν επρόκειτο να δοθεί λύση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Δεν έχουν, βέβαια, παραιτηθεί. Αυτό, όμως, καλλιεργεί προσδοκίες.

Μόλις προχθές ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης διαβεβαίωσε αυτούς που πήγαν να τον δουν, ότι αναζητείται στρατηγικός επενδυτής. Και αναρωτιέμαι αν έχουν σχέση όλα αυτά με αυτή την αντιδικία και πώς συμβάλλουν στην εξομάλυνση αυτής της αντιδικίας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

«Δεν είναι αυτό εξωφρενικό; Δεν οδηγείται η κατάσταση σε λάθος κατεύθυνση; Δεν παίρνετε στον λαιμό σας -για να το πω όσο πιο ωμά μπορώ- όχι εσείς προσωπικά, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη με αυτόν τον λόγο που αναπτύσσουν, ανθρώπους οι οποίοι βασίζουν στην κυβερνητική υποστήριξη κάποιες ελπίδες, ώστε να επικρατήσουν στην αντιδικία τους με αυτόν τον εργοδότη;».

Επικαλούμενος την τελευταία τοποθέτηση Φλαμπουράρη ότι αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την λιπασματοβιομηχανία ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε «Δεν είναι τόσο απλό στην Ελλάδα σήμερα να εξευρεθεί με τέτοια ευκολία -έτσι και αλλιώς χρειάζονται κάποιοι χρόνοι- στρατηγικός επενδυτής για να επενδύσει σε μια παραγωγική βιομηχανία σαν τα λιπάσματα».

Χαρακτήρισε ακόμη, λάθος χειρισμό το «ψηφίζω-ξεψηφίζω» της απαλλαγής της βιομηχανίας από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που έγινε –υποτίθεται- ως μέσο πίεσης για τον εργοδότη, αλλά έφερε το αντίστροφο αποτέλεσμα και κατέληξε: «Κάντε κάτι, λοιπόν. Επαναφέρτε τις δύο πλευρές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με όρους πραγματικής αντιδικίας και όχι αυτής της μαξιμαλιστικής διελκυστίνδας τύπου «ο θάνατός σου η ζωή μου» που περιέγραψα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...