Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Υπερπατριωτισμός και γραφικότητες στο συλλαλητήριο

Ημέρα:

Το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (21/1) στη Θεσσαλονίκη, σχολίασαν με δηλώσεις που έκαναν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το μεσημέρι της Δευτέρας (22/1), οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου.

«Ο κόσμος εκφράζεται όπως θέλει να εκφραστεί. Η κυβέρνηση είναι η υπεύθυνη που χειρίζεται τα εθνικά θέματα. Για να είμαστε ακριβείς, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα του θέματος και θα το αντιμετωπίσει με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα. Η παρόρμηση και το θυμικό είναι στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, αλλά σε ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα πρέπει να αφήνουμε χώρο στη λογική», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

«Μέσα από έναν πατριωτισμό που αγγίζει τα όρια της υπερβολής, ο τόπος έχει οδηγηθεί σε τραγωδίες…»

«Ένα θέμα που για 70 χρόνια δεν έχει λυθεί, για μια ακόμη φορά έλαχε ο κλήρος στην κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να το αντιμετωπίσει. Έχουμε υπουργό Εξωτερικών που έχει καταθέσει σοβαρότητα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και πρέπει να εμπιστευτούμε όλοι μας τις κινήσεις του πολιτικού κόσμου, παρά τις μικρές διαφωνίες, γιατί όλοι στοιχίζονται στην αναγκαιότητα να λυθεί το πρόβλημα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Πράγματι, όλοι μας το αυτονόητο λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα από έναν πατριωτισμό που αγγίζει τα όρια της υπερβολής, ο τόπος έχει οδηγηθεί σε τραγωδίες (μικρασιατική καταστροφή, διαμελισμός Κύπρου). Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι στιγμή να λυθεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ένα πρόβλημα που έχει κακοφορμίσει», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Κ. Μορφίδης: «Ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα κι αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή – Υπήρξαν γραφικότητες και ακραίες φωνές στο συλλαλητήριο»

Από την πλευρά του ο Κώστας Μορφίδης υπογράμμισε για το θέμα: «Το σίγουρο είναι ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα και η άποψη αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ήταν μια μεγάλη κινητοποίηση, αλλά θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις γραφικότητες και κάποια εντελώς αστεία που συνέβησαν εκεί και να εξαιρέσουμε τις ακραίες φωνές, οι οποίες υπήρξαν στο συλλαλητήριο, για να μείνει η άποψη των απλών πολιτών, που είναι σεβαστή απ’ όλους. Σημαντικό κομμάτι στη διαχείριση του ζητήματος από εδώ και πέρα, μη ξεχνάμε, ότι θα παίξει η FYROM που μας δίνει τη δυνατότητα με την αλλαγή της θέσης της ν’ αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες».

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας – Με το σημερινό καθεστώς έχουμε χάσει»

«Μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα δεχθεί να πάρει πίσω η γειτονική χώρα όσα αλυτρωτικά αναφέρονται στο σύνταγμά της. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και δεν είναι κάτι που θα λήξει σήμερα ή αύριο. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να το συζητήσουμε και να δούμε αν υπάρχει διάθεση από τους γείτονες να βρούμε πραγματικά μια λύση προς το συμφέρον όλων. Αν δεν υπάρξει, θα παραμείνουμε στο καθεστώς που είμαστε μέχρι τώρα. Με το καθεστώς το σημερινό νομίζω ότι έχουμε χάσει, άρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα», ανέφερε σχετικά ο κ. Μορφίδης στο κλείσιμο των δηλώσεών του.

Γ. Παπαφιλίππου: «Σήμερα παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας…»

«Η θέση της κυβέρνησης πρέπει να ξεκαθαριστεί, γιατί γίνονται παρερμηνείες και σπέκουλα. Η θέση μας είναι αυτή που είχε χαραχτεί το 2008 στη σύνοδο του Βουκουρεστίου και αφορά σύνθετη ονομασία που μπορεί να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» συνοδευόμενη από προσδιορισμό, επιθετικό, γεωγραφικό ή χρονικό. Επίσης, ονομασία erga omnes και για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τους διεθνείς οργανισμούς. Αναγκαία προϋπόθεση η παραίτηση της γείτονος χώρας από τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της. Αυτή είναι η γραμμή μας, αυτή ήταν η γραμμή που χαράχτηκε από το 2008. Σήμερα παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας, δεδομένου ότι η νέα ηγεσία της FYROM φαίνεται ότι έχει αλλάξει συμπεριφορά. Αν δεν βρεθεί λύση τώρα, χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία κι αν αυτή χαθεί θα αποβεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Με τη λύση του ζητήματος θα εδραιωθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη σε μια περιοχή όπου υπάρχουν εστίες έτοιμες να αναφλεγούν», επισήμανε από τη μεριά του στις δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιώργος Παπαφιλίππου.

«Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων, τα συλλαλητήρια δεν κάνουν καλό…»

«Να μη συντελέσουμε κι εμείς με τη στάση μας να γίνουν ξανά τα Βαλκάνια η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Θέλει σύνεση, εθνική συνεννόηση, ομοψυχία και ξεκάθαρες θέσεις απ’ όλα τα κόμματα. Θα πρέπει να καυτηριάσουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας που ναι μεν δηλώνει ότι είναι στη γραμμή του 2008, όμως αλληθωρίζει προς τα συλλαλητήρια. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων, τα συλλαλητήρια δεν κάνουν καλό. Είναι ζήτημα διπλωματίας, εξωτερικών σχέσεων και δεν γίνεται ούτε φυσικά με δημοψήφισμα. Είναι τόσο σύνθετο το ζήτημα που αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα αποβεί σίγουρα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και με ομοψυχία να λύσουμε το ζήτημα, γιατί αν δεν λυθεί τώρα θα χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Παπαφιλίππου.

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...