Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Απορριπτέα η «απειλή» του Ανδρέα Νεφελούδη

Ημέρα:

Απάντηση στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, αναφορικά με τα όσα είπε ο πρώτος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή μας, σχετικά με τη στάση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας για την αδειοδότηση του εργοστασίου λιπασμάτων.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής (26/1), ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας εξέφρασε τη χαρά του για το ότι βρέθηκε λύση και οι πρώην απολυμένοι βρίσκονται και πάλι ως εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. «Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, το οποίο κλείνει μια πληγή μέσα στην πόλη της Καβάλας. Δεν είναι όμως σκοπός μου να σχολιάσω αυτό καθ’ αυτό το θέμα, ούτε να μπω στις λεπτομέρειές του», επισήμανε αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι η αρμόδια υπηρεσία λειτούργησε έτσι όπως προβλέπει ο νόμος…»

«Εγώ από την πλευρά της περιφέρειας οφείλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα, τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Π.Ε. Καβάλας, σχετικά με το θέμα της βιομηχανίας. Στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Νεφελούδης, είπε: «Όταν δίναμε τη μάχη σε βάρος της περιφέρειας για την αδειοδότηση, κάποιοι «μάγκες» που βάλανε τους συγγενείς τους στο εργοστάσιο, έδιναν αδειοδοτήσεις. Αυτό δεν θα μείνει έτσι… Μη ξεχνάτε ότι κάποιοι πολέμησαν για να μείνετε εσείς άνεργοι». Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ο κ. Νεφελούδης σε «ηθικές και νομικές ευθύνες, οι οποίες βαρύνουν όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση του εργοστασίου, όπως είναι η αρμόδια Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων της Π.Ε. Καβάλας, η οποία έδωσε άδεια στο εργοστάσιο και στη συνέχεια η Αποκεντρωμένη την ακύρωσε. Περιμένουμε το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο εγώ παρέπεμψα την υπόθεση για το αν ήταν σύννομη ή όχι η απόφαση». Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους και στους εργαζόμενους και στους πολίτες της Καβάλας, αλλά και στον κ. Νεφελούδη, ότι η αρμόδια υπηρεσία λειτούργησε έτσι όπως προβλέπει ο νόμος. Αν ο νόμος είναι καλός, λειτούργησε καλά. Αν ο νόμος δεν είναι καλός κι είναι κάπως αλλιώς, λειτούργησε κάπως αλλιώς. Αυτός είναι ο νόμος και αυτός εφαρμόστηκε», τόνισε με έμφαση στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Εξ ολοκλήρου απορριπτέα η «απειλή» Νεφελούδη για τη φράση «αυτό δεν θα μείνει έτσι…»

«Εάν το «αυτό δεν θα μείνει έτσι» που είπε ο κ. Νεφελούδης υπέχει ένα είδος απειλής, αυτή η απειλή είναι εξ ολοκλήρου απορριπτέα. Και από την περιφέρεια Α.Μ.Θ. και από την Π.Ε. Καβάλας και από την αρμόδια διεύθυνση. Υπερβαίνει κατά πολύ τα εσκαμμένα και στο πλαίσιο της θεμιτής άσκησης της δημόσιας διοίκησης, όπως αυτή ορίζεται νομικά, ηθικά και από όλες τις πλευρές, αλλά και από το ότι επιβάλλεται να υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός, ένα fair play, ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κυβέρνηση, ανάμεσα σ’ όλους τους φορείς που εμπλεκόμαστε στα κοινά. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η διοίκηση σε καμιά περίπτωση μ’ ένα πλαίσιο απειλής», συμπλήρωσε δηκτικά ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, τίποτα να απολογηθούμε»

Σχετικά με το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Μπορεί να αφορά τη λειτουργία της υπηρεσίας συνολικά ή ειδικά. Δεν μπορεί να αφορά την άδεια. Αυτή κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη, θα κριθεί πλέον από τη δικαιοσύνη, από τα αρμόδια δικαστήρια. Καλώς θα κάνουν, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, τίποτα να απολογηθούμε. Έχουμε μια σειρά θετικών εισηγήσεων – γνωμοδοτήσεων – απόψεων μέχρι την έκδοση της απόφασης. Μπορώ να πω ότι κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας. Θα μπορούσα όμως να διατυπώσω και μια ερώτηση. Ποια θα είναι, τώρα που επιλύθηκε το ζήτημα, η άποψη του γενικού γραμματέα όταν στο δικαστήριο θα συζητηθεί το εάν θα είναι σε ισχύ η άδεια που χορηγήθηκε; Θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο; Ή αν δεν θα πρέπει να είναι σε ισχύ η άδεια, θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του; Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα».

«Δεν υπάρχει θέμα να έβαζε κάποιος τους συγγενείς του στο εργοστάσιο…»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ισχύουν τα περί προσλήψεων στο εργοστάσιο συγγενών ανθρώπων που υπηρετούν στην αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα να έβαζε κάποιος συγγενείς του στο εργοστάσιο, ούτε από την υπηρεσία. Αν θα ήθελα να οξύνω τη συζήτηση θα έλεγα ότι έχει μια συκοφαντική διάσταση αυτό, αλλά δεν θα το κάνω. Ξεκάθαρα λέω ότι είναι καλό το γεγονός πως κλείνει ένα μέτωπο. Όλη αυτή η διαδικασία των αιχμών του γενικού γραμματέα απέναντι στην υπηρεσία, είναι έξω από τα όρια του θεμιτού. Αν χρειαστεί κάτι θα επανέλθω. Όσον αφορά την αρμόδια υπηρεσία έκανε απολύτως αυτό που έπρεπε να κάνει».

Καλή η λειτουργία του εργοστασίου λιπασμάτων σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τουγγελίδης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ερωτηθείς για το αν γίνονται έλεγχοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων από την υπηρεσία του, απάντησε: «Κάναμε έλεγχο με την επιτροπή SEVEZO. Πήγαμε για αυτοψία τον Δεκέμβριο και διαπιστώσαμε ότι είναι καλή η λειτουργία του εργοστασίου. Κάναμε τις εκθέσεις μας και τις αποστείλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο συγκεκριμένης νομοθεσίας γίνονται τόσο οι έλεγχοι, όσο και οι αδειοδοτήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα μας ήρθαν 150 σελίδες νομοθεσία, μόνο για τη δική μας υπηρεσία, το τμήμα χορήγησης αδειών».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...