Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα διυλιστήρια ανεβάζουν τις τιμές των καυσίμων

Ημέρα:

spot_img

Φώτης Πούλος: . Όλα τα διυλιστήρια της Ευρώπης παρουσιάζουν τρομερά έσοδα, μαζί με αυτά και τα δύο τα δικά μας / Θα έχουμε αύξηση της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο στο τέλος Μαρτίου επειδή θα καταργηθεί η επιδότηση

 

Σημαντικά αυξημένη, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ήταν η ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης το διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

Η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στην παρούσα φάση, διαμορφώνεται στα 1,25 ευρώ το λίτρο και είναι κατά τι υψηλότερη έναντι των δυο προηγούμενων εβδομάδων.

«Φέτος είχαμε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα και από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε μπει σε μια κανονικότητα. Μη ξεχνάμε ότι είχαμε έναν αρκετά ήπιο χειμώνα…»

«Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κλείνει στις 30 Απριλίου. Για να κλείσει συνολικά καλά η χρονιά, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα φουλάρουν ή όχι οι καταναλωτές στο τέλος της χρονιάς τις δεξαμενές τους. Πέρυσι, στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή ήταν πολύ υψηλότερη από τα επίπεδα που βρισκόμαστε φέτος κι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά για τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος είχαμε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα και από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε μπει σε μια κανονικότητα. Μη ξεχνάμε ότι είχαμε έναν αρκετά ήπιο χειμώνα. Από Οκτώβριο μέχρι και Ιανουάριο πάντως η εικόνα ήταν πολύ καλύτερη από όλα τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά σε σύγκριση με πέρυσι», επισήμανε σχετικά ο Φώτης Πούλος.

«Θα έχουμε μια σημαντική αύξηση της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο στο τέλος Μαρτίου, γιατί σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα καταργηθεί η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου στην αντλία…»

Ειδικότερα αναφερόμενος στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην παρούσα φάση, αλλά και το τι αναμένεται για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας σημείωσε: «Έχουμε κάποια αύξηση τις τελευταίες ημέρες, όχι τεράστια, αλλά υφίσταται, στα 4 με 5 λεπτά το λίτρο. Όμως θα έχουμε μια σημαντική αύξηση της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο στο τέλος Μαρτίου, γιατί σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα καταργηθεί η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου στην αντλία».

Όσον αφορά την κίνηση που καταγράφηκε στα πρατήρια της Καβάλας στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου κι αν υπήρξαν αγορές πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Πούλος απάντησε: «Όχι κάτι το ιδιαίτερο, μια νορμάλ κατάσταση θα έλεγα. Σε αυτό πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και ο καιρός. Δεν κρυώσαμε φέτος, αυτό είναι αλήθεια. Όλα συνηγορούσαν σε μεγάλες αυξήσεις του πετρελαίου. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε λόγω πολλών παραγόντων και είχαμε μια πιο ήπια κατάσταση όσον αφορά τις τιμές γενικότερα».

 «Η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο προς 1,90 ευρώ το λίτρο αρκετά ψηλά σε σχέση με τα 85 περίπου δολάρια που έχει το βαρέλι το πετρέλαιο διεθνώς…»

 Σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, ο κ. Πούλος παρατήρησε ότι οι τιμές τους θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες!

«Η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο προς 1,90 ευρώ το λίτρο στην Π.Ε. Καβάλας, αρκετά ψηλά σε σχέση με τα 85 περίπου δολάρια που έχει το βαρέλι το πετρέλαιο διεθνώς. Το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται στα 1,70 ευρώ το λίτρο. Κι αυτό εξακολουθεί και είναι ψηλά. Τα διυλιστήρια σκαρφίστηκαν πολλά και τα έξοδα διυλιστηρίου ανέβηκαν. Όλα τα διυλιστήρια της Ευρώπης παρουσιάζουν τρομερά έσοδα, μαζί με αυτά και τα δύο τα δικά μας. Μέσα σε ένα τρίμηνο αποκόμισαν τεράστια έσοδα. Θέλω να το καυτηριάσω το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους πρατηριούχους κι ενδεχομένως καλά έκανε, να μην κερδίσουν περισσότερο απ’ ό,τι τον Αύγουστο του 2021. Αυτό δεν ειπώθηκε όμως και για τα διυλιστήρια. Με την τιμή του βαρελιού στα 85 περίπου δολάρια, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης δεν θα έπρεπε να είναι πάνω από 1,75 με 1,80 ευρώ το λίτρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Φώτης Πούλος.

«Κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθεί η θερινή περίοδος και οι τιμές των καυσίμων – Την ίδια δυνατότητα που είχε αυτήν έχει ο καταναλωτής…»

 Ερωτηθείς για το αν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση για την πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που αρχίζει τους επόμενους μήνες, ο κ. Πούλος απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθεί η θερινή περίοδος και οι τιμές των καυσίμων. Το τι θα γίνει είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε και να δώσουμε μια σαφή απάντηση. Ας ελπίσουμε να είναι ήπιες οι τιμές για να μην έχουμε προβλήματα».

Τέλος, σε ερώτηση για τις ποσότητες που βάζουν στα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους οι συμπολίτες μας, ο κ. Πούλος τόνισε: «Δεν αυξήθηκαν οι μισθοί και ο οικογενειακός προϋπολογισμός, για να λέμε ότι βάζουμε από 20 ευρώ 30 κι από 50 ευρώ 70. Την ίδια δυνατότητα που είχε αυτήν έχει ο καταναλωτής. Όταν πλήρωνε στα 2,5 ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι το 20αρικο έφτανε τα 50 με 60 χιλιόμετρα. Ο κόσμος κόβει τις βόλτες και χρησιμοποιεί με μέτρο το αυτοκίνητο. Αυτός που το χρησιμοποιεί όμως για εκτός Καβάλας εργασία προς Δράμα, Ξάνθη κλπ. είναι αυτός που επιβαρύνεται περισσότερο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...