Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ: Σε περιοχή επικίνδυνη για πλημμύρες τοποθετείται ο σταθμός συμπίεσης του ΤΑΡ στις Σέρρες

Ημέρα:

spot_img

Το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κατέθεσε στην ιστοσελίδα του αγωγού ΤΑΡ την παρακάτω αναφορά:Αξιοποιώντας τη δυνατότητα υποβολής αναφορών που προσφέρεται στην ιστοσελίδα σας, το παράρτημα μας θέλει να σας υποβάλει την παρακάτω αναφορά.

Το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος στην Ανατολική Μακεδονία (Ν.1474/1984), παρακολούθησε και συμμετείχε στη διαδικασία εφαρμογής της οδηγίας 2007/60/ΕΚ. Αυτή προβλέπει τη Διεξαγωγή Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνου Πλημμύρας για κάθε Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ), βάσει της οποίας προσδιορίζονται οι περιοχές για τις οποίες συμπεραίνεται ότι υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα. Έτσι, γίνεται η κατάρτιση των χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας και χαρτών κινδύνων πλημμύρας σε επίπεδο ΠΛΑΠ για τις ανωτέρω περιοχές. Στη συνέχεια γίνεται κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) σε επίπεδο ΠΛΑΠ για τις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα. Όλα τα σχετικώς αναφερόμενα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην περιοχή αναρτήσεων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων στο http://floods.ypeka.gr/index.php/odhgia-2007-60.

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται αναρτημένοι και οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας στο http://floods.ypeka.gr/index.php/xartes-epikindynotitas . Επιλέγοντας το ΥΔ11 της Ανατολικής Μακεδονίας και ανοίγοντας τους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας από ποτάμιες ροές για πλημμύρες υψηλής πιθανότητας υπέρβασης, περιόδου επαναφοράς Τ=50 ετών και για πλημμύρες μέσης πιθανότητας υπέρβασης, περιόδου επαναφοράς Τ=100 ετών, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο σταθμός συμπίεσης του Αγωγού ΤΑΡ που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί νοτίως της πόλης των Σερρών, είναι μέσα στις περιοχές επικινδυνότητας πλημμύρας για περίοδο επαναφοράς 50 ετών όσο και 100 ετών. Οι χάρτες αυτοί εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2017 ενώ η ΜΠΚΕ του αγωγού και οι τροποποιήσεις της για την περιοχή είναι προγενέστερες. Για του λόγου το αληθές τους ανωτέρω χάρτες θα τους βρείτε αναρτημένους για Τ=50 έτη στο http://thyamis.itia.ntua.gr/egyFloods/gr11/gr11_maps_jpg_p05/maxdepth/t50/GR11_P05_S1_MD_T50_04600_45300.jpg  και για Τ=100 έτη στο:

http://thyamis.itia.ntua.gr/egyFloods/gr11/gr11_maps_jpg_p05/maxdepth/t100/GR11_P05_S2_MD_T100_04600_45300.jpg.

Για διευκόλυνση σας παρακάτω σας παραθέτουμε εικόνα με τμήμα του ανωτέρω χάρτη με σημειωμένες τις θέσεις του σταθμού συμπίεσης και της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ. Με μπλε χρώμα είναι οι πλημμυρισμένες περιοχές, το βάθος των οποίων αποτυπώνεται από την ένταση του μπλε χρωματισμού (περισσότερες επεξηγήσεις στους χάρτες του Υπουργείου στα ανωτέρω link).

Έχοντας λοιπόν υπόψη ότι η συμβατική διάρκεια ζωής του αγωγού ΤΑΡ είναι τα 50 έτη, αυτομάτως μας γεννιούνται τα παρακάτω σοβαρά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να μας απαντήσετε:

  • Γνωρίζατε το γεγονός ότι η περιοχή εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης του αγωγού ΤΑΡ στο Κωνσταντινάτο Σερρών είναι μέσα στις πλημμυρισμένες περιοχές του Χάρτη Επικινδυνότητας Πλημμύρας;
  • Προτίθεται η εταιρεία να μετακινήσει την τοποθέτηση του σταθμού συμπίεσης σε ασφαλέστερη περιοχή σύμφωνα με τον Χάρτη Επικινδυνότητας Πλημμύρας για περίοδο επαναφοράς τα 50 ή τα 100 έτη, τροποποιώντας αναλόγως την ΜΠΚΕ ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα;
  • Ποιά μέτρα προστασίας έλαβε η εταιρεία για το υπάρχον σημείο ελέγχου που κατασκευάστηκε στη θέση του μελλοντικού σταθμού συμπίεσης, από τον κίνδυνο πλημμύρας του;

Επειδή τα ερωτήματα μας είναι πολύ σοβαρά και αφορούν τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον, παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.
Ανατολικής Μακεδονίας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...