Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Καβάλα: Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε στην περιοχή της...

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Το δάνειο της Energean και οι… παράφωνες φωνές

Ακολούθησε μας

Είναι άστοχο και… παράφωνο να ακούγονται φωνές για αν και κατά πόσο είναι αναγκαίος ο δανεισμός για την Energean, προκειμένου να διατηρήσει «ζωντανή» την λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Πρίνου.

Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για δωρεάν επιχορήγηση ή επιδότηση, αλλά για δανεισμό. Δηλαδή η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με 100 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα εντόκως.

Και πάμε στο «ζουμί». Ο δανεισμός αφορά την διάσωση του Πρίνου και όχι άλλες δραστηριότητες της εταιρείας. Όσοι δεν «βλέπουν» πως η κατάσταση στον Πρίνο είναι δραματική και χωρίς μία «επιχείρηση διάσωσης», θα οδηγηθεί στο κλείσιμο, είτε εθελοτυφλούν εξαιτίας ιδεολογικών εμμονών, είτε δεν έχουν γνώση της πραγματικότητας.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Πρίνου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία, πρωτίστως εξαιτίας του φιλότιμου και της ευαισθησίας (για τους εργαζόμενους και την Καβάλα γενικότερα) κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών της Energean. Διαφορετικά θα είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, αφού είναι ζημιογόνες. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου που ακούγονται στις αγορές, δεν συμβαδίζουν με αυτές του Πρίνου. Το πετρέλαιο του Πρίνου είναι «βαρύ» και πωλείται σε χαμηλότερη τιμή. Σε κάθε περίπτωση η παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο βρίσκεται σε οριακά επίπεδα και δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ στο διάστημα 2019-2020, η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η Κομισιόν έκρινε αναγκαία τα μέτρα στήριξης της Energean, χαρακτηρίζοντάς τα «κατάλληλα και αναλογικά για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους» και τα ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος « Έψιλον», αποτελεί μονόδρομο για την συνέχιση της λειτουργίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Πρίνου. Με τον δανεισμό η Energean θα μπορέσει να προχωρήσει τα επενδυτικά της σχέδια, εξασφαλίζοντας παράλληλα ρευστότητα για τα επόμενα χρόνια. Όσοι αναρωτιούνται αν είναι αναγκαίος ο δανεισμός, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούν τι ακριβώς επιδιώκουν εκφράζοντας τέτοιου είδους… ανησυχίες. Θέλουν να κλείσει ο Πρίνος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και την εθνική οικονομία; Ή νοσταλγούν «συνεταιριστικά σχήματα» παρελθόντων ετών, τα οποία στήριζαν την λειτουργία τους στις κρατικές ενισχύσεις;

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα