Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Μείωση πάνω από 30% κατέγραψε η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μιχάλης Μεταξάς: Το μεταναστευτικό και ο κορωνοϊός, επηρεάζουν τις μετακινήσεις και την κατανάλωση καυσίμων

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Σημαντική πτώση, σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 30% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφεται στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς, με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», υπογράμμισε ότι εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, μειωμένη σε μικρότερο όμως ποσοστό, είναι η κίνηση και στα υπόλοιπα υγρά καύσιμα, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους συναδέλφους του.

«Οι καταναλωτές γενικότερα αγόρασαν μικροποσότητες, διότι τα χρήματα δεν περισσεύουν, αφού οι υποχρεώσεις τους είναι πολλές. Την «παλεύουν» με λίγο air condition ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης…»

«Φέτος δεν είχαμε ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα, οπότε δεν υπήρξε μεγάλη κατανάλωση σε πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που ήταν λογικό κι αναμενόμενο. Η ζήτηση είναι πολύ πιο κάτω από την αντίστοιχη χειμερινή περίοδο πέρυσι και η πτώση αυτή φτάνει, ίσως και να ξεπερνάει, το 30%. Οι καταναλωτές γενικότερα αγόρασαν μικροποσότητες, διότι τα χρήματα δεν περισσεύουν, αφού οι υποχρεώσεις τους είναι πολλές. Την «παλεύουν» με λίγο air condition ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το πιο ασφαλές καύσιμο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης. Είδαμε όλοι πόσες πυρκαγιές είχαμε σε σπίτια φέτος και πόσοι συνάνθρωποί μας κάηκαν ζωντανοί. Το λέμε και το φωνάζουμε, ούτε θερμάστρες, ηλεκτρικές ούτε σόμπες, αλλά πετρέλαιο θέρμανσης που είναι πιο ασφαλές και σίγουρο», ανέφερε σχετικά ο Μιχάλης Μεταξάς.

«Έχουμε άλλους δυο μήνες διάθεσης τους πετρελαίου θέρμανσης και καλό θα είναι όσοι μπορούν κι έχουν ταμειακά διαθέσιμα να βάλουν στις δεξαμενές τους πετρέλαιο και να αφήσουν και για του χρόνου, γιατί με όλα αυτά που γίνονται η τιμή είναι αρκετά χαμηλή»

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας, κάλεσε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να βάλουν πετρέλαιο στις δεξαμενές τους, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε άλλους δυο μήνες διάθεσης τους πετρελαίου θέρμανσης και καλό θα είναι όσοι μπορούν κι έχουν ταμειακά διαθέσιμα να βάλουν στις δεξαμενές τους πετρέλαιο και να αφήσουν και για του χρόνου, γιατί με όλα αυτά που γίνονται η τιμή είναι αρκετά χαμηλή.

Είμαστε κατά μέσο όρο στο 1 ευρώ το λίτρο και σε κάποια πρατήρια και κάτω από το 1 ευρώ. Γενικότερα παγκοσμίως δεν υπάρχει κατανάλωση, οπότε έχουν πέσει οι τιμές και άρα είναι ευκαιρία σε κάποιους που έχουν χρήματα να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, γιατί δεν ξέρουμε μέχρι τον Οκτώβριο τι θα έχει συμβεί. Πρέπει να πούμε ξανά ότι το πετρέλαιο είναι ένα προϊόν που αν μείνει στις δεξαμενές δεν χαλάει, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Στο 15% η πτώση σε σχέση με πέρυσι σε αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο

Ερωτηθείς αναφορικά με την κίνηση που καταγράφεται στα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας, σε σχέση με την αμόλυβδη, το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το υγραέριο κίνησης, ο κ. Μεταξάς απάντησε: «Η κίνηση στα υπόλοιπα καύσιμα είναι υποτονική. Με όλα αυτά που ακούγονται με τον κορωνοϊό, ο κόσμος έχει μαζευτεί. Έχουν δοθεί χρήματα σε ψώνια κι άλλες υποχρεώσεις, οι μετακινήσεις μειώθηκαν κι αυτό είχε αντίκτυπο στην αγορά καυσίμων. Η πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι φτάνει περίπου στο 15%».

Κάτω από το 1,60 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας – Πέφτουν οι τιμές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

«Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι τιμές των καυσίμων πέφτουν. Ο μέσος όρος της αμόλυβδης βενζίνης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ήταν στο 1,67 ευρώ το λίτρο και τώρα είναι κάτω από το 1,60 ευρώ. Στο πετρέλαιο θέρμανσης είμαστε κάτω από το 1,30 ευρώ το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης στα 80 λεπτά το λίτρο. Οι τιμές είναι πλέον πιο προσιτές για τους καταναλωτές, λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η μείωση θα συνεχιστεί, διότι με μια ανάφλεξη μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και οι τιμές να πάρουν την ανιούσα», δήλωσε ακόμη ο κ. Μεταξάς.

«Πριν μερικά χρόνια είχαμε τα capital controls που είχαν καταστρέψει την οικονομία και κάτι αντίστοιχο έχουμε επί της ουσίας τώρα αλλά με διαφορετικό τρόπο»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι οι καταστάσεις που γενικότερα εκτυλίσσονται στη χώρα μας (Έβρος), ο κορωνοϊός και γενικότερα η αστάθεια σε επίπεδο ανατολικής Μεσογείου, θα επηρεάσουν τον τουρισμό στη χώρα και στην περιοχή μας, ο Μ. Μεταξάς απάντησε: «Όσον αφορά τον τουρισμό κι αν τελικά θα πληγεί είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Γενικά μπορώ να πω ότι επικρατεί ένας αναβρασμός, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και τοπικά στην χώρα μας κι όλοι είναι μαζεμένοι σε οποιαδήποτε δαπάνη. Φυσικά αυτό είναι καταστροφή για την ελεύθερη οικονομία, διότι πριν μερικά χρόνια είχαμε τα capital controls που είχαν καταστρέψει την οικονομία και κάτι αντίστοιχο έχουμε επί της ουσίας τώρα αλλά με διαφορετικό τρόπο».

Διαφημίσεις