Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑP

Ημέρα:

Η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) έλαβε την Πέμπτη την επιβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που προβλέπει η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του TAP. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας είναι συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδραιώνει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου υλοποιείται το έργο του αγωγού TAP και θα λειτουργεί εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ο Ian Bradshaw, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του TAP. Ενισχύει το γεγονός ότι οι όροι που προτείνονται για την υλοποίηση του έργου μας στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένων των προδιαγραφών τεχνικής επάρκειας, ασφαλείας, καθώς και των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων, που επιτρέπουν την απόκτηση και χρήση γης – είναι απολύτως εναρμονισμένοι με τις αρχές περί θεμιτού ανταγωνισμού».

«Ο TAP συνεχίζει με την κατασκευή και την υλοποίηση του έργου, επωφελούμενος από την ισχυρή συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την τωρινή διοίκηση για το εξαιρετικό έργο της στη σύναψη της διαδικασίας χορήγησης κρατικών ενισχύσεων», πρόσθεσε ο Bradshaw.

Το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών από τη μία πλευρά και η εταιρεία TAP από την άλλη υπέγραψαν την Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013. Η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2013. Στη συνέχεια, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ.

 Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς...

«Το σπίτι με τα δώρα» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη στο Αντιγόνη Βαλάκου

«Το σπίτι με τα δώρα» των Αντώνη και Κωνσταντίνου...

Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ

Το δεύτερο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Energean...

Μακάριος Λαζαρίδης: “Να ενταχθεί η κτηνοτροφική σόγια στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις”

Αναφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο...

Πολλά θέματα απασχολούν το Επιμελητήριο Καβάλας

Μάρκος Δέμπας: Ζητήσαμε παράταση της εφαρμογής της διασύνδεσης των...

Επιτυχιών συνέχεια για τις μικτές Κ-14 & Κ-16 της ΕΠΣΚ

Αυλαία με πανομοιότυπες νίκες και προκρίσεις έριξαν για τη...

Δυσκολίες από την συγχώνευση των Νομικών Προσώπων του δήμου Καβάλας

Απόστολος Μουμτσάκης: Το προσωπικό της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» που πληρώνονταν με...

ΕΠΣΚ: Σε οικογενειακό κλίμα η κοπή πίτας για τις ομάδες της Θάσου

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας, τιμώντας τις έξι ομάδες...