Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Δες τα υπέρ και τα κατά μίας αντλίας θερμότητας και ενός λέβητα αερίου πριν αποφασίσεις

Ημέρα:

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ψάχνουν να βρουν νέους τρόπους και πιο οικονομικούς για την ψύξη και θέρμανση του σπιτιού τους. Παρακάτω θα δούμε τα υπέρ και τα κατά που υπάρχουν στα δυο συστήματα καθώς και τις διαφορές μεταξύ τους, που μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες σπιτιού να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποιο σύστημα είναι καλύτερο για τις ανάγκες τους. Παρακάτω θα δούμε δυο γνωστά συστήματα που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών κατασκευαστών κτιρίων.

Πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση γιατί δεν σπαταλάνε ρεύμα για να θερμάνουν τον αέρα στο σπίτι, αλλά τον μετακινούν από μέσα προς τα έξω και αντίστροφα ανάλογα με την θερμοκρασία στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρέχουν θερμότητα πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης. Λειτουργούν με ρεύμα που συνήθως είναι πιο φθηνό από το φυσικό αέριο ή το προπάνιο που χρησιμοποιείται σε λέβητες αερίου. Πέρα από την θέρμανση οι αντλίες θερμότητας έχουν την ικανότητα να παρέχουν και ψύξη τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς επιπλέον εξοπλισμό.

Ας δούμε μερικά από τα μειονεκτήματα

Το κόστος εγκατάστασης είναι πιο υψηλό από έναν λέβητα αερίου, αλλά μακροπρόθεσμα η οικονομία είναι μεγαλύτερη. Πολλές φορές μπορεί να υπάρξει δυσκολία στην κάλυψη μεγάλων απαιτήσεων θέρμανσης και ψύξης και ειδικά σε κλίμα με χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη χρήση ενέργειας και υψηλότερο κόστος λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί και εφεδρικό σύστημα θέρμανσης, το οποίο μπορεί να αυξήσει το συνολικό κόστος εγκατάστασης.

Λέβητες Αερίου

Ένας λέβητας αερίου θερμαίνει το νερό, για να ζεστάνει τα σώματα του σπιτιού, με την χρήση  φυσικού αερίου ή LPG, ένα λέβητας αερίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Οι λέβητες αερίου είναι πολύ πιο αποδοτικοί σε μεγάλες απαιτήσεις θέρμανσης, αλλά δεν είναι τόσο φιλικοί για το περιβάλλον.

Πλεονεκτήματα των λεβήτων αερίου

Οι λέβητες αερίου μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες θερμότητας, όντας κατάλληλοι για χρήση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το φυσικό αέριο είναι γενικά πιο φθηνό από το ρεύμα και το κόστος λειτουργίας είναι σχετικά χαμηλό. Οι λέβητες αερίου μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής έως και 20 χρόνια, καθιστώντας τους πιο αξιόπιστους ως επιλογή θέρμανσης.

Μειονεκτήματα των λεβήτων αερίου

Οι λέβητες αερίου παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Παρ’ όλο που το φυσικό αέριο μπορεί να είναι φθηνότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα, οι λέβητες αερίου μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο λειτουργικό κόστος από τις αντλίες θερμότητας. Έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για θέρμανση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού θα πρέπει να επενδύσουν σε ξεχωριστό σύστημα κλιματισμού.

Σύγκριση Ενεργειακής Απόδοσης

Κατά τη σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης των αντλιών θερμότητας και των λεβήτων αερίου, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο συντελεστής εποχιακής ενεργειακής απόδοσης (SEER) και ο συντελεστής εποχιακής απόδοσης θέρμανσης (HSPF) για τις αντλίες θερμότητας και η ετήσια απόδοση χρήσης καυσίμου (AFUE) για τους λέβητες αερίου.

Γενικά, οι αντλίες θερμότητας είναι πιο αποδοτικές από τους λέβητες αερίου. Μια αντλία θερμότητας υψηλής ποιότητας μπορεί να έχει βαθμολογία SEER έως 20% και βαθμολογία HSPF έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει αποτελεσματική θέρμανση και ψύξη με χαμηλό κόστος. Ένας υψηλής ποιότητας λέβητας αερίου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει βαθμολογία AFUE έως 95%.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...