Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Καμία πρόοδος τα τελευταία 2 χρόνια στην Αμφίπολη

Ημέρα:

spot_img

Στην εξασφάλιση πόρων για την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών ανασκαφής στην Αμφίπολη, ώστε το ταφικό μνημείο, να καταστεί επισκέψιμο μέσα στα επόμενα χρόνια, στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Τετάρτη (24/5).

«Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να επισκεφθώ την Αμφίπολη και με πολύ μεγάλη συγκίνηση, είδα ένα πολύ σπάνιο, ένα μοναδικό μνημείο, παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας. Δυστυχώς, η ανασκαφή αυτή έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να συμβαίνει, όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», υπογράμμισε στις δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Εγώ και η Νέα Δημοκρατία θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα»

«Είναι ένα μνημείο, το οποίο αναδείχθηκε χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, που ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανασκαφής, να υπάρξει μόνιμη υποστύλωση και, βέβαια, να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες, ώστε το μνημείο αυτό να καταστεί, το συντομότερο δυνατόν, επισκέψιμο. Είναι ένα μνημείο, το οποίο αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα μνημείο, το οποίο από μόνο του θα δώσει ζωή και θα παράγει πλούτο για αυτή την πολύ όμορφη γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας. Εγώ προσωπικά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, μακριά από οποιαδήποτε μικροκομματική ατζέντα. Οι ανασκαφές αυτές έχουν έναν εθνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην προώθηση της χώρας μας ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού. Και, βέβαια, μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας: τη σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και την ακόμα πιο συστηματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα δυο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν είναι μακεδονικό το μνημείο ή όχι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, κατά συνέπεια, δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά όλοι οι ειδικοί λένε το ίδιο πράγμα, δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, καμία αμφιβολία ότι το μνημείο αυτό είναι μακεδονικό. Η δική μας δουλειά δεν είναι να υποκαθιστούμε τη δουλειά των αρχαιολόγων, των ιστορικών, των ειδικών. Εμείς πρέπει να διευκολύνουμε όλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και από εκεί και πέρα, υποχρέωσή μας είναι να καταστήσουμε αυτό το μνημείο επισκέψιμο, το συντομότερο δυνατόν, προστατεύοντας φυσικά πάντα τον αρχαιολογικό χώρο. Λυπάμαι που θα το πω, τα τελευταία δυο χρόνια, δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να ασκήσουμε κριτική, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε προς τα μπροστά. Και πιστεύω με την αρωγή της περιφέρειας και με την εξασφάλιση των πρώτων σημαντικών κονδυλίων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ανασκαφής, αυτό θα γίνει πράξη. Ας αφήσουμε πίσω τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν και να προστατέψουμε και να αναδείξουμε αυτό το μνημείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

«Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενημερώσαμε τον κ. Μητσοτάκη πως ξεκίνησε η ανασκαφή το 2012. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πίστεψε στην ανασκαφή και το επόμενο διάστημα θα εκταμιευθεί ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για την αναστύλωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να γίνει επισκέψιμος στους πολίτες. Προχωρά και το Διασυνοριακό Πρόγραμμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ για την προβολή του μνημείου. Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα στηρίξει το μνημείο και θα φροντίσει να γίνει παγκοσμίως γνωστό, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...