spot_img

Στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων το βιβλίο «Απόστολος Παύλος και Φίλιπποι»

Ημέρα:

Με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.Στεφάνου, και με την θετική ανταπόκριση και συνεργία της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Σταυρούλας Δαδάκη και των λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων της τοπικής Αρχαιολογίας επετεύχθη η έγκριση από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού για την διάθεση του βιβλίου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ. ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ» από τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων της αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό βιβλίο 96 σελίδων, γνωστό ήδη στο αναγνωστικό κοινό, με πολυάριθμες έγχρωμες φωτογραφίες, το οποίο κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις «ΠΑΡΟΥΣΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου το 1994 με πρωτοβουλία και ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκοπίου, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε ο συμπολίτης μας κ. Γεώργιος Καρανίκας και πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στα πλαίσια τότε του προγράμματος LEADER με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Η πολυετής κυκλοφορία του βιβλίου επιβεβαιώνει την προοπτική και την γενεσιουργό αιτία της εκδόσεως, η οποία αποτελεί έναν εύχρηστο οδηγό των προσκυνητών στα υπό της αρχαιολογικής σκαπάνης αποκαλυφθέντα πρωτοχριστιανικά μνημεία, από τα οποία μαρτυρείται, μεταξύ των άλλων, και το ιστορικό γεγονός ότι η περιώνυμη Πόλη των αρχαίων Φιλίππων υπήρξε η «ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΥΛΗ» δια της οποίας εισήλθε ο Χριστιανισμός στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και την Μακεδονία και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αναδεικνύονται ακόμη και προβάλλονται οι βαθύτατες διαχρονικές σχέσεις του Αποστόλου των Εθνών Παύλου με την τοπική Εκκλησία των Φιλίππων και της Νεαπόλεως (Καβάλας) και εξαίρεται το γεγονός ότι η ίδρυσή της εσήμανε την απαρχή της αναπτύξεως του Χριστιανικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Η διάθεση του βιβλίου στους πολυαρίθμους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας (Καβάλα, Φίλιπποι και Θάσος) εξυπηρετεί, προδήλως, την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, αφού προβάλλει εποπτικώς τους μοναδικούς εκκλησιαστικούς θησαυρούς της πρώτης και αποστολικής Εκκλησίας των Φιλίππων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ερμηνευτικά κείμενα και υπεύθυνες πληροφορίες.

Η σχετική σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου έχει υπογραφεί από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΔΑΠ κ. Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου και τον από τον Σεβ. Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο και αποτυπώνει σαφώς και νομίμως τους όρους της συνεργασίας όπως και την προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης παρομοίων πρωτοβουλιών σε ξενόγλωσσες επικαιροποιημένες εκδόσεις, οι οποίες ήδη διαμορφώνονται και προετοιμάζονται για διάθεση.  

(Διάθεση του βιβλίου και από το Εκκλησιαστικό Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ. -αριθμ. τηλεφ. 2510.227110, email info@imfnth.org)

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απόστολος Μουμτσάκης: Είχε πολλές δυσκολίες η θητεία που ολοκληρώνεται

«Ο εκλογικός νόμος που υπήρχε προϋπέθετε συνεργασίες που δεν...

Ο Χρήστος Μέτιος παρουσίασε το πρόγραμμα και τους υποψηφίους του συνδυασμού του στην Π.Ε. Καβάλας

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Lucy της Καβάλας...

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην οδό...

Άντρας βρέθηκε νεκρός κοντά στην Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Θάσο

Από την Πυροσβεστική υπηρεσία ανακοινώνεται ότι ανασύρθηκε σορός άνδρα...

Βασιλική Βασιλειάδου: Στα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των μαθητών μας

Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας Με αφορμή την...

Ο Δάνης Τσιγαρατζόγλου στον συνδυασμό «Ο Τόπος της Ζωής μας»

Από τον συνδυασμό «Ο Τόπος της Ζωής μας» εκδόθηκε...

«Φωνάζουν» οι γονείς για την αυλή του 22ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας

Μεγάλο πρόβλημα, δισεπίλυτο, αντιμετωπίζουν μαθητές και κατ' επέκταση οι...