Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Πήρε οικοδομική άδεια το Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης

Ημέρα:

Στην ευτυχή συγκυρία της συμπληρώσεως των 100 χρόνων από την ευλογημένη και ιστορική εκείνη ημέρα του Οκτώβρη στο μακρινό 1924, όταν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δια πατριαρχικού τόμου καθιέρωσε και συνέστησε ως κεχωρισμένη και νόμιμη εκκλησιαστική οντότητα την Ιερά Μητρόπολή μας, ανακοινώνεται και η διασφάλιση της εκδόσεως της ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ του υπό δημιουργίαν ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ της Ιεράς Μητροπόλεως στο ιδιόκτητο ακίνητο επί της οδού Κύπρου (πρώην Συλλ. Καπνεμπόρων) στην πόλη της Καβάλας.

Για την πρώτη και επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και όλων εκείνων που ειλικρινά ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την δημιουργία του μεγαλόπνοου αυτού έργου δίδεται στην δημοσιότητα η αναλυτική ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ των εργασιών που πρόκειται να γίνουν μαζί με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που συνοδεύουν την Οικοδομική Άδεια και με τον δεσμευτικό όρο του απόλυτου σεβασμού του όμορου ακινήτου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας (Μέγαρο Τόκου), το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως « ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και « έργο τέχνης ειδικής κρατικής προστασίας».    

Εξ αρχής άλλωστε έχει διασφαλισθεί η έγκριση των τεχνικών όρων και προϋποθέσεων της μελέτης του έργου από τους αρμόδιους Φορείς και τις αντίστοιχες Υπηρεσίες τόσο του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ της ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, όσο και της ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, όπως και του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ. Επιπλέον και για την πληρέστερη διασφάλιση κάθε νομίμου προϋποθέσεως έχει εκδοθεί και η ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚ. ΑΔΕΙΑΣ-κατηγ.3 από την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΕΩΣ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ) ΚΑΒΑΛΑΣ. 

Η πληρέστερη ενημέρωση θα επακολουθήσει και θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον μελετητή του έργου αρχιτέκτονα και ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Τζώνο σε ειδική εκδήλωση την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 1 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο LUCY, όπως ορίζεται και περιλαμβάνεται στο επετειακό εορταστικό πρόγραμμα των 100 χρόνων της Ιεράς Μητροπόλεως που ήδη έχει δημοσιευθεί και τελεί υπό την αιγίδα τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσημοι προσκεκλημένοι στην εν λόγω εκδήλωση, όπως και στις υπόλοιπες του εορταστικού προγράμματος, η είσοσδς στις οποίες είναι ελεύθερη σε όλους και όλες που το επιθυμούν,  μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι η αξιότιμη Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, όπως και ο αξιότιμος Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ.Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.  

 Απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης σε εκείνους που εναπέθεσαν στην ευρύτερη φιλόξενη περιοχή μας την βέβαιη ελπίδα τους για μια νέα ζωή μετά από την καταστροφή και τον βίαιο ξεριζωμό από τις προαιώνιες πατρίδες τους στην Ανατολή. Εδώ διεφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού τα ιερά κειμήλια της ορθόδοξης πίστης τους που έφεραν μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες. Και τώρα έφθασε η ώρα να διασφασλισθούν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε όλος αυτός ο πλούτος των κειμηλίων, που οι προγενέστεροι Μητροπολίτες Χρυσόστομος, Αλέξανδρος και Προκόπιος κατά την μακρά διακονία τους στον τόπο μας μερίμνησαν να διασωθούν με κάθε τρόπο και ασφάλεια, να εκτεθεί στο ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟ της Ιεράς Μητροπόλεως. Αυτός, άλλωστε, ήταν και η γενεσιουργός αιτία για την μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας του ακινήτου του Συλλόγου των Καπνεμπόρων στην Ιερά Μητρόπολη, με την από κοινού υπογραφή του σχετικού συμβολαίου «δωρεάς ακινήτου εν ζωή» το 2003 από τον καπνέμπορο Αλέξη Σαπουντζή και τον μητροπολίτη Προκόπιο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.-

ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

ΘΕΜΑ:
Αλλαγή χρήσης υφιστάμενου διωρόφου κτηρίου, από Μέγαρο Καπνεμπόρων σε χώρο εκθετηρίου Ιερών Κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και προσθήκη καθ’ ύψος (πλησίον μνημείου του ΥΠΠΟΑ)

ΘΕΣΗ:
Μητροπολίτου Προκοπίου & Κύπρου 16, Καβάλα

ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ:


Κορνηλία Κακαγιά,
αρχιτέκτων μηχανικός
MSc Διοίκηση & Διαχείριση Τεχνικών Έργων

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 14.859 / 07.01.2003 συμβολαιογραφικό έγγραφο, δωρεάς εν ζωή ακινήτου, της τέως συμβολαιογράφου Καβάλας Μαρίας Σιώκη, που μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο Καβάλας με το υπ’ αριθμ. 2003 / 10.01.2003 πιστοποιητικό, στον τόμο 61 και με αύξοντα αριθμό 360. Φέρει ΚΑΕΚ: 210252111002 / 0 / 0.

Εντός αυτού υφίσταται κτίσμα, το οποίο ανεγέρθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 214 / 22.09.1958 οικοδομικής άδειας, του τότε πολεοδομικού Γραφείου Καβάλας, με τίτλο «Ανέγερση διωρόφου οικοδομής» και αποτελούσε το Μέγαρο του Καπνεμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Οι αυθαίρετες κατασκευές που εντοπίστηκαν έχουν τακτοποιηθεί με την με Α/Α 13177031 δήλωση του Ν.4495 / 2017 και με ηλεκτρονικό κωδικό 060C031C4D745F0F. Ως αυθαιρεσίες των κατηγοριών 2 και 3 εξαιρούνται της κατεδάφισης με τη σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ: 5034 / 05.10.2023 έγγραφο της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Καβάλας, με θέμα «βεβαίωση χρήσεων γης» προκύπτει ότι η νέα χρήση επιτρέπεται στο ακίνητο.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το υφιστάμενο κτίριο βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Προκοπίου και Κύπρου. Χρονολογείται από το 1958, βάσει ημερομηνίας της οικοδομικής άδειας, και αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 261,49τμ, μεσοπάτωμα εμβαδού 19,98τμ και όροφο εμβαδού 233,21τμ. Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς το ισόγειο στις οπίσθιες πλευρές του οικοπέδου είναι υπόγειο. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται από δύο εισόδους: (α) επί της οδού Κύπρου και (β) στη συμβολή των οδών Κύπρου και Μητροπολίτου Προκοπίου. Το κτίριο αποτελεί τυπική διώροφη οικοδομή της δεκαετίας του 1950 και είναι συμβατικής κατασκευής με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και τοίχους πληρώσεως από οπτοπλινθοδομή.

Το κτίριο είναι όμορο του Μεγάρου Τόκου, το οποίο είναι «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης χρήζοντας ειδικής κρατικής προστασίας» από το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με το ΦΕΚ 822 / Β / 22.08.1974 και το ΦΕΚ 1067 / Β / 01.09.1976. Λόγω οικοδομικής δραστηριότητας πλησίον μνημείου, σύμφωνα με το ΦΕΚ 220 / Α / 19.11.2021, άρθρο 10. παρ. 3, απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δόθηκε με την απόφαση υπ’ αριθ. πρωτ. 548892 / 01-12-2023 (ΑΔΑ: ΡΠ546ΝΚΟΤ-ΓΨΔ). Επιπλέον, απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, όπως ορίζεται στην παρ. 1β, αρθρ. 7, Ν.4495 / 17, η οποία δόθηκε με την 356/2023 γνωμοδότηση.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Η μελέτη αφορά την αλλαγή χρήσης του υφιστάμενου διωρόφου κτηρίου, από Μέγαρο Καπνεμπόρων σε χώρο εκθετηρίου Ιερών Κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και προσθήκη ορόφου.

Η νέα χρήση είναι επιτρεπόμενη βάσει της βεβαίωσης χρήσης γης με αριθ. πρωτ. 5034 / 05-10-2023. Η έκταση της προσθήκης ορόφου ακολουθεί τα οριζόμενα της παρ. 3β, αρθρ. 23, Ν.4067 / 2012 (ΝΟΚ), λαμβάνοντας υπόψη και την παρ. 1β, αρθρ. 14, Ν.4067 / 2012 (ΝΟΚ).

Στις μελέτες που συντάσσονται

ΧΡΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση, ο χώρος αντιμετωπίζεται συνολικά ως χώρος συνάθροισης κοινού, παρέχοντας τη δυνατότητα για ανεξάρτητες λειτουργίες στο ισόγειο (α) πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τη δημιουργία χώρου παραστάσεων και (β) εκθεσιακών χώρων, οι οποίοι επεκτείνονται και στα υπόλοιπα επίπεδα. Οι εκθεσιακοί χώροι αφορούν την έκθεση Ιερών Κειμηλίων της ΙΜΦΝΘ.

Για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου, η μελέτη προβλέπει την προσθήκη ενός ορόφου εμβαδού 242,15τμ, με τις σχετικές ενισχύσεις του υφιστάμενου φέροντος οργανισμού. Η προσθήκη προβλέπεται να κατασκευαστεί από μεταλλικό φέροντα οργανισμό, με στοιχεία πλήρωσης οπτοπλινθοδομής και δώμα. Επί του δώματος θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ διαστάσεων 1,15μ x 1,71μ σε επιφάνεια περίπου 100τμ για την κάλυψη των αναγκών του κτιρίου και δύο ηλιακά πάνελ διαστάσεων 1,00μ x 1,50μ για την κάλυψη των αναγκών ζεστού νερού χρήσης. Τα πάνελ θα τοποθετηθούν επί του δώματος και θα ακολουθούν την κλίση αυτού χωρίς να εξέχουν από το περιμετρικό χαμηλό στηθαίο. Η πρόσβαση στο χώρο του δώματος για τη συντήρηση των πάνελ θα γίνεται από μεταλλική πτυσσόμενη ανεμόσκαλα από το δώμα του μεσοπατώματος στη βορειοανατολική γωνία του οικοπέδου.

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ

Για λόγους χρήσης και πυρασφάλειας δημιουργούνται επιπλέον είσοδοι – έξοδοι κινδύνου στο κτίριο. Στο επίπεδο του ισογείου, το παράθυρο προς την οδό Μητροπολίτου Προκοπίου διανοίγεται σε πρόσβαση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του χώρου παραστάσεων. Στο μεσοπάτωμα το πατάρι των 13,45τ.μ. καθαιρείται. Στον πρώτο όροφο και στη βορειοδυτική γωνία του κτιρίου δημιουργείται έξοδος κινδύνου (ράμπα), προς την οδό Μητροπολίτου Προκοπίου. Είναι μόνιμη κατασκευή, εκτός της ρυμοτομικής γραμμής και σύμφωνα με το άρθρο 20, παράγραφος 4, επιτρέπεται η υλοποίησή της αφού θα εξυπηρετεί και ΑμεΑ (στην κάτοψη του ορόφου σημειώνεται σχετική ένδειξη στο πλατύσκαλο της οδού Μητροπολίτου Προκοπίου). Οι νέες κατασκευές που γίνονται επί της κλιμακωτής οδού Μητροπολίτου Προκοπίου για την εξυπηρέτηση των προσβάσεων έχουν λάβει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας με την απόφαση υπ’ αριθ. πρωτ. 33289 / 08-02-2024 (ΑΔΑ: Ρ4Τ4ΩΕ6-Τ56).

Επίσης, στο επίπεδο της προσθήκης, η έξοδος προς βορά, ανοίγει με φορά προς τα έξω, είναι άνοιγμα που οδηγεί σε ασφαλή υπαίθριο χώρο και λογίζεται ως έξοδος κινδύνου κατά τα αναγραφόμενα α. στην Π.Δ. 41/2015 (ΦΕΚ: 80/Α/07.05.2018) με θέμα «Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων», άρθρο 3 και β. στην εγκύκλιο 1 με Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42489/1824/10.05.2019 (ΑΔΑ: ΩΒΤ34653Π8-ΨΜΤ) με θέμα «διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων». Ο υπαίθριος αυτός χώρος, βρίσκεται στο όμορο προς βορά οικόπεδο, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, με ΚΑΕΚ: 210252111004/0/0 και εντός αυτού βρίσκεται το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Υποβάλλουμε, συνημμένα, στο ηλεκτρονικό σύστημα , σχετική εγκριτική απόφαση του αρμοδίου Μητροπολιτικού Συμβουλίου (απόφαση 25, συνεδρία 3 / 2024).

ΟΨΕΙΣ

Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης αναδιαμόρφωση των όψεων του νέου, πλέον, τριώροφου κτηρίου με στόχο (α) την προς τα έξω προβολή της νέας του χρήσης και (β) την κατασκευή εικόνας δημιουργικής γειτνίασης με το όμορο μνημείο.

Το σκεπτικό της μελέτης για την  διαμόρφωση των νέων όψεων συνοψίζεται στα παρακάτω. Οι όψεις πολυκατοικίας του ’50 καταφανώς δεν εκφράζουν μορφολογικά το περιεχόμενο ενός Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως και η προσθήκη ορόφου προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην περίπτωση που θα παρέμεναν οι όψεις του διώροφου όπως έχουν. Παράλληλα η εν λόγω κύρια όψη δεν αναδεικνύει το γειτονικό μνημείο, και μάλιστα με την προσθήκη του ορόφου.

Η πρόταση της μελέτης ακολουθεί μια δοκιμασμένη πρακτική. Προτείνει μια επίπεδη και ημιδιαφανή κάλυψη της όψης του 1ου και 2ου ορόφου του νέου κτηρίου, σε μικρή απόσταση από το επίπεδο της υφιστάμενης, με οριζόντια ορθογωνικά προφίλ αλουμινίου, ως περσιδωτή επένδυση. Αυτή δημιουργεί ένα ουδέτερο φόντο για το γειτονικό μνημείο, δηλώνοντας παράλληλα και τον πρωτότυπο και προοδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης των κειμηλίων. Οι όψεις του ισογείου καλύπτονται με διάτρητα φύλλα αλουμινίου, σχεδόν σε επαφή με το υφιστάμενο επίπεδο της όψης, για λόγους πολεοδομικών κανονισμών (όριο ρυμοτομικής γραμμής στο ισόγειο).

Για την ενίσχυση της επίτευξης του παραπάνω διπλού αισθητικού στόχου, προτείνονται και οι εξής επιμέρους χειρισμοί:

  • Η είσοδος φυσικού φωτός στους εκθεσιακούς χώρους πρέπει να αποκλειστεί για λόγους προληπτικής συντήρησης των πολύτιμων εκθεμάτων.
  • Οι τοιχοποιίες πίσω από την περσιδωτή επένδυση, τόσο του υφιστάμενου κτηρίου, όσο και της προθήκης ορόφου, θα παραμείνουν επιχρισμένα. Θα χρωματιστούν σε χρωματικό τόνο σκουρότερο αλλά στην ίδια χρωματική κατεύθυνση του χρωματισμού του όμορου μνημείου. Τα βυθισμένα ψευδοπαράθυρα θα χρωματιστούν σε έναν τόνο πιο σκούρο. Τα διακοσμητικά γύψινα προφίλ γύρω από τα παράθυρα θα χρωματιστούν σε τόνο υπόλευκο. Στόχος της χρωματικής αυτής γκάμας είναι οι επιφάνειες αυτές να αποτελούν το μόλις διακρινόμενο φόντο πίσω από τις επενδύσεις.
  • Το περίγραμμα της εξωτερικής όψης και το ίχνος των ανοιγμάτων στον 1Ο όροφο θα παραμείνουν ως έχουν.
  • Οι επενδύσεις αλουμινίου, θα είναι ματ – ανοδιωμένα σε απόχρωση champagne ώστε, με την επίδραση του φυσικού και του τεχνητού φωτός, να συγκροτούν ένα ενιαίο και χρωματικά παλλόμενο σύνολο, που λειτουργεί ως ουδέτερο πλευρικό φόντο για το γειτονικό μνημείο και να προσδίδουν οπτική οντότητα στο Κειμηλιαρχείο.
  • Τα πλαίσια αλουμινίου των υαλοθυρών και των θυρών του ισογείου θα είναι ηλεκτροστατικής βαφής σε τόνο θερμού ανθρακί.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ  ΑμεΑ

Η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ συντάχθηκε βάσει:

  • Το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
  • Τους ισχύοντες κανονισμούς ειδικών κτιριακών έργων
  • Τον ελληνικό κανονισμό φορτίσεως δομικών έργων
  • Τους Κανονισμούς κατασκευής ανελκυστήρων
  • Τους Κανονισμούς Η/Μ εγκαταστάσεων
  • Τον Κτιριοδομικό Κανονισμό
  • Το ΠΔ 16/96
  • Τις Οδηγίες Σχεδιασμού Γραφείου Μελετών για ΑΜΕΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • Τις ειδικές ρυθμίσεις για τους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται για κυκλοφορία πεζών
  • Την Απόφαση ΥΠΕΝ / ΔΕΣΕΔΠ / 65826 / 699 – 07 / 07 / 2020 Τεχνικών Οδηγιών Προσαρμογής Υφιστάμενων Κτιρίων και Υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα

Για την πρόσβαση ΑμεΑ διαμορφώνεται κατάλληλα η είσοδος επί της οδού Κύπρου, όπου κατασκευάζεται ράμπα μήκους 0,50μ και κλίσης 10% για να καλύψει την υψομετρική διαφορά με το πεζοδρόμιο και να εισέλθει στο επίπεδο -1.30 της μελέτης. Για την μετακίνηση των ΑμεΑ στα υπόλοιπα επίπεδα τοποθετείται ανελκυστήρας ευθύγραμμης εισόδου-εξόδου με διαστάσεις θαλάμου 1,10μ x 1,40μ. Ο ανελκυστήρας οδηγεί στα επίπεδα +0.00 του ισογείου, + 4.32 του 1ου ορόφου και στο +7.37 του 2ου ορόφου. Σε κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα επισημαίνεται η στάση ΑμεΑ στο πυροπροστατευμένο χώρο του κλιμακοστασίου – ανελκυστήρα.

Στο χώρο παραστάσεων του ισογείου επισημαίνεται μία θέση ΑμεΑ στους θεατές, καθώς και αναβατόριο κατακόρυφης λειτουργίας για να καλύψει την υψομετρική διαφορά των 0,30μ με τη σκηνή.

Προβλέπεται ένα WC ΑμεΑ στον 1ο όροφο, το οποίο είναι προσβάσιμο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα.

Σε όλες τις ράμπες και κλίμακες τοποθετούνται κατάλληλες χειρολαβές και επισημάνσεις σκαλοπατιών.

Ο μελετητής

ΜΙΧΑΗΛ Α. ΚΟΝΔΥΛΙΔΗΣ

ΔΙΠΛΩΜ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. 50169

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αγώνες ιστιοπλοΐας το σαββατοκύριακο

Ανακοινώνεται ότι με την από 18-09-2024 Προκήρυξη Αγώνα του...

Νέα Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΑΜΘ: Με το βλέμμα στην Ευρώπη

Με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα περιφερειών και πόλεων, στις...

Το ζητούμενο είναι η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ

Δημήτρης Παπουτσής: «Η μεγάλη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο θα...

Αγιασμός στον Αιμοδοτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμωτής «Ο Νέστος»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2024, το απόγευμα, στην έδρα...

Υπάρχει μια λύση. Ο Λίβανος την θέλει;

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Ο πόλεμος στον Λίβανο μοιάζει αδιέξοδος....

Απογοήτευση από το ταμείο του τουρισμού την φετινή περίοδο

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Δεν δημιουργήθηκε το αποθεματικό που θα θέλαμε...

«Επέστρεφε», μια βραδιά αφιερωμένη στην ηδονική ποίηση του Καβάφη

Διήμερες πολιτιστικής εκδηλώσεις στο νησί της Θάσου Αυτό που ζήσαμε...

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας ευχαριστεί

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Καβάλα 26-29/9/2024 το 21ο Πανελλήνιο...