Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Εκεί που εδρεύει το Πατριαρχείο διαβαίνει δια μέσου παγίδων πολλών»

Ημέρα:

spot_img

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μυτιληναίου

Τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στις μέρες μας, περιέγραψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψη του στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας το πρωί της Τρίτης.

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην αντιφώνηση του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εκεί που εδρεύει το Πατριαρχείο διαβαίνει δια μέσου παγίδων πολλών. Κι ο νοών νοείτω. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε την αγάπη όλων». Αναφερόμενος δε, στον ρόλο και την αξία του Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσθεσε: «Ενθυμούμαι αυτό που είπε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο καλύτερος Θεολόγος του Χριστιανισμού όπως τον χαρακτήρισε ο Πάπας, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός τον οποίον αν δεν τον είχαμε έπρεπε να τον εφεύρουμε, έπρεπε να τον δημιουργήσουμε».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την συνάντηση κλήρου και αιρετών στο ίδιο τραπέζι αφού σκοπός τους είναι «η διακονία του λαού του θεού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, του Μητροπολίτη Φιλίππων Στέφανο και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό επισκέφθηκε αρχικά, στις 10 το πρωί, την Αντιπέριφέρεια Καβάλας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης. Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία τους τα τιμώμενα πρόσωπα καθώς και τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τους βουλευτές, τους στρατιωτικούς και τους σεβάσμιους. Τόνισε την στήριξή του προς την εκκλησία αλλά και τη συμπαράσταση προς τον Ουκρανικό λαό μέσω του Μητροπολίτη Επιφάνιου, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε κάθε άνθρωπο είτε χριστιανό είτε αλλόδοξο έρχεται η στιγμή που ο Σεφέρης ονομάζει “μερίδιο της ζωής». Τέλος, τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους για την ενδυνάμωση της πίστης και την αντιμετώπιση των δοκιμασιών του σύγχρονου κόσμου.

Ο Πατριάρχης με τη σειρά του εξέφρασε την υποστήριξη, τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον κο Πολίτη. Μετέδωσε ευχές προς τους κατοίκους της Καβάλας από την Μητρόπολη και επικαλείται τις προσευχές τους.

Η εκδήλωση στο Αρχαιολογικό μουσείο

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβησαν στο Αρχαιολογικό μουσείο, για την εκδήλωση υποδοχής που διοργάνωσε το Επιμελητηρίου Καβάλας. Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου και των 11.000 επιχειρήσεων- μέλη του.

Όπως τόνισε ο κος Δέμπας: «η επίσκεψη του Παναγιώτατου μας γεμίζει αισιοδοξία και ενδυναμώνει την πίστη μας. Στόχος μας η διατήρηση της κληρονομιάς και της υπερηφάνειας για τον τόπο και την πίστη μας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή ταινίας με θέμα: «Παρουσίαση των θρησκευτικών τοποσήμων των τεσσάρων Δήμων Θάσου, Νέστου, Καβάλας και Παγγαίου της Π.Ε. Καβάλας», με διαδρομή σε όλη την έκταση του τόπου μας, επεξηγώντας την σχέση με τη θρησκεία μας μέσω γεγονότων αλλά και των θρησκευτικών μνημείων, ναών και μοναστηριών. Η βάπτιση της πρώτης χριστιανής Λυδίας, ο Απόστολος Παύλος, η πρώτη εκκλησία της Ευρώπης στους Φιλίππους και το ίδιο το όνομα της πόλης, διότι ονομαζόταν Χριστούπολη, μαρτυρούν την χιλιετή ύπαρξη της ορθοδοξίας στον τόπο μας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το Επιμελητήριο και ζήτησε να μεταφέρει την ευλογία προς όλους μας και να μην λησμονούμε Εκκλησία. Μίλησε για το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη στα μνημεία, το νόημα του προσκυνήματος, θα έπρεπε να είναι το βασικό μέλημα και όχι ο καταναλωτισμός.

Η εκδήλωση έκλεισε με δώρα στα τιμώμενα πρόσωπα, τα οποία φιλοτέχνησε ο Καβαλιώτης κεραμίστας Κώστας Καρακίτσος.

Η εκδήλωση στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ψαλμούς από την χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, η οποία στο τέλος τους αποχαιρέτησε με μια ψαλμωδία προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, του Μητροπολίτη Φιλίππων Στέφανο και του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό. Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν όλες οι δράσεις του Πατριαρχείου και κυρίως αυτές που σχετίζονται με την Προστασία του περιβάλλοντος και την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του που επισκέπτεται την Καβάλα, την ευγνωμοσύνη για την τιμή που του δείχνουν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο και την συγκίνηση που αισθάνθηκε όταν ο κος Μουριάδης τον αποκάλεσε εις διπλούν «συνδημότη».

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, μιλώντας ελληνικά, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη στην Καβάλα και γενικότερα τη βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό. Όπως ανέφερε, ευελπιστεί στο μέλλον να αποκτήσει η πόλη ουκρανική εκκλησία γιατί ο λαός την υποστηρίζει.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...