Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με περιοριστικά μέτρα γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου στην Νέα Καρβάλη

Ημέρα:

spot_img

Με περιοριστικά μέτρα  γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου στην Νέα Καρβάλη λόγω της πανδημίας. Ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης είπε, πως δεν υπήρξαν  εορταστικές εκδηλώσεις, ή πανήγυρις, παρά μόνον η θεία Λειτουργία, στην οποία από πλευράς πολιτικής ηγεσίας παραβρέθηκαν την παραμονή  ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης και ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης και την ομώνυμη μέρα της γιορτής ο βουλευτής Ν Δ κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, αναφέρει ο κ. Ιωσηφίδης,  είναι από τους κορυφαίους ιεράρχες της χριστιανοσύνης για την Νέα Καρβάλη δε, είναι ο πατέρας μας, είναι ο άνθρωπος ο οποίος με το στίγμα του συνεχίζει να δίνει λάμψη στην Καρβάλη σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρόκειται για έναν Άγιο, αλλά είναι ένας μέγας ρήτορας, φιλόσοφος, ποιητής, άνθρωπος των γραμμάτων, σπάνιο για την εποχή του  το 400 μ. Χ.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις ήταν λιτές και σχεδόν ανύπαρκτες λόγω του κορωνοϊού. Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι το πανηγύρι 3-4 μέρες στην Καρβάλη, τα περίπτερα με τους μικροπωλητές στημένα παντού, όμως φέτος δεν θα υπάρχει τίποτα απ  όλα αυτά. Ίσως μόνοι οι ήχοι της χαρμόσυνης καμπάνας του Αγίου Γρηγορίου θα θυμίζουν ότι είναι η γιορτή του. Δεν υπήρξε κανενός είδους εκδήλωση, εκτός από τις συγκεκριμένες λατρευτικές εκδηλώσεις που έγιναν  μέσα στον Ναό  την παραμονή και ανήμερα.

Δεν έχει κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε ως Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών που πάντα στηρίζει τον Άγιο Γρηγόριο και όλες αυτές τις διαδικασίες.

Όλα ήταν συντονισμένα με βάση τις εντολές και τις ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί για την πρόληψη και τα μέτρα για τον covid.

Όσο για το κλίμα που επικρατεί στην Καρβάλη, ο κ. Ιωσηφίδης τονίζει ότι είναι το ίδιο με όλης της Ελλάδας και προσθέτει: «Η κατάσταση είναι άσχημη και τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ενώ πρέπει να δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Δυστυχώς τρέχουν οι οικονομικές υποχρεώσεις, άλλα εκείνο στο οποίο ευελπιστεί όλος ο κόσμος και οι επιχειρηματίες, είναι να περιμένουν από την κυβέρνηση τα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, ο χειμώνας βαρύς και η πολιτική ηγεσία πρέπει να αφουγκραστεί αυτή την κατάσταση  σε όλη την Ελλάδα και να απαλύνει όσο γίνεται αυτά τα περίφημα δοσολόγια και τις υποχρεώσεις που συσσωρεύονται και γίνονται βουνό. Και αν κάποιοι παίρνουν αυτά ατ 534 ευρώ, αυτά δεν φτάνουν ούτε για το σούπερ μάρκετ. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία. Μόλις βγαίναμε από μια κρίση, ξαναμπήκαμε και τώρα όλων τα μάτια είναι στραμμένα στην πολιτεία. Σε ότι αφορά την Νέα Καρβάλη, η μείωση της κίνησης στον κεντρικό δρόμο, επέφερε πλήγμα στα μαγαζιά τα οποία κινούνται με τους διερχόμενους προς την ΒΙΠΕ. Ωστόσο θα επιβιώσουμε όπως μάθαμε να το κάνουμε τόσα χρόνια και θα περιμένουμε».

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η χάρη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ας μας προστατεύει όλους»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης,  παρευρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στον εορτασμό της επετείου μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου στη Νέα Καρβάλη.

Μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ο κ. Λαζαρίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Μεγάλη η σημερινή μέρα για την Ορθοδοξία, τη Νέα Καρβάλη, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 Τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του σημαντικού Πατέρα της Εκκλησίας μας, που συνδύασε αρμονικά τον Ελληνισμό με την πρώτη εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και μας έχει αφήσει πολλά συγγραφικά αριστουργήματα.

 Αυτή τη μέρα, το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκεται και σε όλους αυτούς που με πόνο ψυχής αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους στην Καππαδοκία και να αναζητήσουν στον ευλογημένο αυτό τόπο τη νέα τους πατρίδα.

 Ο Άγιος Γρηγόριος στάθηκε δίπλα τους και τους βοήθησε να στεριώσουν και να προοδεύσουν.

 Η Χάρη του ας προστατεύει και σήμερα όλους μας για να βγούμε αλώβητοι από τη μεγάλη αυτή δοκιμασία της πανδημίας.

 Χρόνια πολλά και καλά»!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...