Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σε πλήρη λειτουργία επανέρχονται τα δικαστήρια

Ημέρα:

spot_img

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και με πιθανότητα επιπλέον μέτρων κατά της πανδημίας αρχίζει το νέο δικαστικό έτος. Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, θα αφορά την πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα για την πανδημία, είναι πολύ πιθανόν από τις 13 Σεπτεμβρίου, εκτός από τα ήδη γνωστά, να απαιτείται για τους εισερχόμενους στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και rapid test για τους ανεμβολίαστους.

«Το νεότερο στοιχείο που συζητείται, σχετίζεται με το ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου θα επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων…»

 «Το νέο δικαστικό έτος αρχίζει φέτος επίσημα από τις 2 Σεπτεμβρίου κι αυτό γίνεται λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι αντί για τα μέσα του μήνα που αρχίζαμε κάθε χρόνο, η έναρξη τοποθετήθηκε δυο εβδομάδες νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το νεότερο στοιχείο που συζητείται κι αποτελεί μάλλον απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετίζεται με το ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου θα επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων, δηλαδή ότι ίσχυε πριν ενσκήψει η πανδημία, βέβαια με την τήρηση πολύ αυστηρών και επιπλέον μέτρων. Εκτός δηλαδή των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικά, είναι σε σκέψη ακόμη αλλά προς τα εκεί πηγαίνει το πράγμα, όσοι εισέρχονται να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης το τελευταίο εξάμηνο κι όσοι είναι ανεμβολίαστοι rapid test με δικά τους έξοδα», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Στο Δικαστικό Μέγαρο υπάρχει security που ελέγχει τις πύλες εισόδου, υπάρχει και αστυνομική δύναμη, οπότε νομίζω θα γίνεται κανονικά ο έλεγχος. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις που θα προκύψουν…»

«Ειδοποιήθηκα για αυτό το έγγραφο που ήρθε στο Πρωτοδικείο και θα συγκληθεί αυτές τις ημέρες η ολομέλεια του Πρωτοδικείου, στην οποία μετέχω κι εγώ μαζί με τους προϊσταμένους Ειρηνοδικείου, Εισαγγελίας και Πρωτοδικείου για να δούμε πως μπορεί να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και κατά πόσο είναι δυνατός ο έλεγχος σε αυτή τη φάση. Φυσικά στο Δικαστικό Μέγαρο υπάρχει security που ελέγχει τις πύλες εισόδου, υπάρχει και αστυνομική δύναμη, οπότε νομίζω θα γίνεται κανονικά ο έλεγχος. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις που θα προκύψουν επί του ζητήματος αυτού, αλλά όπως φαίνεται αυτή είναι η κατεύθυνση κι αυτή θα είναι η τελική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου», συμπλήρωσε ακόμη αναφορικά με το θέμα των νέων μέτρων ο Γιώργος Γραμμένος.

«Πιστεύω όμως ότι σταδιακά θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Στην περιφέρεια έχουμε το πλεονέκτημα ή το μειονέκτημα για εμάς επαγγελματικά να μην συνωστίζονται υποθέσεις…»

Ερωτηθείς για το πόσο σημαντική είναι η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Κάθε αναστολή διενέργειας δικαστικών πράξεων έχει επιπτώσεις πολύ σημαντικές και για τους δικηγόρους, αλλά και για πολίτες που δεν μπορούν να προχωρήσουν τις υποθέσεις τους, να τις τελειώσουν. Βέβαια κάποιους τους «βολεύει» αυτή η κατάσταση των καθυστερήσεων, όσον αφορά τα ποινικά δικαστήρια, αλλά συνήθως στις αστικές διαφορές όπου οι διάδικοι σε γενικές γραμμές ενδιαφέρονται να περαιώνουν τις υποθέσεις τους το συντομότερο δυνατό, αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα. Όλα αυτά προκύπτουν από μια μη ομαλή λειτουργία, πιστεύω όμως ότι σταδιακά θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Στην περιφέρεια έχουμε το πλεονέκτημα ή το μειονέκτημα για εμάς επαγγελματικά να μην συνωστίζονται υποθέσεις, έχουν ήδη περιοριστεί και στην προ της πανδημίας εποχή, καθώς η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι ακριβή, αλλά όπως και να έχει σε αυτές τις συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε, να τις ακολουθούμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

 «Υπάρχουν μερικοί συνάδελφοι που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με το εμβόλιο…»

 Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα που έχει για την εμβολιαστική κάλυψη των συναδέλφων του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Υπάρχουν μερικοί συνάδελφοι που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με το εμβόλιο. Έχουμε ορισμένες στατιστικές, αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει και να δει το συμφέρον του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς πόσοι συνάδελφοι μας είναι εμβολιασμένοι. Ξέρουμε σίγουρα ότι η μεγάλη πλειονότητα έχει εμβολιαστεί, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν το έχουν κάνει, οι οποίοι ελπίζουμε να πειστούν όσο περνά ο χρόνος».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...