Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυστηρότερες ποινές που να εκτίονται στο σύνολό τους

Ημέρα:

spot_img

Υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών, αλλά κυρίως της έκτισης αυτών, έστω και των υφιστάμενων, στο σύνολό τους, τάχθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος σε σχέση με όσους διαπράττουν παιδεραστία αλλά και ειδεχθή εγκλήματα.

Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ. δήλωσε σύμφωνος με την άποψη της κοινής γνώμης, η οποία σε πρόσφατη δημοσκόπηση τάχθηκε σε συντριπτικό ποσοστό, σχεδόν στο 100%, υπέρ της περαιτέρω αυστηροποίησης των ποινών για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδεραστίας.

«Θα πρέπει αυτοί που καταδικάζονται για αυτά τα εγκλήματα να εκτίουν το σύνολο της ποινής και να μην υπόκεινται στις ευεργετικές διατάξεις που δίνει ο νόμος για την υπ’ όρων απόλυση ή για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής…»

«Πράγματι η κοινή γνώμη όπως εκφράζεται έχει απόλυτο δίκιο, διότι τα γεγονότα που διαδέχονται το τελευταίο διάστημα το ένα το άλλο μας έχουν εξοργίσει όλους και απορούμε πως στην κοινωνία μας έχει διαδοθεί αυτή η αρρώστια αφήνοντας μας συνεχώς άναυδους από τις νέες αποκαλύψεις. Οι ποινές, με την τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα, έχουν αυστηροποιηθεί. Το θέμα είναι όμως ότι θα πρέπει αυτοί που καταδικάζονται για αυτά τα εγκλήματα να εκτίουν το σύνολο της ποινής και να μην υπόκεινται στις ευεργετικές διατάξεις που δίνει ο νόμος για την υπ’ όρων απόλυση ή για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Όταν λέμε για παράδειγμα 15 χρόνια θα πρέπει να εκτίουν 15 χρόνια, χωρίς δεύτερη κουβέντα και κανένα ευεργέτημα», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Πρόκειται για διαστροφή τεραστίων διαστάσεων. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στην κοινωνία για το διάστημα που θα καταδικαστούν…»

«Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι που μπαίνουν στη φυλακή, όταν αποφυλακίζονται επαναλαμβάνουν τις ίδιες πράξεις. Θα πρέπει να μείνουν μέσα όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται. Δεν συνετίζονται διότι η αρρώστια τους δεν θεραπεύεται με τη φυλάκιση, αυτό είναι γεγονός. Είναι μια διαστροφή που όσα χρόνια φυλακή και να πάει κάποιος δεν πρόκειται να την αποβάλει. Όταν καταδικάζεται κάποιος με 15 χρόνια κάθειρξη και σε 6 χρόνια είναι έξω δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο άνθρωπος θα σωφρονιστεί και δεν θα κάνει ξανά το ίδιο πράγμα. Από την άλλη υπάρχουν πολλές ιδέες που δεν μπορώ να συμφωνήσω άμεσα, διότι δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις στην υγεία του καθένα, όπως ο χημικός ευνουχισμός ή οτιδήποτε άλλο. Το φαινόμενο πάντως έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι δυνατόν καθημερινά να έχουμε τέτοιες περιπτώσεις; Μιλάμε στην ουσία για μικρά παιδιά. Πρόκειται για διαστροφή τεραστίων διαστάσεων. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στην κοινωνία για το διάστημα που θα καταδικαστούν. Είναι ξεκάθαρα το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα η αυστηροποίηση των ποινών είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά κυρίως είναι ότι δεν πρέπει να επωφελούνται των ευεργετικών διατάξεων του νόμου», συμπλήρωσε ακόμη ο Γιώργος Γραμμένος.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη με τις διατάξεις που ψήφισε,
με τις οποίες ελαχιστοποίησε τις ποινές κι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν πολυσυζητάμε. Είχε περάσει την έννοια της ατιμωρησίας…»

Σχετικά τέλος με το αν τα ισόβια θα πρέπει να είναι μια ποινή εφ’ όρου ζωής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας επισήμανε: «Η έννοια των ισοβίων είναι πολύ σχετική, στα 19 ή στα 25 χρόνια που είναι το ανώτατο όριο, αν και κανείς δεν εκτίει 25 χρόνια. Ή θα πρέπει για τα ειδεχθή εγκλήματα να πούμε ότι να ισχύουν τελεία και παύλα αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον ποινικό κώδικα ή θα πρέπει να αυστηροποιήσουμε το όριο ποινής από τα 25 στα 30 χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη με τις διατάξεις που ψήφισε, με τις οποίες ελαχιστοποίησε τις ποινές κι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν πολυσυζητάμε. Είχε περάσει την έννοια της ατιμωρησίας με το σκεπτικό ότι οι ποινές είναι σωφρονιστικές και δεν μπορούμε κάποιον εφ’ όρου ζωής να τον κλείνουμε φυλακή. Αυτά στην πράξη δεν ισχύουν, γιατί όσοι βγαίνουν για όποια πράξη καταδικάστηκαν επανέλαβαν και πάλι τα ίδια. Άρα, ναι στην αυστηροποίηση των ποινών αλλά κυρίως η έκτιση των ποινών να γίνεται στο σύνολό τους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...