«Στα χωριά τα χαμόγελα των αγροτών είναι παγωμένα…»

Μια από τις δυσκολότερες χρονιές ήταν το 2018 για τον αγροτικό κόσμο

0
575

Μια από τις δυσκολότερες χρονιές ήταν για τον αγροτικό κόσμο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας το 2018, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Παπαμερής.

«Οπωσδήποτε ο αγροτικός κόσμος κάθε χρονιά που θα έρχεται, αν παραμείνει αυτό το καθεστώς της βαριάς φορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, συν τους υψηλούς άμεσους και έμμεσους φόρους, θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

«Στα χωριά τα χαμόγελα των αγροτών είναι παγωμένα…»

«Η χρονιά για τα σταφύλια δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς είχαμε άκαιρες βροχοπτώσεις που υποβάθμισαν την παραγωγή, ενώ πολλοί δεν έκοψαν σχεδόν καθόλου σταφύλια. Αυτή η κακή χρονιά θα έχει αντίκτυπο στους γεωπόνους, στις τράπεζες, στο ρεύμα, στο νερό, στα καύσιμα γενικότερα. Στα χωριά τα χαμόγελα των αγροτών είναι παγωμένα. Είχαμε βέβαια μια καλή χρονιά από πλευράς βρώσιμης ελιάς, όχι όμως για τη λαδοελιά, όπου είχαμε τεράστιο πρόβλημα με τον δάκο, όπως και για το αμύγδαλο, όπου πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ τις προηγούμενες χρονιές δεν δέχονταν για αποζημίωση την ακαρπία του αμυγδάλου, εντελώς ξαφνικά ζητούν να γίνουν δηλώσεις για την ακαρπία αμυγδάλου για το 2017. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του, αρκεί να συμπληρώσουμε βέβαια ότι δεν δέχτηκαν αιτήσεις για τις άκαιρες βροχοπτώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Κώστας Παπαμερής.

«Αν συνεχιστεί αυτός ο τρόπος φορολόγησης, είναι δυσοίωνο!»

«Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι το 2018 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και το μέλλον, αν συνεχιστεί αυτός ο τρόπος φορολόγησης, είναι δυσοίωνο! Βλέπουμε τι γίνεται με τα σχέδια βελτίωσης που είχαν κατατεθεί τον Απρίλιο φτάσαμε στο σήμερα κι ακόμη δεν έχουν βγει τα μόρια. Ένας νέος αγρότης που έκοψε τιμολόγια, τι θα γίνει χωρίς τη βεβαίωση; Δεν προχωράει έτσι το σύστημα. Εμείς έχουμε αναφέρει τι συμβαίνει με τα εργόσημα. Είμασταν πρωτοπόροι για τη βόρεια Ελλάδα όταν λέγαμε «ναι» στα εργόσημα. Τώρα κυνηγάμε τους εργάτες γης να τους βάλουμε εργόσημα τα οποία δεν δέχονται. Τους έχουμε πει (κυβερνώντες) με ποιο τρόπο θα πάρουν 100 εκ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να ιδρώσουν. Όλοι αυτοί που παίρνουν τα χρήματα και τα πηγαίνουν στο εξωτερικό να τους παρακρατείται το 10%. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Με τον φόρο στα εφόδια στο 24%, ενώ σε όλα τα κράτη δεν υπερβαίνει το 13%, με την απουσία ασφαλιστικής ανταποδοτικότητας δεν πάμε μπροστά. Δεν είναι δίκαιο ένας να πληρώνει και δέκα όχι. Γι’ αυτό λέμε συνεχώς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα. Να ασχολείται όποιος θέλει με τη γεωργία, αλλά να είναι σε άλλο συντελεστή φορολόγησης, αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.